Mykonos

Världsdel: Europa · Land: Grekland · Valuta: euro · Lokal tid: 06:35

Kontinent
Land
Städer & områden
 

Precis vid kanten till havet ligger en av de vackraste och vitaste städerna i hela Egeiska havet. Mykonos stad vet hur man ska charma sina besökare – och hur man ska ta betalt för det. Staden är inte bara en av de vackraste, utan också en av de chicaste och trendigaste platserna i Greklands övärld. Sedan 70-talet är ön känd som samlingsplats för europeiskt storstadsfolk mellan 20 och 30, som vet hur man förvandlar semestern till ett evigt pågående party.

Vissa stränder och klubbar är Medelhavets hetaste samlingsplatser för homosexuella. Mykonos roll som bögarnas och jetsetets favoritö gör ön till ett glittrigt partyparadis med ett överflöd av chica klubbar och restauranger.

 

Mykonos har en annan sida också. Tysta gränder, små fridfulla torg, välbevarade väderkvarnar, kajer där du äter din middag i solnedgångsljuset vid ett litet träbord en meter från det kluckande havet. På många sätt är Mykonos arketypen för en kykladisk by med sina enhetligt utformade sockerbitshus. Staden har en atmosfär som trots allt tingel-tangel känns tidlös. Om man kisar lite ser man en annan värld framför sig; en by vid Medelhavet som inte förändrats mycket sedan turkarna styrde över Grekland i början av 1800-talet.

 

Själva Mykonos är litet med ett kakaobrunt torrt inre och märkliga stenformationer. Högsta punkt är berget Profeten Ilias som når 372 meter över havet. Drygt 6 000 människor bor på den 75 kvadratkilometer stora ön som varje år tar emot bortåt miljonen turister.

Ön har ett stort antal väldigt vackra sandstränder och erbjuder Kykladernas bästa vindsurfing. När det gäller kombinationen bra stränder och livligt nöjesliv är det få eller inga öar i Grekland som slår Mykonos. Innan du reser till Grekland, besök ett välförsett antikvariat och leta rätt på Sigtunaförfattarinnan Harriet Hjorths Mykonos – duvornas ö (Rabén & Sjögren/Vi, 1956), en kärleksfull skildring av 50-talets Mykonos.

Historia

På 900-talet f Kr kom joner till Mykonos och grundade tre städer, men Mykonos fick under antiken nöja sig med att leva i skuggan av grannön Delos. Två av de antika städerna förstördes i krig mot romarna och det finns inget kvar av dem idag. På Delos finns desto mer, bland annat tre Apollontempel (läs mer om Delos i nästa kapitel).

Ta sig dit

Båt: Tidtabellerna för färjorna ändras ständigt, så se endast nedanstående information som en fingervisning. Kom ihåg att dubbelkolla om din båt går från nya eller gamla hamnen.

Två till tre färjor per dag går till Mykonos från Pireus, Rafina, Andros, Santorini, Paros, Syros och Naxos. En av de populäraste linjerna mellan Pireus och Mykonos är med rederiet Blue Star, där en enkelbiljett kostar omkring 30 euro och resan tar cirka fem och en halv timme. En färja om dagen går till Kreta.

En till tre färjor i veckan till Thessaloniki, Ios, Amorgos, Kalymnos, Kos, Rhodos och Skiathos. Omkring hälften av snabbfärjorna ankommer och avgår från den nya hamnen Tourlos ett par kilometer norr om stan. Resterande färjor anländer och avgår fortfarande från Mykonos stad. Snabbfärjorna tar hälften så lång tid men kostar ungefär dubbelt så mycket.

Flyg: Aegean Airlines och Olympic Airlines flyger dagligen mellan Aten och Mykonos. Ett litet flygbolag, Sky Express, flyger några dagar i veckan till Mykonos från Santorini, Kreta och Rhodos. Flygplatsen ligger några kilometer öster om stan

Ta sig runt

Buss: Det är bra lokalbussförbindelser mellan Mykonos stad, stränderna och byn Ano Mera. Det finns två busstationer i Mykonos stad. Från den södra, mest centrala stationen, som ligger ett par kvarter inåt land från väderkvarnarna sett, går bussar var 30 minut mot Platis Yialos, Paradise Beach, Ornos och Agios Ioannis, samt varje timme till Paranga. Den norra busstationen hittar du vid hamnen, där de ordinarie färjorna ankommer och avgår. Härifrån utgår bussar till Tourlos, Agios Stefanos, Ano Mera, Kalafati, Elia och Kalo Livadi.

