Bulgarien

Världsdel: Europa · Huvudstad: Sofia · Valuta: bulgarisk lev · Invånare: 7 476 000 ·Tidszon: UTC+02:00 · Statsskick: Republik · Hemsida: http://bulgariatravel.org/

Kontinent
Land
Städer & områden
 

Bulgarien ligger strategiskt mitt i vägkorsningen mellan Asien och Europa och är sedan länge tillbaka en viktig handels- och genomfartslänk mellan de två kontinenterna. De närmaste grannarna är Turkiet och Grekland i söder, Makedonien, Serbien och Montenegro i väst och Rumänien i norr. 

Landets historia är mångtusenårig och präglas av de många bosättare, handelsmän och kulturer som satt sina fotavtryck i landet. Grekerna, romarna och ottomanerna är de som påverkat mest.

Landskapet är långt ifrån enformigt. I bergen väntar skidorternas vita pister och natursköna vandringsleder, bortglömda bergsbyar, björnar och storslagna kloster. Svartahavskusten bjuder på breda stränder, hett nöjesliv, stekande sol och svalkande bad.

Bulgariens historia har skapat ett rikt kulturarv med många sevärdheter som det mäktiga och imponerande Rilaklostet, beläget i de vackra Rilabergen. Här är det möjligt att övernatta i enkla munkceller och utforska naturen på markerade vandringleder. Landskapet är en blandning av svensk björkskog, kanadensisk vildmark och schweiziskt ängslandskap. Huvudstaden Sofia rusar på i egen takt och kan stoltsera med guldornamenterade kyrkor, billiga marknader och dyra märkesbutiker. Bulgarien är ett fattigt land, men vänligheten är frikostig och varm mot besökare.

Läsning om Bulgarien