Italien

Italien

Världsdel: Europa · Huvudstad: Rom · Valuta: euro · Invånare: 60 770 000 ·Tidszon: UTC+01:00 · Statsskick: republik · Hemsida: http://www.italiantouristoffice.se/sv/index.html

Kontinent
Land
Städer & områden
 

Om du reser längs den italienska stöveln är landet en konstnärlig njutning. Från Alpernas toppar, Dolomiternas spetsiga klippor och de vackra sjöarna Lago di Como, Lago di Garda och Lago Maggiore i norr, vidare till Toscanas intagande landskap, det bysantinska fästet Ravenna som dominerar över badorterna vid Adriatiska havet, det antika Rom, det kaotiska Neapel och längst i söder Sicilien.

Det italienska folket är lika mångfacetterat som naturen. Latiner och etrusker har blandat sig med greker, langobarder, normander och spanjorer. Varje trakt har bevarat sin stolthet och egenart från tiden då Italien var uppdelat i stadsstater, hertigdömen, kungariken och republiker.

Italien är fortfarande kulturellt, ekonomiskt och psykologiskt uppdelat i den blomstrande, industrialiserade norra halvan och den ganska outvecklade södra delen. Men trots olikheterna råder det inget tvivel om att italienarna är just italienare. Såväl männen som kvinnorna lever upp till mytbilden om sig själva som fåfänga, teatraliska och känsliga för stil. Det är ingen slump att Ferrari är snyggare än Volvo.

Italiens korta historia som enat land innebär att de nationalistiska känslorna nästan enbart inriktas på landslaget i fotboll, vilket inte är så konstigt i ett land där fotboll är en religion och spelarna gudar.

Det enda som är viktigare än fotbollslandslaget är det lokala klubblaget och ligamatcherna är alltid fullsatta. Dagen efter är resultatet, spelarna och domaren det absolut hetaste diskussionsämnet på Italiens kaféer och barer.

Läsning om Italien