Skopelos

Världsdel: Europa · Land: Grekland · Valuta: euro · Lokal tid: 19:47

Kontinent
Land
Städer & områden
 

Skopelos är Skiathos äldre och mognare syster. Turismen håller något lägre profil här än på grannön i väster. Skopelos är större och bergigare än sin systerö. Skopelos har inte, som så många andra grekiska öar, någon brist på vatten, vilket gör att vinrankor, päronträd och andra frukter och växter trivs utmärkt på ön. Särskilt berömd är ön för sina plommon och sin mandel, vilka återfinns i många av öns traditionella maträtter.

 

Glossa och Skopelos stad är de två största samhällena på ön. Skopelos stad, huvudorten på ön, är en av Sporadernas vackraste städer och är belägen i en rundad bukt. Många av husen ligger i den kraftiga branten som sträcker sig in mot land, vilket gör att staden liknar en gigantisk amfiteater, där hav och strandpromenaden utgör teaterns scen.

 

Turismen till Skopelos har ökat markant, särskilt efter premiären av musikalfilmen Mamma Mia som till största delen spelades in här på ön. Men byborna kämpar hårt för att bevara öns oförstörda charm – och de har lyckats rätt bra. Än så länge reser man i huvudsak till Skopelos för att koppla av och fylla sinnena med klara färger, även om en rad barer har slagit upp sina portar bakom stranden i Skopelos stad.

 

Historia

Det finns få spår från klassisk tid. Ön allierade sig så småningom med Aten, blev överförd till makedoniskt och sedan romerskt styre, bysantiskt, venetianskt, turkiskt och slutligen grekiskt. Skopelos var liksom Skiathos under frihetskriget på 1820-talet tillflyktsort för dissidenter. Många på Skopelos och Skiathos var bra skeppsbyggare och försåg revoltörerna med fartyg.

Ta sig dit

Båt: Ön har två hamnar: Loutraki (som ligger nedanför Glossa) i nordväst och Skopelos stad i sydöst. Bussresan mellan städerna tar ungefär en timme.

Båtar från Skopelos stad: Det går flera färjor, katamaraner och flygbåtar per dag till Alonissos (30 minuters resa med färja) och till Skiathos (1,5 timme med färja). En färja samt flera katamaraner och flygbåtar per dag till Volos (4 timmar med färja). En färja dagligen och två katamaraner till Agio Konstantinos (3,5 timme med färja). Till Thessaloniki går det fyra färjor per vecka.

Båtar från Glossa: Flera dagliga färjor och katamaraner till Skiathos samt flera dagliga flygbåtar till Alonissos. En färja och flera dagliga katamaraner och flygbåtar till Volos. Även ett par katamaraner per dag till Agios Konstantinos.

Flyg: Närmsta flygplats finns på Skiathos.

Ta sig runt

Buss: Busstationen i Skopelos stad ligger vid inkörsporten till hamnen. Åtta avgångar per dag till Glossa/Loutraki. Bussarna stannar vid stränderna längs vägen. Resan mellan Skopelos stad och Glossa tar omkring en timme.
Det går också några bussar per dag till en rad andra orter längs vägen (alltså inte ända fram till Glossa eller Skopelos stad). Dessa går bland annat till Panormos, Agnontas och Milia.

Bil, mc och moppe: Motor Tours hyr ut bilar, moppar med mera. Under högsäsong kostar den minsta bilen 50 euro per dag (billigare om du hyr en längre tid) och moppe kostar 15 euro per dag. Omkring halva priset under lågsäsong. Kontoret ligger strax söder om busstationen och är närmsta granne med Hotel Eleni, www.skopelosweb.gr/motortours.
Vid hamnen i Skopelos stad hittar du fler uthyrare.

Boende

Skopelos stad:

Hotel Eleni, tel 24240-223 93. Fräscht hotell som ligger nära centrum, färjorna och den anspråkslösa stranden. Hotellet ligger i slutet på hamnpromenaden (följ hamnpromenaden söderut), granne med Motor Tours.Prisläge: Mellan.

Lina's Guest House, tel 24240-226 37, www.skopelos.net/linaguesthouse.
Ett mysigt litet pensionat med blomsterklädda balkonger inklämt mellan hamnpromenadens hus ovanför en turistshop. Ligger snett mitt emot färjekajen. Boka rum i turistshopen på nedervåningen. Prisläge: Mellan

Glossa och Loutraki:

Pension Platanas, tel 24240-336 02. Enkelt, men gästvänligt och rent. Ägs av en grek-australisk familj. Ligger strax innan infarten till Glossa, på vänster sida. Prisläge: Billigt.

