Kroatien

Världsdel: Europa · Huvudstad: Zagreb · Valuta: kuna · Invånare: 4 494 749 ·Tidszon: UTC+01:00 · Statsskick: republik · Hemsida: http://www.visitcroatia.nu/

Kontinent
Land
Städer & områden
 

Kroatien är en gammal semesterfavorit som har gjort come-back och på kort tid vuxit till ett av våra hetaste sommarresmål. Många av dem som åkte hit innan kriget bröt ut på 1990-talet har återvänt, andra upptäcker landet för första gången. Kristallklara bad, medeltida städer, god mat och humana priser är det som främst lockar turister.

Kroatien är begåvat med en 1 800 km lång och mycket vacker kuststräcka vid Adriatiska havet. Nougatfärgade kalkstensklippor står i kontrast mot ett blå-turkost hav. Vattnet är Medelhavets renaste och klaraste. Öarna utanför kusten bjuder på lavendelfält, färska skaldjur och friska bad. Bara utanför den dalmatiska kusten kring Dubrovnik finns över 1 000 öar.

Till ytan är Kroatien stort som Västerbottens län och format som en halvmåne. Halvön Istrien i norr och den dalmatiska kusten i söder är de populäraste regionerna bland turister. Dubrovnik är den i särklass mest besökta staden och också den charmigaste. Innanför bastanta kalkstensmurar ryms marmorgator med butiker, kyrkor, restauranger och barer.

Den kroatiska kulturen har påverkats av de makter, bland annat Österrike, Ungern och Italien, som genom århundraden behärskat delar av landet. Vid kusten är maten inspirerad av Italien, med mycket pasta, skaldjur och friskt vin, medan maten i inlandet är influerad av Österrike och Ungern.

Få känner till att en rad världskända uppfinningar är av kroatiskt ursprung. Fallskärmen, slipsen och kulspetspennan är alla skapade av kroatiska uppfinnare.

Läsning om Kroatien