Sardinien

Sardinien

Världsdel: Europa · Land: Italien · Valuta: euro · Lokal tid: 16:46

Kontinent
Land
Städer & områden
 

Efter Sicilien är Sardinien Medelhavets största ö, men den är ändå inte speciellt stor. Det tar ungefär 4 timmar att köra från norr till söder. De vackra vyerna växlar märkligt fort, som om så många landskap som möjligt fått vara med och dela på den lilla ytan. Sardinien är inte som övriga Italien. Visserligen blev landet en del av Italien för 200 år sedan, men fortfarande är sarderna först och främst sarder och sedan italienare. Men även inom den lilla ön finns stora skillnader från ett område till ett annat. Två byar endast några kilometer från varandra kan se helt olika ut och det sardiska språket består i själva verket av flera olika dialekter. Vill man uppleva det "äkta" Sardinien så ska man bege sig tlll de bergiga trakterna som kallas Barbagia. Här är den sardiska kulturen som mest levande och här är fåraherde fortfarande ett av de vanligaste yrkena. I de sardiska bergen doftar det av lavendel och timjan. Emellanåt dyker små byar, fruktlundar och arkeologiska utgrävningar upp. Öns våtmarker lockar rosa flamingor i tusentals och vid havet skymtar turkosglittrande klara vikar med ljusa vilda sandstränder och vindpinade, lena klippor. Sardinien har också några områden som skruvar upp landskapets annars behagligt låga volym. Längst söderut breder den gamla feniciska staden Cagliari ut sig, med en ansenligt stor sommarbefolkning, och i öster ligger Costa Smeraldas kuststräcka som är jetsetarnas hemmaplan. Här kan du äta på öns dyraste och mest exklusiva restauranger medan du spanar ut mot pampiga lyxbåtar.

Historia

Sardiniens centrala läge mitt i Medelhavet har dömt ön till en rad invasioner och flera olika bosättare. På 900-talet f Kr anlade fenicierna handelsbaser på ön, 600 f Kr tog kartagerna över och byggde ut feniciernas bosättningar. Ca 200 f Kr var tiden för romarrikets expansion, Sardinien koloniserades och försvagades. Från år 1479 och trehundra år framåt tillhörde ön Spanien, en lugn period i öns historia. Inte förrän 1861 blev Sardinien en del av Italien. Sarderna har många gånger känt sig åsidosatta jämfört med det övriga Italien, men 1962 fick de samma autonoma ställning som Sicilien och en rad ekonomiska reformer har stärkt infrastrukturen och moderniserat ön.

Ta sig dit

Reguljärflyg avgår från Stockholm, Göteborg och Malmö till Cagliari, Olbia eller Alghero på Sardinien, ofta med mellanlandning i någon europeisk stad. Ryanair har direkt lågprisflyg från Skavsta till Alghero. Det går även charterflyg till Sardinien. Den största flygplatsen ligger ca tio minuter med bil utanför Cagliari. Flygplatserna utanför Olbia och Alghero ligger drygt tio minuter från städerna. Det går även färjor från flera städer i Italien (Genoa, Neapel, Civitavecchia) och Frankrike (Marseille) till olika hamnar runt om på Sardinien.

Ta sig runt

Hyrbil är ett bra sätt att upptäcka ön på, i alla fall om man håller sig på de större vägarna. Har man tid och är en säker chaufför så är annars de små vägarna mycket vackrare. Lokaltrafiken är inte alltid den bästa, speciellt inte på söndagar då det är lågtrafik. Annars går bussarna mellan de flesta städer, till en del stränder och inom de större städerna. Tåg går mellan alla större städer men stannar ofta långt utanför själva staden. Ett kul sätt att resa är med ånglokståget Trenino Verde, som tuffar genom vildvuxen natur på flera rutter över ön.

Boende

Italienska turistbyrån har information om olika hotell på webbadressen enit.it. Det finns även en boendeguide på sardegna.net. Att bo på lantgård, så kallad agriturismo är också en både prisvärd och trevlig upplevelse. Där får man suverän sardisk husmanskost och nära till naturupplevelser. Sök på agriturismo.it/en

Stränder

Costa Smeralda. Tio kilometer lång kuststräcka med flera sandstränder i nordöstra delen av Sardinien. Känt för att vara ett exklusivt och populärt tillhåll för kändisar och rika semesterfirare. Costa Smeralda sägs ha några av de finaste stränderna i Europa, två av dem är Poltu di Li Cogghji och Spaggia del Principe. Vid flera av Smeraldas stränder är havet långgrunt och därför barnvänligt. La Pelosa. Räknas som en av öns finaste stränder där vit sand gradvis försvinner ner i grunt och klart turkost vatten. La Pelosa ligger på öns nordvästra spets, två kilometer från Stintino. Cala Gonone är en sommarort vid Golfo di Oresei på öns östra sida. Här ligger några av Sardiniens finaste sandstränder; den halvmåneformade Cala Luna, Cala Mariolu och Galoritzé med koboltblått vatten. De flesta fina stränder häromkring nås endast med båt. Båtturer går frekvent från hamnen i Cala Gonone. Costa Rei. En välbesökt sträcka med flera fina, vita sandstränder och färgstarkt hav. Stränderna här heter Spaggia Costa Rei, Spaggia Piscina Rei och Cala Sinzias. Costa Rei sträcker ut sig längs Sardiniens sydöstra spets, nära huvudstaden Cagliari. Barnvänligt. Poetto Beach, Cagliari. En Sardiniens längsta och livligaste stränder som sträcker sig i 13 kilometer från Cagliari till Quarto St Elena. Barnvänligt. Spaggia Piscinas, Höga sanddyner som sluttar ner i djupt klarblått vatten, ett avskilt område med bra simning vid Costa Verde, öns sydvästra sida. Sommartid finns här några kiosker där du kan handla dricka och enklare mat.

