Egina

Världsdel: Europa · Land: Grekland · Valuta: euro · Lokal tid: 04:23

Kontinent
Land
Städer & områden
 

Egina är Atenbornas närmaste utflyktsmål i övärlden. Och det märks. I Egina stad dominerar grekiska turister, framför allt Atenbor, framför utländska besökare. Hit kommer man med snabbåten från Pireus, som bara tar 30 minuter.

 

Egina stad har en atmosfär av det gamla Grekland över sig med traditionella kaféer, fiskmarknad och hästskjutsar. Men den nya tiden finns också representerad av trendiga barer och boutiquer och alldeles för mycket biltrafik på de trånga stadsgatorna.
Resten av ön är relativt tätbefolkad. De senaste åren har allt fler Atenbor köpt eller byggt sommarhus på öns nordkust, som sakta förvandlats från en sömnig jordbruksbygd till ett sommarstugeland.

 

Höga berg sluttar sakta ner mot havet. Halvvägs ner tar grönskan vid, till stor del bestående av vackra pistagelundar. Pistagenötterna är kända som Greklands bästa och säljs överallt i allt från femkilossäckar till nätta presentförpackningar.

På öns östkust ligger Agia Marina, som är centrum för den nordeuropeiska charterturismen och längst nere på öns sydspets hittar du Perdika, som ursprungligen var en fiskeby, men nu domineras av restauranger och kaféer och besökare som kommer över dagen för att njuta av utsikten mot den månlandskapskarga pytteön Moni.

Historia

Enligt mytologin hade guden Zeus en svartsjuk fru och många älskarinnor. Egina var en. För att få älska henne ifred gav han henne en ö. Sonen Aiskylos blev enligt sägnen öns första konung och under honom blev Egina ett land av mjölk och honung.

Egina har varit bebodd i åtminstone 4000 år. Eginas hamn överskuggade länge Pireus och var startpunkt för öns sjöfarare som tidigt dominerade handeln med Medelhavet och Svarta havet.

Varor och rikedomar flödade in och Egina blev under antiken först i Europa med att prägla egna mynt. År 456 f Kr satte ett avundsjukt Aten stopp för det roliga och intog ön, som Atenpolitikern Perikles kallade "varbölden utanför Pireus".
Egina hamnade i skymundan och drabbades så småningom också av venetiansk och turkisk ockupation. En kort och glansfull parentes inträffade i alla fall 1828. Under nio månader var Egina huvudstad för det nyligen självständiga Grekland.

Ta sig dit

Egina har mycket täta båtförbindelser med hamnstaden Pireus utanför Aten: praktiskt taget en gång i timmen från gryning till skymning går det en färja (drygt en timme) eller en snabbåt (30 minuter). De flesta båtar går till Egina stad, men det finns också direktförbindelser mellan Pireus och Souvala respektive Agia Marina.

Ta sig runt

Buss: Busstationen ligger vid Platia Ethnegersias strax norr om hamnen i Egina stad.
Täta bussturer till Agia Marina (30 minuter), Perdika (25 minuter) och Souvala (25 minuter). Du köper returbiljett i kiosken vid busstorget i Egina stad eller vid ändhållplatserna.

Bil, motorcykel, skoter och cykel finns att hyra på många platser i Egina stad och Agia Marina.

Båt: Badbåtar till klippön Moni går från hamnen i Perdika. Fråga i hamnen eller på någon av tavernorna.

Boende

Budgetrum kan vara svårt att få tag på, framför allt under helger och i juli och augusti. Det bästa är att försöka styra resan hit under veckodagarna, då det är färre grekiska turister här.

På kajen möts du sällan av rumsuthyrare. Fråga istället på en taverna eller i en resebyrå så hjälper de dig. Vid biljettkioskerna på kajen finns telefon med direktlinje till flera hotell.

Många fina semesterlägenheter och hus hittar du på www.aeginagreece.com.

Hotel Plaza, Kazantzaki 4, tel 22970-256 00, Egina stad. Mittemot Egina stads lilla stadsstrand, norr om hamnen (ta vänster från färjepiren och promenera två minuter). Nära busstationen. Havsutsikt från flera av rummen. Prisläge: Mellan.

Hotel Brown, Akti Toti Xatzi 4, tel 22970-222 71, www.hotelbrown.gr. Ligger i ett hus som ursprungligen byggdes på 1880-talet som tvättsvampsfabrik. Stor trädgård. Flera små bungalows med egen trädgård. Perfekt läge vid stadsstranden. Har också familjerum med fyra bäddar. Prisläge: Mellan.

Hotel Pavlou, Aeginitou 21, tel 22970-227 95. Ligger bakom Panagitsa-kyrkan i södra delen av hamnen. Drivs ett äldre par som har lobbyn som sitt vardagsrum. Små, men prydliga rum, vissa med balkong mot havet. Prisläge: Billigt.

House of Peace har ett trevligt och bra läge i Egina stad, hörnet Kanari/Aphroditi, tel 22970-237 90, thehouseofpeace@can.gr. Bungalower i trädgård med palmer och pistageträd.Prisläge: Billigt.

Hotel Rastoni, Statigou Dimitri Petriti 31, tel 22970-270 39, www.rastoni.gr. Designhotell med stora gemensamhetsutrymmen och en lummig trädgård. Romantisk kolonial stil. Ligger några hundra meter inåt land norr om hamnen i Egina stad. Prisläge: Dyrt.

