Annons
Annons

Upptäck Jylland och vackra Skagen under lågsäsong – perfekt för den som vill slippa trängsel. Foto: Mette Johnsen

Danmark

Weekend i Danmark: Fredrikshamn & Skagen

Jylland är populärt på sommaren men fint året runt! Vagabonds chefredaktör åkte med sonen till Fredrikshamn för en vintrig långweekend med äventyrsbad, sälar och god mat.

Text: Fredrik Brändström • 2024-02-10 Uppdaterad 2024-02-09

Torsdag

Ankomst till Fredrikshamn

Mörkret har fallit sedan länge när Stena Lines färja glider in den stora hamnen i Fredrikshamn, efter drygt tre timmar till sjöss. Under sommaren är staden med sitt promenadvänliga centrum och fina stränder ett populärt stopp för svenskar som kommer med båt från Göteborg för att bada och shoppa, eller för att fortsätta med bil eller tåg genom Jylland eller söderut i Europa.

Utfärd med Stena Jutlandica genom Göteborgs skärgård. Foto: Fredrik Brändström

Nu är det vinter och betydligt glesare bland besökarna men det finns ändå många anledningar att åka hit under lågsäsong. En stor anledning stavas Scandic The Reef, hotellet som ligger centralt inne i Fredrikshamn, nära färjeläget. Här finns nämligen en stor vattenpark inne i hotellet och konstant karibisk temperatur – precis vad man längtar efter en gråmulen helg i februari. På hotellet finns även laddstationer vilket är smidigt för oss som rest hit med elbil (tips: ladda ner danska appen Clever).

Jag är här tillsammans med min 10-åriga son som sett fram länge mot resan. På The Reef finns färre åkattraktioner än på många andra äventyrsbad, men gott om pooler. Ett plus är att man kan ta hissen direkt från hotellrummet när man känner för ett bad, och slippa hela proceduren med att betala inträde och stå i kö. Dessutom har man alltid förtur till badet om man bor på hotellet.

Är du Danmarksexpert? Testa dina kunskaper i vårt quiz.

Det finns gott om pooler på The Reef i Fredrikshamn. Foto: Scandic The Reef
Perfekt att kunna ta hissen från hotellrummet rakt ner i äventyrsbadet! Foto: Scandic The Reef

Efter snabb incheckning hinner vi till och med att bada en timme på kvällen när vi anländer (badet stänger kl 21). Förutom badvakterna är vi är i stort sett ensamma denna torsdagkväll. Noll köer till vattenrutschbanan och bara att välja och vraka bland bubbelpoolerna! En bonus är att det på vanliga veckodagar ofta är betydligt färre besökare än under helgerna, vilket vi ska märka senare.

Fredag

Utflykt till Pikkerbacken

Morgonen inleds med regn och hård blåst. Efter några timmars badande har det klarnat upp och vi gör vi en utflykt upp till Pikkerbacken, en – med danska mått – hög kulle med en utkiksplats i plexiglas där man har panoramavy över hela Fredrikshamn och havet.

Populär och schyst restaurang i Fredrikshamn. Foto: 2takt Café & Brasserie
Finmiddag på trevliga och stimmiga 2takt Café & Brasserie i Fredrikshamn. Foto: Fredrik Brändström

Middagen avnjuts på 2takt, ett franskinspirerat brasserie en kort promenad från hotellet. Det är fullsatt, stimmigt och trevligt och maten som serveras håller hög klass. Jag satsar på en ravioli med havskräfta, svamp och skummig hummersås – till det ett glas Pinot Noir på rekommendation av kyparna. Utsökt! Sedan slinker vi såklart ner till äventyrsbadet igen sista timmen innan stängning. Efter två bad samma dag och en god middag är det inga problem att somna som en stock på hotellrummet.