Mat

Bröd. Inget bröd är det andra likt på Sardinien. Sarderna sätter brödsmak och design högt. Antipasto. En förrätt som betyder just ”innan måltiden”. Kan bestå av en blandning av olika skinkor, ostar, oliver, salami, kronärtskocka och en hel del annat. På vissa restauranger kan gästen själv komponera ihop sin antipasto. Panini. Rejäl lunchmacka som man kan fylla efter önskemål. Angiulotts. Pastaknyten med färskost, spenat och saffran. Culungiones. Stora pastaknyten med potatismos, mynta och ost. Serveras med köttfärssås eller tomatsås. Maccarone di Busa. Tjock, daggmaskliknande spaghetti som är typisk för Sardinien. Arrosto. Grillat kött som serveras med en kryddig sås. Sarderna använder flera grilltekniker, men traditionen säger att man bara ska grilla ungdjur, som kalv eller spädgris. Arrosto finns på de flesta restauranger runt hela ön. Dolci. Efterrätt. Lokala kakor med mandlar och honung får ofta avrunda en middag. Färsk frukt med glass, macedonia, eller ostbricka är också vanligt.

Sevärdheter

Cagliari. 2 000 år av historia har satt spår i Sardiniens huvudstad. Ta en tur i gamla staden, se basilikan och de gamla kvarteren. Cagliari har dessutom de bästa restaurangerna på ön, trevliga caféer, en fin sandstrand och shoppingstråk. Tharros. Kartagisk ruinstad som har daterats till 800 f Kr. För att få full förståelse för hur staden såg ut kan en guidad tur rekommenderas. Tharros ligger nära staden Cabras på Sinishalvön. Cittadella dei Musei. Ett museikomplex som består av fyra museer, som ligger mitt i den gamla delen av staden Cagliari. Här finns bland annat Museo Archeologico Nationale med en fin samling av föremål som hittats på Sardinien, från förhistorisk tid och framåt. Byn Tiscali. Lämningar efter en by på toppen av berget Monte Tiscali och mitt i en krater. Här försiggick undanskymt byliv ända fram till romartiden tack vare det naturliga skyddet av bergväggar. Grotta del Bue Marino är en minst sagt spektakulär grotta med hög takhöjd, vackra stalagmiter, stalaktiter och märkliga klippformationer. Grottan ska enligt beräkningar vara åtta kilometer lång, men ännu har bara en kilometer utforskats. Grottan finns vid staden Dorgali på östkusten. Från Cala Gonone utgår båtturer. Åk gärna med en för säsongen turistanpassad fiskebåt, "pescaturismo". Bosa. I kuststaden Bosa har inte mycket ändrats sedan medeltiden. Här finns smala gränder och en avskildhet som inte längre är särskilt vanlig i andra sardiska städer. Bosa ligger på västkusten, söder om Alghero. Nuraghehus. Nuraghefolket levde på Sardinien för cirka 4 000 år sedan. Efter sig lämnade de märkliga runda stenhus, som är upp till 15 meter höga och byggdes utan någon som helst fästmassa. Vid Su Nuraxi, nära Barumini, finns en ansamling av dessa hus att beskåda.

Shopping

Flätade korgar. Korgflätning är ett vanligt hantverk på ön, men förutom korgar kan du också köpa flätade grytunderlägg, skålar och mattor. Byn Flussio i Planargiaregionen är känd för sina flätade korgar. Guld- och silverföremål. Guld- och silversmide är utbrett. Speciellt Cagliari och Quartu Sant`Elena är kända för sin produktion. Vin. Sardinien är en vinö, speciellt när det gäller röda viner – och det finns många sorter att välja på. Två kända viner är Cannonau och dessertvinet Vernaccia. Ost. Sarderna gör goda ostar, som även är omtyckta utanför öns gräns. Ostarna görs både på get- och komjölk och vissa sorter lagras i flera månader. Några sorter som du säkert kommer att stöta på är caprino, fiore sardo och caglio. Honung. Den lokala honungen finns att köpa i affären, men det bästa är att köpa den direkt av producenten. Honungen kommer från växter som lavendel, apelsinblomma och eukalyptus.

Säkerhet

Sardinien är en av Italiens säkraste regioner. Regionen Barbagia har haft problem med kidnappningar och våldsdåd, men detta har avtagit på senare år. Men precis som på många andra ställen förekommer det en del fickstölder. Se till att inte ha värdesaker synliga. Det förekommer också kortbdrägerier i perioder så ta gärna ut kontant valuta innan du åker. Ska du ut och resa på landsbygden är detta också att rekommendera, eftersom det ibland är långt mellan bankomaterna och viss hotell accepterar bara kontanter. Polis nås på tel 112, ambulans på tel 118 och brandkår på tel 115. Det finns ett akutnummer som går till alla tre, det är 113.

Läsning om Sardinien