Kreta

Världsdel: Europa · Land: Grekland · Valuta: euro · Invånare: 623 666 · Lokal tid: 19:54 · Hemsida: http://www.kreta.se/

Kontinent
Land
Städer & områden
 

Greklands största ö är en smal sak - 25 mil lång och två till sju mil bred. Kreta är också Europas sydliga utpost i Medelhavet, och de varma vindarna från Afrika gör att kvicksilvret kryper högt upp juni-augusti. På grund av det heta klimatet är därför vår och höst bästa tiden att besöka Kreta. I Chania landar busslast efter busslast med charterturister under sommarhalvåret, turister som sedan sprider sig till turisthotellen längs kusten väster om stan. Tycker du Chaniakusten känns plastig och för turistifierad ska du ta bussen in till stan. Inne i Chania finns spännande marknader, arkeologiska museet och Janisjarmoskén. Om du åker österut blir trakterna bergigare. Ta dig till Lefka Ori, ett av öns tre stora bergsmassiv, och gör en vandring i Samariaravinen. Det här är Europas djupaste dal, och en fantastisk naturupplevelse. Venetianarna är ett av många folk som ockuperat Kreta, vilket syns väldigt tydligt i Rethymnon, med sina vackra venetianska hus och den gamla borgen La Fortezza. Här vimlar det av turister och uteserveringar under sommaren. Kretas huvudstad - Heraklion - är ingen skönhet, men full av liv. Marknadsgatan Agora luktar både av slaktdjur och frukt, men är samtidigt ren och fräsch. Arkeologiska museet är värt ett besök, men några kilometer utanför ligger den verkliga fornminnesattraktionen, palatset i Knossos. De berömda ruinerna från 1300-talet f Kr är den minoiska civilisationens mest berömda lämningar, kanske främst känd idag för sina fantastiska väggfresker. Längs kusten i provinsen finns flera turistcentra: Hersonissos, Stalida och Malia. Älska eller hata - här finns fler turister än greker, men också partyliv till dess att solens guldgula fingrar sträcker sig över himlavalvet.

Historia

Mellan 1625 och 1375 före Kristus dominerar den minoiska kulturen över haven. 1375-1000 före Kristus deltog Kreta i det trojanska kriget. 67 före Kristus -337 var Kreta en romersk provins. Perioder av bysantinskt, arabiskt, venetianskt och turkiskt styre följer. Kreta blir indraget i Balkankrigen 1913, första och andra världskriget, tysk ockupation och militär diktatur 1967.

Ta sig dit

Charterflyg går direkt från Stockholm, Göteborg och Malmö till Heraklion, Réthymnon och Chania flera dagar i veckan. Reguljärflyg går till Aten, därefter byte till inrikesflyg. Från Pireus utanför Aten, går båtar till flera städer på Kreta. Tidtabeller finns på www.ferries.gr.

Ta sig runt

Det lokala bussnätet är väl utbyggt på Kreta. Från Heraklion till Réthymnon tar det 1,5 timme med buss, till Chania tar det 3 timmar, från Chania till Rethymnon tar det 1 timme. För mer information: www.ktel.org. Det finns gott om ställen som hyr ut bilar och motorcyklar.

Boende

Det finns gott om rum, hotell, villor, vandrarhem och campingplatser. Titta på hemsidan www.lodgings.gr/crete. De lokala turistbyråerna kan ge listor på hotell och privatuthyrning. Kommer du in med båt från Pireus står det folk i hamnen och erbjuder dig rum.