Det finns gott om cykel-, moppe-, mc- och jeeputhyrare i Mykonos stad, framför allt på huvudgatan som går ovanför den södra, centrala, busstationen. Det finns även uthyrare i Ornos Beach, Ano Mera, Platis Yialos och Agios Stefanos. Priserna kan skilja sig mycket mellan de olika uthyrarna. På södra busstorget och huvudgatan ovanför Mykonos centrum trängs vespauthyrarna, vilket pressar priserna något. En vespa kostar i snitt drygt 10 euro per dag.

Boende

När man går av färjan på Mykonos möt man av otaliga rumsuthyrare som erbjuder bra priser till dig som inte har bokat i förväg. På våren och hösten kan du få ett rum för en tredjedel eller en fjärdedel av högsäsongspriset. Från mitten av juli till mitten av augusti kan det däremot vara svårt att hitta bra rum – och de som ännu inte är uthyrda är svindyra. Generellt kan man säga att man ofta betalar överpris på Mykonos – åtminstone jämfört med andra grekiska öar.

Vill du ha nära till nöjeslivet och restaurangerna väljer du att bo i Mykonos stad. Är det stranden som i första hand lockar väljer du istället att bo vid Agios Stefanos, Plati Yialos, Ornos eller Paradise.

La Veranda Pension. Prisvärt hotell med pool. Ligger en bit upp för sluttningen bakom stan. Fina hamn- och solnedgångsvyer. Några rum med kök. Boka genom Mykonos Accommodation Centre på tel 22890-231 60, www.mykonos-accommodation.com. Prisläge: Mellan.

Hotel Delos, tel 22890-225 17, deloshotel.heliowebs.gr. Klassiskt hotell opåverkat av tidens trender. Strategiskt läge i hamnen. Stora rum. Några med havsutsikt.
Prisläge: Mellan.

Hotel Philippi. 25 Kalogera, tel 22890-222 94, chriko@otenet.gr. Klassiskt Mykonoshotell. Charmigt ställe runt en liten grön trädgård som ligger mitt i smeten. Prisläge: Mellan-Dyrt.

Hotel Leto, tel 22890-222 07, www.letohotel.com. Lyxhotell i neoklassisk kykladisk stil vid stadsstranden mitt i Mykonos stad. Prisläge: Dyrt.

Hotel Kastro, tel 22890-231 76. Vackert, lyxigt hotell med pool, havsutsikt och smakfullt dekorerade rum med balkong på Agios Stefanos-stranden cirka tre kilometer norr om stan. Alla bekvämligheter, restaurang, poolbar etc. Prisläge: Dyrt.

Zephyros Hotel, www.zephyrosmykonos.com. Nyrenoverat hotell vid Paraga Beach, fem kilometer från stan. Pool, gym, bastu, restaurang med mera. Vackra rum inredda med mörka trämöbler och himmelssängar.
Prisläge: Dyrt.

Restauranger

På Mykonos äter man mycket gott. Förutom ett brett utbud av traditionella tavernor finns flertalet exotiska restauranger med thailändsk och indisk mat etc. Vid Lilla Venedig äter du fisk, skaldjur, bläckfisk och hummer till en magnifik solnedgångsvy och till skyhöga priser. Räddningen för budgetresenären är att det är gott om bra grekiska snabbmatsställen med bland annat grekisk sallad, pommes frites, gyros (grekisk kebab) och souvlaki (grillspett).

Taverna Antonini, Platia Mantia Mavrogenous (Taxi-torget i folkmun), tel 22890-223 19.
Bra traditionell taverna med uteservering på Taxi-torget med rimliga priser.

Spilia Home Food Restaurant. Ligger på samma gata som sjöfartsmuseet och serverar enkel, men mycket god mat, till bra priser. Bland annat gyros, moussaka, kebab och crêpes. Det finns fullt med andra gyrosställen runt omkring.

Nikos Taverna, tel 22890-243 20. Grekisk husmanskost, fisk och skaldjur. Ligger vid Porta, bakom stadshuset och nära kajen där Delosbåtarna lägger till.

Kounelas Fish Tavern, tel 22890-282 20. Vår favorit! Till Kounelas lilla trädgård går du för att äta gott kött och utsökt fisk med riktigt god kokt potatis. Du väljer ut sort och mängd ute i köket. Ligger i gränden bakom Nikos Taverna och Scandinavian Bar.

