Danmark

Världsdel: Europa · Huvudstad: Köpenhamn · Valuta: dansk krone · Invånare: 559 000 ·Tidszon: UTC+01:00 · Statsskick: Parlamentarisk demokrati och konstitutionell monarki · Hemsida: http://www.visitdenmark.se/sv/danmark/turist

Kontinent
Land
Städer & områden
 

Både stora och små lockas av Danmark. Legoland på Jylland, Tivoli och Zoologisk have i Köpenhamn är givna stopp på resan för alla med barnasinnet i behåll. Och landets vidsträckta och flacka natur är perfekt för den som vill cykla på semestern.
 
Danmark är också vagga för världsberömd kultur. Havet och ljuset i Skagen samlade konstnärer på 1800-talet som gav oss målningar vi aldrig glömmer. Louisiana utanför Köpenhamn är en av världens främsta museum för modern konst. Och vem har inte hört någon av HC Andersens fantastiska sagor, till exempel "Prinsessan på ärten"?
 
För svenskarna så representerar Danmark inkörsporten till Europa. Trots att avståndet mellan de bägge länderna har minskat ännu mer i och med bygget av Öresundsbron, så känns det att man har kommit ner på kontinenten när man besöker kosmopolitiska Köpenhamn. Den stereotypa bilden av dansken som en glad prick som inte tackar nej till  en eller två pilsner mitt på dagen börjar sakta men säkert att ersättas av en mer modern, i och med landets stora internationella framgångar i musik, mode, design och arkitektur. Men trots detta råder fortfarande en annan, mer tillbakalutad attityd i Danmark, som man från svensk sida lite avundsjuk gärna beskriver som "kontinental".

Läsning om Danmark