Pula

Världsdel: Europa · Land: Kroatien · Valuta: kuna · Lokal tid: 18:48

Kontinent
Land
Städer & områden
 

När Istriens bergsbyar och medeltida kustsamhällen känns alltför gulliga och turistifierade är det skönt att komma till en riktig stad. Pula är en brusande vardagsstad, Istriens ekonomiska centrum med stor varvsindustri, men ändå en stad i behändigt format. Här bjuds man på välbevarade romerska tempel och en fantastisk romersk arena, en fläkt av habsburgsk sekelskiftesflärd, italienskt kaféliv, en vacker skärgård och dessutom en modern kroatisk storstad. Pula känns lite som en miniversion av Rom. Huvudgatan Giardini med breda trottoarer och alla kaféer och reklamskyltar för Illykaffe. Torgen och gränderna med sina blanknötta sandstensblock. Alla skyltar som anger gatunamnen först på kroatiska, sedan på italiens-ka. Bågarna, kolonnerna och templet från romarriket. Pizzeriorna med sina vedugnsbakade pizzor. Restaurangerna som serverar pecorino (hård getost), prosciutto crudo (lufttorkad skinka) och pasta med vit tryffel. Ovanpå det italienska vilar trots allt det kroatiska, med sin livsstil, musik och estetik som känns som den felande länken mellan Grekland och Italien, mellan Balkan och EU, mellan öst och väst.

Historia

Redan 177 f Kr började romarriket att kolonialisera staden. Under kejsar Augustus (63 f Kr–14 e Kr) byggdes den stora amfiteatern, som idag är Pulas mest kända byggnadsminne från antiken. Under slutet av 700-talet erövrades Pula av frankerna, som ju var namnet på de germanska stammar som århundradena efter Kristus anföll romerska riket i Rhenområdet. År 1040 blev Istrien en provins i det frankiska riket.Åren 1334–1797 lydde Pula under Venedig. När Venedig föll uppstod ett maktvakuum som det habsburgska kungariket (Österrike-Ungern) snabbt fyllde. 1866 blev Pula huvudhamn för den österrikisk-ungerska flottan. När första världskriget var slut och Österrike-Ungern splittrades upphörde också deras kontroll av Pula. I och med fredsavtalet i London 1918 »skänkte« britterna och fransmännen Istrien till Italien. Pula blev en blandad italiensk-kroatisk stad. Efter andra världskriget ockuperade de allierade Pula. Först 1947 lämnades staden över till Jugoslavien. Under 1970- och 80-talen blev Pula allt viktigare som turistort i Jugoslavien.

Ta sig dit

Flyg: Under sommarhalvåret finns non-stop-flyg till Pula från Skandinavien. Ving (www.ving.se) flyger en gång i veckan från Stockholm Arlanda, Göteborg och Malmö, och Scandjet(www.scandjet.se) lika ofta från Stockholm Arlanda, Göteborg och Köpenhamn. Fritidsresor (www.fritidsresor.se) flyger nonstop till Trieste i Italien, varifrån det är drygt 2 timmars bussresa till Pula. Norwegian (www.norwegian.no) flyger direkt en gång i veckan (två gånger i juli) från Oslo Gardermoen. Båt: Venezia Lines kör snabbkatamaraner mellan Pula och Venedig (cirka två timmar) minst en gång i veckan, under högsäsong oftare.

Ta sig runt

Pula är litet och du promenerar lätt runt i centrum. Ska du till klipporna och stränderna på Stoja- och Verudelahalvöarna spar du dock en hel del tid om du tar bussen. Praktiskt taget alla bussar passerar huvudhållplatsen på Giardini i centrum. Taxi har sin station där Carrarina möter Giardini mitt i Pula. Du kan också ringa efter en taxi på tel 052-22 32 28. Taxi tar betalt efter ett zonsystem, där billigaste resan kostar 10 kuna och dyraste 70 kuna.

Boende

Som överallt annars i Kroatien finns ett val mellan hotell och privatrum. Att hitta privatrum är enkelt. Gå helt enkelt till en av Pulas många turist- och resebyråer och fråga efter rum. De ringer värden, informerar om priset och visar sedan vägen dit på en karta. Youth Hostel Pula. Pulas vandrarhem ligger vid Valsalinebukten, två och en halv kilometer söder om centrum. Prisläge: Billigt Scaletta, Flavijevska 26. Litet familjeägt hotell med bra restaurang och en mysig uteterrass. Prisläge: Mellan Galija, Epulonova 3. Hotell med tio rum, alla med tv och luftkonditionering. Restaurang. Eget garage. Centralt läge på en bakgata strax ovanför Giardini och gamla stan. Prisläge: Mellan Hotel Valsabbion, Pjescana Uvala IX/26, www.valsabbion.net.Tio snyggt inreda rum, hälften med balkonger med havsutsikt. Pool och gym. Prisläge: Mellan–dyrt Hotel Histria, tel 052-59 00 00, www.arenaturist.hr. Pulas finaste hotell. Har allt ett stort lyxigt semesterhotell ska ha i form av sportaktiviteter, pooler, restauranger, barer och service. Ligger på Verudelahalvön, drygt tre kilometer söder om centrum. Prisläge: Mellan–dyrt (beroende på säsong)

