Annons
Annons
Allt fler fall av dengue rapporteras i Thailand. Foto: Istock.

Allt fler fall av dengue rapporteras i Thailand. Foto: Istock.

Nyhet

Dengue ökar i Thailand – Phuket värst drabbat

Antalet fall av den myggburna sjukdomen dengue ökar i Thailand och enligt experter kan 2016 bli det värsta året på nästan 30 år. Bland landets 77 provinser är den populära turistdestinationen Phuket bland de provinser som har drabbats värst.

Text: Johanna Jackson • 2016-03-09 Uppdaterad 2016-03-09

I år har antalet svenskar som smittats av dengue nästan fördubblats. Totalt rapporterades 44 fall i januari jämfört med 26 fall i januari i fjol.

Av de smittade svenskarna har 55 procent blivit smittade i Thailand. Det skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande

I Phuket har antalet fall ökat mer än trefaldigt och 2016 väntas bli det värsta året sett till antalet drabbade av dengue i Thailand på drygt 30 år. 

I ett uttalande till nyhetsbyrån Reuters uppger Dr. Usa Thisyakorn, ordförande i Asian Dengue Vaccination Advocacy, att man uppskattar att antalet fall som väntas under 2016 går att jämföra med 1987 då cirka 170 000 människor drabbades i Thailand. 

– Det är riktigt, riktigt dåligt. Förra året 2015 hade vi 140 000 fall. Vi förutspår att vi kommer se en dålig säsong även detta år, säger Usa Thisyakorn till Reuters. 

Tidigare har det inte kunnat gå att vaccinera sig mot sjukdomen men i december förra året blev Mexiko först i världen med att ge klartecken till det nya vaccinet Dengvaxia från det franska läkemedelsföretaget Sanofi. Även Filippinerna och Brasilien har godkänt det nya vaccinet som främst fungerar för att stärka immunförsvaret bland patienter som tidigare kommit i kontakt med febern. I nuläget är det oklart om vaccinet kan ge ett livslång skydd mot skjukdomen men det pågår kontinuerlig forskning om vaccinet. 

I januari i år samlades experter från olika i länder för att diskutera introducerandet av vaccinet i asiatiska länder, enligt Reuters. Senare i år väntas även Europa att följa och 2017 beräknas vaccinet bli aktuellt även för USA, det skrev Dagens Nyheter när de rapportede om vaccinet i december.   

Fakta dengue:

Dengue sprids av samma mygga som sprider zikaviruset och har, liksom zika fått en ökad utbredning under senare år. Dengue smittar dock inte från människa till människa som zika-viruset.

Om man smittas av sjukdomen kan man få feber och värk i leder och muskler. Andra symptom är hudutslag, huvudvärk och kärlsprängda ögon.

I vissa allvarliga och ovanliga fall kan dengue leda till blödningar i inre organ som i sin tur kan leda till döden. Det finns tecken som tyder på att risken för att drabbas av allvarlig denguefeber är större om man smittas av denguefeber på nytt, men det är inte helt fastställt.

Unga vuxna mellan 20 och 29 år har högre risk att drabbas av denguefeber. Man vet inte säkert varför, men en förklaring kan vara att det hör ihop med sättet som unga människor reser på. Flera unga packpackar och bor enklare än äldre personer. Yngre personer stannar dessutom oftast en längre tid i landet och rör sig över större områden.

Det finns ingen medicin mot sjukdomen men lanseringen av ett vaccin, i första hand till människor som bor i drabbade områden är på gång. Behandling med febernedsättande eller smärtlindring ges för att lindra symtomen.

För att skydda sig mot myggorna bör man bära heltäckande kläder, särskilt under kvällar när myggorna är som mest aktiva. Att sova under myggnät och att använda myggmedel rekommenderas. 


Text: Johanna Jackson • 2016-03-09
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top