Reykjavik

Världsdel: Europa · Land: Island · Valuta: króna

Kontinent
Land
Städer & områden
 

Reykjavik är faktiskt världens nordligaste huvudstad. Med tanke på stadens blygsamma storlek så har Reykjavik ett förvånansvärt rikt nöjes- och kulturutbud. Barer, restauranger, klubbar råder det verkligen ingen brist på, även om Reykjavik inte har så många sevärdheter i traditionell bemärkelse. De finns däremot i överflöd i resten av landet, och Reykjavik är den naturliga utgångspunkten för utflykter på den äventyrliga ön, vare sig det gäller varma källor, sagolika berg och sprutande gejsrar.

Genom sitt isolerade läge så har Island kunnat skapa en säregen kultur, allt från de isländska sagorna till moderna populärmusikförnyare som Björk. Reykjavik är helt enkelt en stad som bubblar av en alldeles särskild energi. Staden är lätt att ta till sig och ta sig runt och kombinerar på ett unikt sätt småstadens vänlighet med metropolens möjligheter.

Historia

Staden tros ha grundats kring 872 av nybyggaren Ingolfur Arnarson, men var mycket sparsamt bebyggd ända fram till 1600-talet, då danskarna kom hit för att tjäna pengar på fiske. 1786 fick Reykjavik stadsrättigheter, och under 1800-talet började staden etablera sig som huvudstad. 1845 blir staden säte för Alltinget, Islands parlament. Först på 1900-talet började stadens befolkning expandera kraftigt, särskilt efter 1944, då Island blev självständigt från danskarna. År 2000 utsågs Reykjavik till årets kulturhuvudstad.

Ta sig dit

Flyg från Sverige till flygplatsen i Keflavik utanför Reykjavik kostar från cirka 2000 kronor tur och retur. Om man inte bokar i god tid kostar biljetterna ofta det dubbla.
Icelandair flyger direkt från flera svenska orter året om.
Iceland Express flyger direktflyg från Stockholm och Göteborg maj–september. SAS flyger till Reykjavik året om, men har inte avgångar varje dag.

Ta sig runt

Ska du bara röra dig inne i stan behöver du inget annat än dina ben för att ta dig fram. Reykjaviks centrum är litet och huvudstråket promenadvänligt. Vill du ta dig till utkanten av stan finns lokalbussar som utgår från stationen Hlemmur, intill östra änden av huvudgatan Laugavegur. Taxiföretagen kör på taxameter och har även erbjudanden om guidade rundturer. Iceland Taxi, 892 05 01, www.icelandtaxi.com. Hreyfill Taxi, 588 55 22, www.hreyfill.is.

Boende

Hotel Leifur Eiriksson, Skolavordustigur 45, www.hotelleifur.is. Trevligt medelklasshotell med centralt läge, ett par minuters promenad från huvudstråket.

Hotel Holt, Bergstadastræti 37, www.holt.is. Gammaldags elegans ett par kvarter från huvudgatan. Isländsk konst i rummen och loungerna.

Floki Inn, Flókagata 1, www.innsoficeland.com. Budgetboende på promenadavstånd från centrum. Enkelt men trevligt, med frukostbuffé.

Central Guesthouse, Bolstadarhild 8, www.central-guesthouse.com. Hyfsat centralt budgetboende.

4th Floor Hotel, Laugavegur 101, www.4thfloorhotel.is. Boutiquehotell med både lyxiga dyra rum och billiga budgetsängar.

Restauranger

Apotek, Austurstræti 16, www.veitingar.is. Högt i tak och öppen insyn till köket. Fisk- och grillrestaurang med lyxkänsla. Huvudrätter från cirka 200 kronor.

Oliver, Laugavegur 20, www.cafeoliver.is. Bar och restaurang som drar till sig en längre kö framåt natten. Huvudrätt kostar runt 200 kronor.

Sólon, Bankastræti 7, www.solon.is. Goda sallader, skaldjurs- och pastarätter för cirka 150 kronor.

Saegreifinn, Verbud 8. Betoning på seafood – testa gärna fiskkebaben!

Mulakaffi, Hallarmuli, www.mulakaffi.is. Klassiskt arbetarhak i nyrenoverad kostym. Traditionell isländsk husmanskost.

Nattliv och nöjen

Vegamót. Vegamotstigur 4. Inneställe för lokala jetsetare. Hiphop och R'n'B.

Hverfisbarinn, Hverfisgata 20, www.hverfisbarinn.is. Bar och disko med ungt klientel.

Rex. Elegant och vuxet med brinnande kandelabrar och högt i tak. Att det är en gammal banklokal syns inte minst i källaren, där bankfacken finns kvar.

Q-bar, Inggolfstraeti 3. Avslappnad gaybar med gnistrande diskokulor i taket och bra mix i högtalarna.

Sirkus. Klapparstigur 31. Färgglatt och bohemiskt med mulliga keruber och knasiga väggmålningar. Mysig uteservering på bakgården.

Barinn. Laugavegiur 22. Trevåningspub med fasad av röd, korrugerad plåt. Lugnt, laid-back, lite som att vara på husparty.

Sevärdheter

Hallgrimskirkja. Pampig betongkyrka med torn som man kan åka upp i.

Lunnefågelskådning. Turer till öar utanför staden går från Reykjaviks hamn.

Valskådning. Flera företag arrangerar turer från hamnen.

Nationalmuseum. Bra introduktion till Islands historia.

För en tur ut på landet, kanske en dagstur till Geysir, Gullfoss och Hekla, är det bäst att hyra bil. Ta reda på vad det är för slags vägar du ska åka på – små hyrbilar får till exempel inte köras över Kjölur, höglandsområdet mellan glaciärerna i det inre av Island.

Shopping

Att shoppa på Island är dyrt, men för att vara en så pass liten stad så har Reykjavik ett mycket stort utbud. Varför inte köpa med en mysig hemstickad islandströja som ett värmande reseminne?

Frida Fraenka, Vesturgata 3. Välsorterad antik/second hand-affär.

Handknitting Association of Iceland, Skolavördustigur 19. För stickningsentusiasten. Här är det mesta handgjort.

Kringlan. Islands största shoppingcenter.

12 Tonar, Skolavördustigur 15. Skivaffär och samlingspunkt för den lokala musikscenen.

Rammagerdin, Hafnarstraeti 19. Souvenirer och presenter.

Säkerhet

Reykjavik är en mycket säker stad och brott riktade mot turister är mycket ovanliga. Vid olycksfall ring 112.

Läsning om Reykjavik