Milos

Världsdel: Europa · Land: Grekland · Valuta: euro · Lokal tid: 18:45

Kontinent
Land
Städer & områden
 

Milos är ön som skapades när Gud var på lekhumör. På vissa platser står mjölkvita klippor i knepiga formationer i skarp kontrast mot det smaragdfärgade havet. Kontrasterna kan vara nästintill overkliga. Tankarna förs lätt till någon fjärran månplanet i Stjärnornas krig. Men detta är Milos – Den färggranna ön – en rik vulkanö med stora mineralfyndigheter av alun, pimpsten, svavel och baryt, vilka ger klipporna vackra nyanser i rött, gult och beige.

På ön syns dagbrott lite varstans och en stor del av öns 5 000 invånare är sysselsatta inom gruvindustrin och har relativt höga löner. Fler och fler involverar sig i den växande turismen som fram till nu framför allt bestått av italienare och greker. Få andra nationaliteter har hittat hit, men skandinaverna börjar så sakteliga få upp ögonen för ön som är mest känd för den vackra Venus från Milos-statyn som föreställer Afrodite och som hittades här 1820.

Gruvnäringen gör att Milos inte är beroende av turismen som inkomstkälla, vilket har gjort att ön profilerat sig som en något exklusivare turistort, dock inte i klass med öar som Santorini och Mykonos. Det är följaktligen lite dyrare att bo på Milos än på många av de andra kykladiska öarna, men rummen har generellt också högre standard. De flesta turister väljer att bo i hamnstaden Adamas, där det största utbudet av restauranger, vespauthyrare, barer och butiker finns.

Historia

Milos har en lång historia, arkeologer tror att ön är en av de tidigast bebodda platserna i Kykladerna. Fynd i Filakopi på norra Milos visar en bosättning från 3000-talet f Kr, men antagligen har det funnits människor på ön mycket tidigare, kanske redan 7000 f Kr.

Milos fick en viktig position i den grekiska övärlden på grund av de stora obsidianfyndigheter som fanns här. Obsidian användes till vapen och verktyg, och under bronsåldern gav mineralfyndigheterna Milos stora rikedomar när de exporterades till de närliggande öarna. Under medeltiden var Milos en del av det venetianska hertigdömet Naxos.

Ta sig dit

Till Milos går det dagliga båtar från Pireus och från grannöarna Sifnos, Serifos och Kythnos. Det går flera färjor i veckan från en mängd andra öar, till exempel Santorini, Paros, Karpathos, Ios, Rhodos, Kreta och Folegandros.

Milos har en egen inrikesflygplats. En gång om dagen avgår flyg till Aten med Olympic Airlines.

Ta sig runt

Till Milos går det dagliga båtar från Pireus och från grannöarna Sifnos, Serifos och Kythnos. Det går flera färjor i veckan från en mängd andra öar, till exempel Santorini, Paros, Karpathos, Ios, Rhodos, Kreta och Folegandros. Bästa sättet att sig runt på Milos är med hyrbil eller vespa. Buss går relativt ofta mellan alla större byar och städer.Vespauthyrare hittar du vid strandpromenaden.

Boende

Rumsraggare möter upp vid färjan, dock är rumstillgången i augusti avsevärt mindre än under andra månader. Boka gärna i förväg. De flesta väljer att bo i Adamas, men det finns även rum på andra orter. Det officiella turistkontoret ligger vid kajen i Adamas och kan ge tips på boende, se även på www.milostravel.com. Boende kan du också hitta på www.greekhotels.com. Gå annars upp till kyrkan som du ser framför dig när du stigit av färjan. Bakom, och runt, kyrkan finns de flesta pensionaten och hotellen. Camping finns på ön. Deras minibuss möter i färjeläget.

Stränder

Provatas i söder är en mycket fin och relativt stor sandstrand med klart vatten och finkornig sand. Provatas är Milos mest barnvänliga strand eftersom den är ganska långgrund.

