Sunny Beach

Världsdel: Europa · Land: Bulgarien · Valuta: bulgarisk lev · Invånare: 13 347 · Lokal tid: 13:13 · Hemsida: http://www.sunny-beach.com/

Kontinent
Land
Städer & områden
 

Längst med badorten Sunny Beach breder en 6 kilometer lång finkornig sandstrand ut sig. På sina håll är den 120 meter bred. Enligt en del är den svartahavskustens vackraste, enligt andra den bästa i hela Europa. Klart är i alla fall att den är ovanligt bildskön, välskött och har stor dragningskraft på människor runt om i Europa.

På bulgariska heter orten Slanchev Bryag och är inte mer än 50 år gammal. Sunny Beach är Bulgariens populäraste strandort, både bland familjer och partysugna ungdomar. Badorten är Bulgariens största med över 130 hotell, men de ligger ofta lummigt och utspritt till i skydd av parker och grönområden, vilket gör att hotellen känns färre än vad de egentligen är. Det är också fördelaktigt för hotellen som i en del fall har slitna och färglösa fasader.

Sunny Beach är en barnvänlig badort med sparsam trafik och många organiserade aktiviteter för de minsta, till exempel sandslottstävlingar, barndisco och vattenpark. Sunny Beach är också ett vattenhål för nöjessugna ungdomar; Bulgarien är ett lågprisland, och under högsäsong är nöjeslivet intensivt. Nattetid är det fullt ös på Colosseum, Lazur och Iceberg som är de hetaste klubbarna. För den som inte känner för att festa finns omkring hundra restauranger, barer, caféer och affärer att fylla eftersol-tiden med.

Det är också värt att ge sig ut på utflykt längs kusten och inåt land för att få en blick av det mer genuina Bulgarien. Besök gärna halvön och ministaden Nessebar, kyrkornas stad, som finns med på UNESCO:s världsarvslista. Eller varför inte kombinera avslappnad shopping och caféliv med det arkeologiska museet i Varna, Bulgariens sommarhuvudstad nummer ett.

Historia

Området närmast Sunny Beach har varit befolkat i flera tusen år. Den thrakanska civilisationen har lämnat spår som daterats till 4 000 år f Kr. År 600 f Kr intogs delar av kusten av grekerna, men 342 f Kr besegrades de av makedonierna, som leddes av Alexander den store. År 200 e Kr satte den romerska civilisationen en rad avtryck i landet. 681 e Kr uppstod det första bulgariska riket. Själva badorten Sunny Beach är inte någon genuin bosättning från början. Sunny Beach började utvecklas först på 1950-talet, men utvecklades sedan snabbt till Bulgariens största turistort.

Ta sig dit

Ett snabbt och bekvämt sätt är att ta en charterresa från antingen Stockholm, Göteborg eller Malmö. Det går även att flyga reguljärt med flera större flygbolag från Stockholm och Göteborg, men då får man räkna med minst en mellanlandning. Flygplatsen ligger i staden Burgas, cirka 45 minuter med buss från Sunny Beach.

Ta sig runt

Sunny Beach är inte speciellt trafikerat, därför är det perfekt att hyra cykel eller promenera. Trådbussar går längst tre rutter, en biljett kostar omkring 10 kronor. Även taxi är billigt, med du bör göra upp om priset i förväg. Annars är minibuss både bekvämt och billigare. Det går även att ta buss eller minibuss från stora vägen strax utanför Sunny Beach till städer som Varna, Burgas och Nessebar.

Boende

De flesta som reser till svartahavskusten gör det på en paketresa. I stort sett varje rum på hotellen är därför förbokade av olika researrangörer. Hotellguide finns på www.bulgariancoast.com.

Stränder

Sunny Beach. 6 kilometer lång och upp till 120 meter bred, finkornig sandstrand precis utanför orten Sunny Beach. Mycket fin och ren strand med en långgrund ingång till havet. Här finns en mängd vattensporter att utöva. Barnvänligt.

Albena. En bra, populär sandstrand som sträcker sig 4 kilometer på längden och upp till hundra meter på bredden. Långgrunt hav och därför perfekt både för vattensportare och barnfamiljer. Vattenmoppe, paragliding och bananbåt är bara några av de sätt man kan färdas ut till havs på. Barnvänligt.

Golden Sands. Lite av en tvilling till Sunny Beach, har duschar, badvakter och vattensporter. Längre bort längs stranden finns ett rör med rinnande mineralvatten som sägs ha en läkande effekt. Även den här stranden är barnvänlig, men havet är inte lika långgrunt som i Sunny Beach. Stranden är finkornig, 4 kilometer lång och på sina ställen 120 meter bred.

