Irland

Världsdel: Europa · Huvudstad: Dublin · Valuta: euro · Invånare: 4 487 000 ·Statsskick: republik · Hemsida: http://www.discoverireland.com/se/?WT.srch=1&WT.mc_id=se_ga_010112_SEGoogleAdwords_TI_se_B_Broad

Kontinent
Land
Städer & områden
 

Det är inte för inte som Irland kallas för "den gröna ön". Det är ett oerhört vackert land med sina berg och dalar, mjuka kullar, vilda kuster och orörd natur. Människorna är vänliga och gästfria och lätta att komma i kontakt med.

Bästa sättet att uppleva Irland är med hyrbil. Utgå från Dublin och ta dig sedan genom landet och upplev folkmusiken, naturen och pubarna. Missa inte det vilda landskapet i Connemara och de dramatiska Cliffs of Mohere på västra Irland i närheten av staden Galway och sjöarna Lough Mask och Lough Corrib. Missa inte heller grevskapet Sligos böjande kullar, stilla sjöar och floder.

Irland är dock inget resmål för den som enbart är ute efter sol och värme. Klimatet är milt, grått och regnigt. Det finns inget som hindrar lågtrycken från att med full styrka dra in över landet, som är Europas sista utpost mot Atlanten. Ordentliga regnkläder är a och o för en lyckad semester på Irland.

Öl är en viktig del av den irländska kulturen. Mycket av det sociala livet centreras kring pubarna där man träffas för att prata och umgås.

Då landet införde starkare rattfyllerilagar i mitten av 1990-talet trodde många pubägare att det irländska sättet att umgås skulle försvinna. Men än lever pubtraditionen vidare och med tanke på hur mycket irländarnas älskar sin Guinness och sin musik kommer den säkerligen att göra så länge än.

Från att ha varit ett ganska fattigt och eftersatt land långt in på 1980-talet ligger framför allt Dublin i dag långt framme när det gäller utveckling av den senaste teknologin. Även Belfast  har under de senaste årens vapenvila på Nordirland utvecklats till en spännande destination.  Landet lockar till sig utländskt kapital och under 1990-talet och början av 2000-talet har Irland upplevt en kraftig ekonomisk boom. Framgångarna gör att hela landet nu genomsyras av en stärkt självkänsla och optimism.

Läsning om Irland