Finland

Världsdel: Europa · Huvudstad: Helsingfors · Valuta: euro · Invånare: 5 399 090 ·Tidszon: UTC+02:00 · Statsskick: parlamentarisk republik, Enhetsstat · Hemsida: http://www.visitfinland.com/sv/?gclid=CIPss7_b7LMCFY53cAodNVoAqA

Kontinent
Land
Städer & områden
 

Inklämt mellan de forna stormakterna Sverige och Ryssland har Finland många gånger under historiens lopp bytt nationstillhörighet. Många livskraftiga påminnelser finns fortfarande kvar från den tiden. Skyltar skrivs oftast på både svenska och finska. I Helsingfors har mellan 6 och 7 procent av befolkningen svenska som modersmål och svenska är fortfarande ett obligatoriskt ämne i skolan. Elaka tungor säger att det är världens mest privilegierade minoritet som bor i Helsingfors.

Finland var länge ett fattigt jordbruksland och äter man traditionell finsk mat inser man att det är mat för folk som är vana vid långa dagar på åkern. Gröt, potatis, rågbröd och fisk eller vilt är mat som har gett finländarna den sisu (uthållighet) som de är så kända för.

Åkerns traktorljud har förstås för länge sedan ersatts av surrande Nokiatelefoner och huvudstaden Helsingfors är, trots sin ringa storlek, i dag en kosmopolitisk stad med bra shopping, ett rikt kulturliv och mängder med fashionabla barer och nattklubbar.

Finland är de Tusen sjöarnas land. Här finns det över 185 000 sjöar och nästan 180 000 öar. Antalet sjöar och öar klår dock inte antalet bastur som Finland kan skryta med. Någon har räknat ut att det finns runt två miljoner bastur totalt i landet - 0,4 sauna per invånare alltså! 

Läsning om Finland