Varna. En ovanligt bra strand för att vara en stadsstrand. Stranden är lång och sanden grovkorning. På helgerna kan viss trängsel råda då de som bor i Varna själva kommer ner till havet. Perfekt som heldagsutflykt med både bad och strövtåg.

Harmanite beach. En trevlig strand som är en kilometer lång och kantas med en rad strandcaféer, restauranger och barer. Ligger utanför Sozopol. Kombinera gärna stranden med en promenad längs Sozopols kullerstensgator.

Mat

Taratorsoppa. En riktig sommarsoppa som serveras kall och ofta som förrätt. Är gjord på gurka, dill, vitlök och yoghurt.

Shopska salata/shopska sallad. En välkänd sallad i flera balkanländer som består av hackad tomat med gurka och lök, toppad med riven fårost.

Rodopsko cheverme. Lamm som grillats på träkol. Bulgarerna är duktiga på att tillaga just lammkött.

Kavarma. Köttgryta med grönsaker som tomater, champinjoner, paprika och lök. Smaksatt med kryddor och vitt vin.

Kebapcheta. Kryddiga grillade köttfärsbullar, fast i formen av små korvar.

Banitsa. En sorts ostkaka fylld med fårost. Äts gärna till frukost.

Bulgariskt vin och öl. Bulgariens producerar många goda viner, som Cabernet Sauvignon från området runt Sliven och Melnik och Chardonnay från Veliki Preslav. Föredrar du öl lär du inte heller bli besviken. Bulgarisk öl finns i många sorter och är billigt.

Sevärdheter

Nessebar. En stad som finns med på UNESCO:s världsarvslista och en stor turistattraktion. En charmfull stad med kullerstensgator och en mängd gamla kyrkor, många numera imponerande ruiner. Missa inte basilikan. Nessebar ligger på en halvö ca 3 kilometer från Sunny Beach.

Sozopol. En kuststad mer känd bland bulgarer än utländska besökare. Sozopol har en charmig och avslappnad atmosfär. Många konstnärer har funnit sig ett hem här och ställer ut sina tavlor längs gator och på torg. Utanför Sozopol ligger två populära sandstränder, båda är långa och breda.

Stenskogen (Pobitite Kamani). Namnet träffar verkligen mitt i prick. Stenskogen är en mystisk samling upp till 7 meter höga kalkstenspelare, många ihåliga. Forskarna är oeniga om pelarnas uppkomst, men en teori visar på att det är 50 miljoner år gamla stalagmiter. Pobitite Kamani ligger 20 kilometer väster om staden Varna.

Varna. Bulgariens sommarhuvudstad är också landets tredje största med 350 000 invånare. Här lever stadslivet och strandlivet i en hemtrevlig symbios. Varna bjuder på bilfria gågator, uteserveringar, öppna torg och avslappnad shopping. Stranden och havet är dessutom alltid nära. Det arkeologiska museet är väl värt ett besök.

Rilaklostret. Bulgariens största kloster som formligen tar andan ur en. Kanske en av de vackraste byggnaderna i Bulgarien, dessutom den heligaste platsen och naturskönt beläget i Rilabergen. Klostret består av flera imponerande byggnader, bl a fyra kapell, 300 munkceller, bibliotek och vattenkvarn. Rilaklostret grundades ca 900 e Kr. Klostret ligger cirka 10 mil söder om Sofia, med andra ord: en bra bit från Sunny Beach. Rilaklostret lämpar sig för en tvådagarsutflykt.

Action Aquapark. En 24 000 kvadratmeter stor vattenpark byggd för både vuxna och barn. Bland de 13 vattenattraktionerna finns flera restauranger och drinkbarer. Vattenparken ligger i den västra delen av Sunny Beach.

Shopping

I Bulgarien finns vackra handgjorda broderier från Varna och Sofia. Tavlor. Landskap och traditionellt lantliv är de vanligaste motiven.

Träarbeten från Tryavna.

Mattor och väskor från Koprivshtitsa, Chiprovtski och Kotel.

Om du vill fynda keramik, träsniderier, metallarbeten och broderier ska du bege dig till den nationella mässan för konsthantverk i Oreshak.

Sofia har det bästa utbudet av souvenirer såsom dockor, böcker och traditionella kostymer.

Säkerhet

Den senaste tiden har det skett en del obehagliga våldsdåd i Sunny Beach, som gör att man bör tänka sig för innan man ger sig in i ortens nattliv. Det förekommer till exempel så kallade "spetsade drinkar" och en hel del kriminalitet.Växla inte pengar på gatan, förutom att det är olagligt är det lätt att bli lurad. Polisen nås på tel 166, ambulans på tel 150 och brandkår på tel 160.

Läsning om Sunny Beach

Det finns tyvärr inga artiklar