Cypern

Världsdel: Europa · Huvudstad: Nicosia · Valuta: euro · Invånare: 854 000 ·Tidszon: UTC+02:00 · Statsskick: republik · Hemsida: http://www.visitcyprus.org.cy/wps/portal

Kontinent
Land
Städer & områden
 

Cypern är Medelhavets tredje största ö. Rent geografiskt ligger landet i Asien, men brukar räknas till Europa. Ön är ett självständigt land sedan 1960, men har en komplicerad politisk situation. De två stora befolkningsgrupperna på Cypern sedan 1500-talet är greker och turkar, och förhållandet mellan de båda har genom historien präglats av misstro och konflikter.

1974 invaderades den norra delen av turkiska trupper från fastlandet. Detta skedde i samband med en militärkupp på ön som stöddes av den dåvarande grekiska militärjuntan i Grekland.

Sedan dess är Cypern delat: den södra delen av ön - den del vi oftast syftar på när vi pratar om Cypern - bebos i huvudsak av greker, den norra av turkar. FN har sedan länge trupper stationerade på ön för att bevara freden. Även den norra delen av ön - den turkcypriotiska - har utropat sig till en självständig stat, men den har hittills bara erkänts av Turkiet.

Trots alla politiska förvecklingar har det sedan dess härskat ett relativt lugn på Cypern. Detta har framförallt gagnat sydändan, som utvecklats till en turistmagnet för sol- och badtörstande nordbor.

Läsning om Cypern