Paleochori i söder är en av Milos absolut finaste stränder, med en storlek som gör att den inte känns trång ens under högsäsong. Vattnet är rent och fint även om det har en doft av svavel, men mineralbad sägs ju vara nyttigt. Vattnet blir djupt ganska snart. Mineralrika gula och röda klippor ger stranden lä. Här finns flera tavernor och det går även att hyra rum. Ej barnvänlig.

Achivadolimni är en lång och mycket fin sandstrand strax efter flygplatsen om du kommer från Andamas. På den norra delen av stranden (åt det hållet där flygplatsen ligger) slipper du trängas.

Sarakiniko, en av de mest spektakulära badplatserna på Milos som ligger på öns norra sida, inte långt från Adamas. Vid Sarakiniko finns en naturlig "bassäng" som bildats i de porösa, vita klipporna. Perfekt för barnfamiljer. Runt om bassängen, som har en öppning ut mot havet, finns ett häpnadsväckande stenlandskap, grottor, stenöar, en lagun och ett kristallklart vatten. Eftersom platsen är mycket känd kommer du dock inte att vara ensam.

En annan mycket känd och fantasieggande plats är Papa Fragas i närheten av Filakopi som också har en stor "bassäng", grottor och klart grön-blått vatten.

Mat

Dolmades, fyllda vinblad med köttfärs och ris.

Melitzanes tiganités, friterade skivor av aubergine.Saganaki, stekt ost.

Keftedes, grekiska köttbullar på köttfärs eller lamm med lök och kryddor.

Moussaka, gratinerad, traditionell rätt som består av potatismos, aubergine och kött i olika lager.

Tzatziki, yoghurtdip med bland annat vitlök och gurka.

Souvlaki, bitar av fläsk grillas på spett och serveras med tzatziki.

Sevärdheter

Turistkontoret hittar du vid kajen, inte långt från där färjorna lägger till, tel 22870-224 45, www.milostravel.com.

Tripiti ligger strax intill Plaka. Härifrån är det inte långt till katakomberna. Katakomberna på Milos är bland de största i världen och skelett från flera tusen lik har hittats vid utgrävningarna. De byggdes under den första kristna tiden strax efter Kristi födelse och upptäcktes igen på 1800-talet. Endast en liten del av de jättelika katakomberna är öppna för allmänheten, men det är lätt att fantisera om deras enorma yta. Efter besöket misstänker man lätt att varje liten grotta på Milos är ännu en outforskad katakomb. Under högsäsong är katakomberna öppna varje dag utom måndagar. Fritt inträde.

En mycket välbevarad antik teater från 100-talet f Kr ligger belägen cirka 500 meter från katakomberna. Vägen hit är skyltad.

Mellan katakomberna och teatern finns den plats där en bonde på 1820-talet hittade den berömda Afroditestatyn, Venus från Milos, som nu finns på Louvren i Paris. En skylt visar var fyndet gjordes.

Klima är en pytteliten fiskeby med anor från antiken. Den ligger strax nedanför Tripiti.

Plaka har ett folklivsmuseum och ett arkeologiskt museum med en kopia av statyn Venus från Milos. I Adamas finns ett litet, men intressant gruvmuseum.

Milos har många häpnadsväckande badplatser, där naturen lekt med färg och form. I Filakopi i närheten av Pollonia ligger Kapros och Papa Fragas, där havet trängt igenom det porösa berget och forsar i små tunnlar runt omkring dig. Här simmar du i grottor i härligt grön-blått vatten. Sarakiniko har bländade vita klippor och kristallklart vatten och är en av de största sevärdheterna på Milos.

Shopping

I Adamas handlar du böcker om Milos samt turistsouvenirer i form av små statyetter som är kopior av Venus från Milos-statyn.

Säkerhet

Milos är en säker ö med låg kriminalitet. Vid nöd ring 112.

Läsning om Milos