Selenunda Hotel, tel 24240-340 73, www.skolpelosweb.gr/selenunda.
Det bästa och största alternativet i Loutraki. Bra för barnfamiljer och de som vill stanna en längre tid.
Prisläge: Mellan.

Restauranger

Taverna Ta Kimata O Angelos, tel 24240-223 81. Skopelos äldsta taverna, från 1928. Står sig lika bra idag som då. Traditionella grekiska rätter. Ligger i slutet på den gamla hamnen i Skopelos stad.

Perivoli. För dig som tröttnat på grekiskt. Internationell gourmetmat för den lite större plånboken och den lite kräsnare gommen. Ligger strax norr om Tria Platania, "Souvlakitorget" i Skopelos stad.

Agnanti, tel 24240-330 76, Agiou Riginou, Glossa. Lysande mat på romantisk takterrass med vidsträckt utsikt. Höga ambitioner med specialiteter som fläskkött med plommon samt mandelkaka på menyn.

Nattliv och nöjen

Skopelos nöjesliv handlar mest om sofistikerade barer med musik, drinkar och vin. Mer moget och återhållsamt än på Skiathos.

Vrahos. För utsökta drinkar och en oslagbar utsikt över Skopelos hamn. Hundratalet cocktails på menyn, samtliga kostar 10 euro.

La Costa. Mysig, murrig liten bar för en drink eller tre. Vid början av hamnpromenaden i Skopelos stad, inte långt från Hotel Eleni.

Ouzeri Anatoli, i Skopelos stad, serverar ouzo och mezedes, men bjuder också på högljudd rembetika. Livemusik på kvällarna. Ligger ovanför Kastro. Ta trappan i den norra änden av hamnen, vid kyrkan Agios Apostolis.

Platanos Jazz Bar. För jazz, blues och latino. I norra hörnet av gamla hamnen i Skopelos stad.

Ammos, Back to Kounos och Eleotrivio Club är Skopelos tre nattklubbar. Alla belägna inomhus och har därför tillåtelse att ha öppet fram till morgontimmarna. Populära såväl bland greker som turister. Alla tre ligger på samma gata, ett stenkast söderut från Souvlakitorget i Skopelos stad.

Stränder

Bussarna som går mellan Glossa och Skopelos stad stannar vid en rad stigar som leder ner till olika stränder.

Stafylos. Fyra kilometer söder om stan, är närmsta stranden. Helt okej, men liten och ofta lite väl mycket folk. Stranden är lång och stenig och här finns en liten taverna. Fortsätter du till fots österut, når du den betydligt roligare Velanio. Mindre folk och mer tolerant – en del nakenbad och folk som tältar.

Drygt en halvmil söder om Skopelos stad ligger vackra sandstranden Limnonari, som är den bästa stranden på hela Skopelos. Gå hit på 15 minuter från byn Agnontas.

Perivoliou. Ligger knappt två timmars promenad från Glossa. På väg dit passerar du ett kloster och en naturlig källa. Stranden är ordinär, men vandringen dit vacker.

Panormos. Ligger ungefär halvvägs mellan Glossa och Skopelos stad. Siktar mot charter. Hyfsad klapperstensstrand, hotell, vattensport och tavernor. Nästa strand Milia är en av öns bästa. 1 500 meter småsten och sand möter rent vatten. Bortom denna finns flera småvikar där du kan bada.

Sevärdheter

Folklivsmuseet. Folklivsmuseets tre våningar i Skopelos stad är fyllda av traditionella dräkter och fotografier från ön genom tiderna.

Kloster. Det finns tre kloster inom någon timmes räckhåll från Skopelos stad. Du bör tänka på klädseln om du funderar på att besöka någon eller några av dem. Detta då kjolar, linnen och shorts innebär att du får hålla dig utanför. Täckande kläder finns ofta att låna. Evangelistria syns från stan och är från 1800-talet. Vacker vy. Prodhromou, från 1700-talet, ligger åtta kilometer från stan och erbjuder också fina vyer över stad och hav. Prodhromou är det vackraste klostret av de tre och härbärgerar tre gamla nunnor.

1500-talsklostret Metamorfosis på södra delen av ön övergavs 1980, men är nu restaurerat av munkar och öppet för allmänheten. Klostret, som är öns äldsta, sköts av en gammal munk.

Läsning om Skopelos