Stränder

Elafonisi, klassad som Kretas finaste strand, med en atmosfär som liknar Söderhavets. Buss från Chania tar 2,5 timmar. Barnvänligt. Frangokastello, en liten stad och ett förfallet fort vid en orörd, bred strand med grov sand och långgrunt vatten. Ligger 82 kilometer sydost om Chania. Barnvänligt. Bali, fem små bukter i ett dramatiskt landskap med kullar, höga uddar och smala stränder. Hyr en båt för att få en överblick över landskapet. Ligger 38 kilometer öster om Rethymnon. Hrysi, en härligt öde ö med sandig strand bara en kort båttripp från Lerapetra. Matala, ett dussin grottor vid strändernas kant. Stranden var populär på 60-talet med hippies som bosatte sig i grottorna. Fin sandstrand populär bland havssköldpaddor för äggläggning. Ligger 2 timmar med buss från Heraklion. Ej barnvänligt. Xerokambos, en isolerad plats med en bred sandstrand. Ligger vid foten av branta berg på östra Kreta. Hyr bil och kör genom det spektakulära landskapet med många hårnålskurvor. Det finns ingen lokaltrafik till platsen.

Mat

Yemistés, tomater, paprika eller aubergine-fyllda med ris och köttfärs är en typisk huvudrätt. Salingária stifádo, snigelgryta som är en specialitet från Kreta. Choirinó kritikó, tjocka fläskkotletter som ugnsbakats är en klassisk rätt från Kretas inland. Kakavía, en fisksoppa smaksatt med citron, örter och lök som växer vilt. Kalitsounia, kryddade fyllda pajer. Myzithres, söt ost från Kreta. Graviera, gul ost gjord på fårost. Anthotiro, en mjuk, salt och krämig ost. Kefalotiri, en hård och smulig ost. Chórta, en grönsak som växer vilt på Kretas bergssidor. Den kokas och serveras med olivolja och vinäger.

Sevärdheter

Samariaravinen är Europas djupaste och mest spektakulära ravin. Chans att se gåsgam. Det finns gott om vildblommor på vägen genom tallskogen till ravinens botten. Buss från Chania till Xyloskala, där vandringen börjar, tar en timme. Hemresan går via båt och buss från Hora Sfakion. Knossos, det största av de fornkretensiska palatsen som var den minoiska kulturens huvudstad. Ligger mycket vackert omgärdad av gröna kullar och pinjeträd. 7 kilometer utanför Heraklion. Knossos värdefullaste föremål finns på det arkeologiska museet i Heraklion. Gör gärna ett besök där. Rethymnon, den gamla staden är välbevarad med den venetianska hamnen där fiskebåtar och fiskrestauranger kantar gatan. Smala gränder med gotiska portaler, minareter och turkiska hus från stadens turkiska förflutna. Byarna i Amaridalen är bland de mest orörda på Kreta. Berget Psiloritis, 2 500 m ö h, bjuder på vackra vyer över dalen. Ligger 25 kilometer sydost om Rethymnon. Arkadi, en klosterruin som utgjorde en viktig del av Kretas historia under det turkiska styret. Hundratals människor sökte skydd i klostret och dog när ammunition exploderade. Ligger mycket vackert 25 kilometer sydost om Rethymnon. Spinalonga är en ö inte långt från Agios Nikolaos som även kallas "the island of the dead". Det var en ö dit leprasjuka forslades och begravdes. Den sista leprasjuka dog 1953 och ön har varit obebodd sedan dess.

Shopping

Kryddor. Marknaden i Chania är ett paradis för kryddälskare. Knivar. Långa och kurviga med silverslida och tjocka vita handtag. Var från början en del av den traditionella dräkten. Tyger. Handvävda av högsta kvalitet, vanligtvis på en röd bakgrund. Handbroderade eller virkade filtar är viktiga hantverksprodukter. Läder. Väskor, ryggsäckar, sandaler och stövlar har gjort Kreta känt för sina lädervaror. Keramik. Oglaserade krukor är populära och säljs längs vägarna. Guld och silver. Relativt billigt och det finns många juvelerare. Honung. Speciellt den som kommer från timjansblomman är en trevlig present.

Säkerhet

Kriminaliteten är relativt låg på Kreta. Se efter dina värdesaker på bussar och marknader. Fästingar är ett problem mellan april och september. Se upp med sjöborrar och maneter i vattnet, speciellt i september och oktober. Telefonnummer till polis 100, ambulans 166, brandkåren 199.

Läsning om Kreta