Vietnam

Världsdel: Asien · Huvudstad: Hanoi · Valuta: 1 dong = 100 xu (VND) · Invånare: 84 402 966 ·Tidszon: UTC+07:00 · Statsskick: republik · Hemsida: http://www.vn-tourism.com

Kontinent
Land
Städer & områden
 

Vietnam är det lilla jordbrukslandet där de flesta livnär sig på att odla ris och socker. Landet var från början täckt av skog, men nu skövlas den i rasande fart. På grund av skövlingen är Vietnamns rika djurliv hotat. Men än så länge finns elefanter, noshörningar, tigrar, apor och sköldpaddor kvar i naturen.

Hanoi i norr och Ho Chi Minh City (fd Saigon) i söder är landets myllrande storstäder. Det är där museerna, gatulivet och de nattliga nöjena finns. Soldyrkare söker sig hellre till någon av strandorterna i sydost, till exempel Mui Ne eller Nha Trang, eller till Halong Bay i norr. Halong Bay är en världsarvslistad bukt fylld av öar som skjuter upp som klippor ur havet.
Norra Vietnam är täckt av berg. Den lilla staden Sapa, som ligger i bergen över en vidsträckt dal fylld av risfält, är ett populärt resmål för vandringsturister. I bergsområdet bor flera minoritetsfolk.

Buddismen är, trots ihärdig indoktrinering från kristna europeiska missionärer, den dominerande religionen. Tempel som välkomnar turister finns över hela landet.
Sedan Vietnamkrigets slut på 1970-talet har kommunistpartiet den politiska makten i landet. Det hålls inga demokratiska val.

Läsning om Vietnam