Belgien

Världsdel: Europa · Huvudstad: Bryssel · Valuta: euro · Invånare: 10 584 534 ·Tidszon: UTC+01:00 · Statsskick: Konstitutionell monarki · Hemsida: http://www.visitbelgium.com

Kontinent
Land
Städer & områden
 

Trots sin litenhet är Belgien ett mångfacetterat land. Det är en federal nation med tre officiella språk (franska, nederländska och tyska) med en knivskarp språkuppdelning i olika regioner. Standardspråken kan i sin tur avvika i olika dialekter. Nordändan domineras av de nederländsktalande flamländarna, medan de fransktalande vallonerna är i majoritet i den södra delen. De bägge folkgrupperna samexisterar någorlunda väl, men likväl höjs ofta röster som kräver att Belgien delas. Ännu har man dock valt att hålla ihop.

Den flamländska regionen i norr består av ett platt landskap likt grannlandet Nederländerna. Antwerpen är den största staden, och är känd som ett viktigt mode- och designcentra, medan de historiska städerna Brügge och Gent inåt landet är fyllda av äldre flamländsk konst och arkitektur.

Det södra vallonska Belgiens mest framträdande kännetecken är bergskedjan Ardennerna. Här finns skogsklädda dalar, högplatåer, raviner och grottor - ett stycke vildmark mitt i denna tätbefolkade region. Om du är i den vallonska delen, passa på och besök gamla städer som Tournai och Mons, med sina gamla autentiska miljöer.

Bryssel ligger på gränsen mellan de två regionerna, och är en europeisk storstad av rang, inte minst sedan den blivit högsäte för EU.

I utlandet är Belgien kanske främst känd för två kulinariska begivenheter - öl och choklad. Just öl finns det mängder av varianter på. Trappistölet, som sakta jäser i flaskan varefter alkoholstyrkan ökar, är lika gott som försåtligt.

Maten är överlag fet och vällagad i Belgien, med pommes frites, bearnaisesås, musslor och diverse kötträtter på bordet. Här tänker man inte på kalorier eller snålar med varorna. Belgarna är ett folk som gillar att smörja kråset ordentligt.

Läsning om Belgien