Aeginitiko Archontiko, G Nikolaou och Thomaidos 1, tel 22970-249 68, fotisvoulgarakis@yahoo.gr. Hotell i tegelrött nyklassicistiskt 1700-talshus. Två innergårdar och en takterrass. Bara tolv rum. Vackert, klassiskt, en pärla.
Prisläge: Mellan-Dyrt.

Restauranger

Egina stad:

Psarotaverna Agora och To Steki, bakom fiskmarknaden. Två tavernor som är absoluta måsten om du vill äta prisvärda fisk- och skaldjursrätter. Här sitter väderbitna fiskare och familjer, äter från stora fat med grillade småfiskar, räkor och bläckfisk och röker och dricker retsina.

Sym Posium, nära Panagitsa-kyrkan, tel 22970-238 18. Trevligt matställe och fik på lummig innergård. Mat och egentillverkade bakverk. Vissa kväll livemusik.

Agia Marina:

Kostas. Ska man äta grekiskt ska man göra det här. Musik, fatvin, billigt. Ligger i byn Alones tio minuters promenad från Agia Marina

Diogenis, tel 22970-32257. En av Agia Marinas äldsta tavernor. Fisk, kött, traditionella grekiska rätter. Stor terrass med utsikt över Saroniska bukten.

Takis. Omfattande meny med traditionell grekisk mat, liksom grillat kött och fisk. Terrass och trädgård. Behaglig miljö. Ligger vid vägen mot Alonis.


Perdika:

Proraion, Paralia Perdika 6, tel 22970-615 77. Ser ut som en blandning mellan en blomsterbutik och en restaurang. Mycket bra fiskrätter.

Nattliv och nöjen

I Egina stad finns inte mycket sent nattliv att tala om, men det finns en mängd kaféer och restauranger att sitta och smutta öl på medan man ser solen försvinna ner i havet. En populär klubb i Egina stad är Vareladiko, som ligger bakom Stratigos taverna.
Det finns två utomhusbiografer i Egina stad, Olympia och Anesis, som visar aktuella, odubbade Hollywoodfilmer. Olympia ligger vid fotbollsstadion och Anesis mitt i stan, 60 meter upp från kajen.

För den partysugne är det Agia Marina som gäller, där huvudgatan Afeias kantas av restauranger och barer. I Agia Marina finns flera klubbar och både flipperhall och bio. Under högsäsong är ställen som Club Leo, Disco Manos, Zorba, Kahlua och B52 populära bland såväl utländska turister som greker.

Stränder

Agia Marina. Stranden här är halvmåneformad. Ganska liten, men med finkornig sand och solstolar, parasoll och vattencyklar för uthyrning.

Egina stad. I Egina stad finns två små sandstränder på ömse sidor om hamnen. En liten strand, skyddad av skuggig pinje, finns också nedanför Apollontemplet. Lite skräpiga, men okej för en halvdag.

Faros, Marathonas och Aeginitisa. Västsidans bästa sandstränder ligger längs landsvägen mellan Egina och Perdika. Vid den lilla stranden Aeginitisa är havet inbjudande blått.

Perdika. Stranden i Perdika är inte mycket att yvas över. Ta istället sikte på klipporna längst ute på halvön eller följ den handmålade skylten mot "Beach" i backen ovanför hamnen.

Klima Beach. En av de bättre stränderna på Egina. Ligger ungefär en halvmil öster om Perdika. Sväng mot Sfendouri och välj den högra asfalterade vägen som leder ner mot havet. Stranden är dock ganska skräpig i början på säsongen, och kan tyvärr vara det under högsäsong också.

Moni. Öde klippö med en grön man av låga buskar och pinje. Du tar dig hit på tio minuter med badbåt från hamnen i Perdika. Båt tur och retur kostar fem euro. Du får komma överens med skepparen om när du vill bli upphämtad.

Sevärdheter

Afeatemplet. Templet ligger på en kulle ovanför Agia Marina, där pinjedoften hänger tung som hemmagjort retsinavin. Afeatemplet är öns i särklass största sevärdhet. Det byggdes 490 f Kr och blev förebild för Parthenontemplet på Akropolis i Aten. Öppet varje dag 08.00–17.00, inträde 4 euro.

Agios Nektarios. Klosterkomplex i bergen mellan Egina stad och Agia Marina.

Paleochora. Svänger du vänster vid klostret och går landsvägen mot Souvala når du efter knappt en kvart spökstaden Paleochora, som betyder gamla byn. Hit flydde Eginaborna på 900-talet när pirater och krigsfartyg gemensamt plågade kusten. Idag ligger Paleochora helt öde; något vemodigt vilar över kyrkorna och husruinerna som bildar en krans runt den gråsvarta klippan mellan Agios Nektarios och havet.

Arkeologiska museet i Egina stad, några hundra meter norr om hamnen och busstorget, har smuliga fragment från stans antika förflutna. Skojigast är Eginas egen 1500-åriga sfinx, en liten matt stenfigur med en frisyr som för tankarna till tidigt sextiotal. Öppet 08.30–19.30 tis–sön. Inträde: 3 euro

Läsning om Egina