Nattliv och nöjen

I Mykonos stad finns massor av sena nöjen, med tonvikten på det hippa, glittriga och excentriska.

Mykonos Bar är en av de äldsta barerna på ön. Framåt klockan 01.00–02.00 ljuder den stora lokalen mitt i Mykonos stad av hög, pumpande musik.

Inte långt därifrån ligger Lilla Venedig med sina läckra, trendiga barer vars drinkar lätt kan utmana reskassan. Utsikten vid vattnet kan dock vara värd åtminstone en fantasifull cocktail. Scarpa sägs ha öns bästa.

Astra och Aiyan ligger på gatan Enoplon Dinameon. Aiyan har en stor och trevlig utomhusplats som passar utmärkt för kvällens första öl. Astra är en klubb för senare nöjen, för de som vill synas och frottera sig med rika och kända. Detsamma gäller för Guzel, som betyder vacker på turkiska.

Fortsätter du gatan fram (in mot ön) kommer du till gatan Matogianni, där du bland annat hittar de chica klubbarna Agkira och Destilj Celebrities Bar. Bort mot posten, nära södra busstorget ligger Space, ytterligare en populär klubb.

Kastro, Icarus, Pierro's och Diva. Fyra klubbar populära bland homosexuella. Få ställen i världen har så många gayklubbar som Mykonos. På var och varannan bar vajar regnbågsflaggan (som dock inte betyder att heterosexuella inte är välkomna). Diva brukar vara den bar som drar flest kvinnor och har den största mixen av hetero- och homosexuella medan männen hänger på Pierro's.

Ofta fortsätter festerna på någon av stränderna – ofta är det stränderna Super Paradise eller Paradise Beach som gäller.

Stränder

Agios Ioannis. Drygt en kilometer väster om Ornos ligger Agios Ioannis. Här är det avskilt och vackert. Värt en utflykt för en lunch och ett dopp i havet.

Platis Yialos Stranden, som är kantad av ett tiotal tavernor och hotell, är fullkomligt täckt av solstolar och parasoll (10 euro/dag för två solstolar). Platis Yialos är ett bra val för dig som vill ha liv och rörelse.

Paraga (Paranga). Närmast Platis Yialos ligger Paraga som är en fin strand med grov, nästan grusig, sand. Hit går sex bussar om dagen direkt från stan samt badbåtar från Platis Yialos och Ornos.

Paradise Beach. Här finns campingplats, nakenbadare, internetkafé, barer, valutaväxling, snabbköp, tidningskiosk, solstolar, massor av vattensporter och dykklubben Mykonos Diving Center.

Super Paradise. Precis som Paradise Beach bjuder Super Paradise på en osannolik mix av sol, bad och party till dunkande techno. Bäst tar du dig hit med badbåt som går från Platis Yialos, Ornos och Paradise Beach.

Agrari Fin strand med grovkornig sand, bastparasoller, bar och restaurang. Stranden är populär bland nudister.

Elia. Elia är den sista stranden på sydkusten som kan nås med badbåt. Stranden är en av de största och finaste på Mykonos och är inte lika packad med solbadare som övriga stränder.

Kalo Livadi. I bukten bortanför Elia ligger Kalo Livadi, som är en mycket fin strand med ren, finkornig sand och kristallklart vatten. Många grekiska familjer.

Kalafati. I en vik bortanför ytterligare en udde ligger Kalafati, där blåser det mer, vilket gör den till ett vindsurfartillhåll.

Ftelia Beach. På den norra sidan av ön ligger Ftelia Beach i Panormosbukten. Då stranden är utsatt för tämligen hårda vindar är den perfekt för vindsurfing. Hit tar du dig med bussar från stan.

Sevärdheter

Folklivsmuseet. Åtskillig ökuriosa finns förvarad på Mykonos folklivsmuseum som ligger på udden bortanför hamnen i Mykonos stad. Museet är öppet mån–lör 17.30–20.30. Inträdet är 2 euro.

Sjöfartsmuseet. Mykonos sjöfartshistoria liksom modeller av gamla och nya skepp visas i Egeiska havets sjöfartsmuseum ungefär tio minuter inåt land från fiskhamnen och en bit bortanför gatan Matogiannis slut. Museet är öppet dagligen 10.30–13.00 och 18.30–21.00. Inträdet kostar 4 euro.

Stan har också ett skapligt Arkeologiskt museum (öppet tis–sön 8.30–15.00). Inträdet kostar 2 euro.

Läsning om Mykonos