Läs också: SAS satsning på Kastrup: Direktflyg Köpenhamn–Atlanta

Jylland är ett paradis när det kommer till långa stränder. Foto: Frederik Sørensen
Smidigt att ta bilen med på färjan från Göteborg och göra en mini-roadtrip på Jylland. Foto: privat

Lördag

Vandrande sanddyner på Skagen

Idag utlovar väderappen uppehåll så vi passar på att göra en miniroadtrip till Skagen. Längs vägen stannar vi vid vandrande sanddynerna på Råberg Mile som flyttar sig varje år och är de största i sitt slag i Europa. Lite ökenkänsla – fast utan saharisk hetta, i alla fall idag. Vi är de enda besökarna på plats och tar en promenad upp på de över 40 meter höga sanddynerna. Att vandra i den djupa sanden är jobbigare än man tror! Ett annat obligatoriskt stopp är Den tilsandende kirke, strax utanför Skagen. Här har flygsanden genom århundrandena täckt den stora kyrkan så att det idag bara är kyrktornet som är ovan mark, resten är täckt av sand.  

Sanden påverkar det mesta på Jylland. Även på Grenen, längst ut på Skagens udde dit vi tar bilen och promenerar den sista biten (vill man inte gå kan man även ta tåget Sandormen). Udden där haven Kattegatt och Skagerrak möts växer med flera meter varje år, genom att ny sand tillförs med vindens hjälp. Det är en skön promenad på den långa och breda stranden. Flera sälar ligger parkerade i vattenbrynet, de verkar inte nämnvärt rädda för människor utan flyttar sig bara när man är ett par meter från dem. Mäktigt att möta de stora djuren på så nära håll! Snudd på lika bra som äventyrsbad, tycker sonen.

Grenen kallas udden utanför Skagen där haven Kattegatt och Skagerak möts. Foto: Dennis Lundby

Skagen är förstås en långt ifrån okänd plats. Vida omtalad för sitt unika ljus, som lockat konstnärer hit sedan 1800-talet, sina långa stränder och sina pittoreska gula hus. Men Toast Skagen eller skagenröra ser man inte skymten av på restaurangerna, det är ett helsvenskt påfund.

Vi tar en sväng i Skagens lilla stadskärna som på lördagen är oväntat full av folk även om det är lågsäsong. I hamnen slår vi oss ner på ärevördiga Skagen Fiskerestaurant – ett rustikt ställe med lågt i taket och sand (!) på golvet. Med läget precis vid den stora hamnen känns det som att man kan garantera att råvarorna är färska och fina. Fisksoppan med musslor och havskräfta är det bästa jag ätit hittills på resan.

Läs också: 10 nya restauranger i Köpenhamn du inte får missa

Lunch på rustika Skagen Fiskerestaurant. Foto: Skagen Fiskerestaurant

Söndag

Dags för hemfärd

Färjan tillbaka till Sverige går strax innan lunch men vi maxar och kör en sista badsession innan avfärd. When in Fredrikshamn! Att resa med en 10-åring kan ibland vara en utmaning men jag har av egen erfarenhet märkt att det kan vara bra att ha ett barnvänligt ess i rockärmen för en lyckad semester – som ett äventyrsbad. Då kan man blanda in mer vuxenvänliga upplevelser och aktiviteter utan att det blir alltför mycket sura miner. Det har i alla fall i vår familj varit ett vinnande koncept, som visat sig funka även denna mini-semester! Både far och son är nöjda och glada när vi rullar ombord på färjan igen – och renare än någonsin efter alla bad.

Så reser du hit: Stena Line kör bilfärja mellan Göteborg och Fredrikshamn. Resan tar ca drygt 3 timmar. Se priser och tidtabell på stenaline.se.

Läs också:

Chefredaktören tipsar: 6 barnvänliga aktiviteter i Köpenhamn

Krogguide: 7 asiatiska restauranger i Köpenhamn


Text: Fredrik Brändström • 2024-02-10
DanmarkRestipsChefredaktören tipsarWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top