Restauranger

Bistro Mozaik, Maksimijanova 6. En av Pulas bästa fiskrestauranger. Fast inte i bemärkelsen att det är ett särskilt sofistikerat ställe. Nej, här är både inredningen och maten enkel och rustik. Ligger i en tvärgränd till den populära gågatan Sergijevaca, som börjar vid Giardini och slutar vid Forum. Kantina, Flanaticka 16. Istriska specialiteter serverade inne i eller på terrassen till denna habsburgska villa. Jupiter Pizzeria, Castropola 38. Av många ansedd som stans bästa pizzeria. Trevligast är det att sitta på terrassen på andra våningen med stjärnorna som tak. Pompei, Clearissova 1. Populär pizza- och pastarestaurang i en tvärgränd till gågatan Sergijevaca. Prisvärd och bra.

Nattliv och nöjen

Pulas nattliv är ganska stillsamt om man håller sig till centrum. Pulaborna sitter på uteserveringar på Giardini och gågatan Kandlerova. Några av Kandlerovas barer spelar högre och modernare musik och har lite mer känsla av fest än de mer stillsamma barerna på Giardini.Under sommarhalvåret är det diskotek och klubbar i utkanten av stan och på Verudelahalvön (taxi eller buss 2a och 3a) som gäller. Några tips: Club Uljanik, Dobrilina 2. Har ofta rockkonserter och temakvällar som Student Party, Pivo Party och Mexicano Hot Party. Aruba, Sijanska cesta 1. Utomhusbar och inomhusdisko. Fort Bourguignon. Ligger i Valsalinebukten och har bra dj:s de flesta sommarkvällar. Disco Imperial, Fucano 72 i Medulin

Stränder

Verudela. Ungefär fem kilometer söder om Pulas centrum ligger halvön Verudela, täckt av en gles men skuggande pinjeskog och kantad av en strandpromenad, kalkstensklippor och klapperstenstränder. Stränderna är inte väldigt barnvänliga, men vattnet är å andra sidan klart och vackert grönblått.

Sevärdheter

Amfiteatern (Arena). Arenan i Pula är vid sidan av Colosseum i Rom en av världens bäst bevarade romerska amfiteatrar. Sergiansbågen (Sergiusbågen, Portarata, Zlatna vrata). Bågen byggdes 27 f Kr för att hedra tre medlemmar i familjen Sergius. Fram till 1800-talet gick också stadsmuren här, men stora delar av muren revs då för att staden skulle växa. Forum. Forum var stadens centrala torg under antiken och medeltiden – och är det på sätt och vis fortfarande. Här ligger barer, kaféer och restauranger, som sommartid har stora uteserver-ingar. I norra änden av torget finns det välbevarade Augustustemplet (läs mer nedan), Capitolinetemplet, som var tillägnat guden Herkules, Pulas beskyddare, och Dianatemplet. Jungfru Maria-katedralen (Katedrala svete Marije). Här stod ursprungligen ett romerskt tempel som byggdes om till kristet kapell på 500-talet under kristendomens första kämpande århundraden. Senare byggdes kapellet ut för att delvis förstöras i bränder 1242 och på 1400-talet. Först på 1500- talet fick den sin nuvarande renässansfasad. Kastellet och Historiska museet. På en höjd mitt i gamla stan ligger kastellet, en stjärnformad försvarsanläggning som byggdes av venetianerna på 1600-talet. Romerska teatern. Uppe på kullen, mellan Arkeologiska museet och kastellet, ligger denna amfiteater. Teatern är byggd i en sluttning, så att man kunde utnyttja landskapets förutsättningar för att bygga läktaren, vilket inte var typiskt romersk, utan grekiskt. Arkeologiska museet och Porta Gemina. Antika romerska fynd från hela Istrien finns samlade på ett par våningsplan. Oljelampor, keramikvaser, broscher med mera.

Shopping

På gågatorna Sergijevaca och Kandlerova i gamla stan finns ett stort utbud av souveniraffärer. På Giardini, huvudgatan, hittar du marknadsstånd med turisttingeltangel, fotbollströjor och billiga kläder. Märkesaffärer och boutiquer hittar du framför allt på gågatan Flanaticka ulica (som går från Sergiansbågen bort mot saluhallen) och dess tvärgator. Saluhallen. På nedervåningen finns avdelningar för kött, fisk respektive ost. Allt är väldigt prydligt och ser hygieniskt och fräscht ut. På övervåningen finns kafé där du kan välja att sitta inne under det monumentala glastaket, eller på terrasserna som löper längs med saluhallens långsidor. Friluftsmarknaden. En kroatisk Bondens marknad med produkter som med få mellanhänder kommer mer eller mindre direkt från landsbygdens bondgårdar.

Säkerhet

SOS: Polis 92, ambulans 94, brandkår 93, sjöräddning 9155, bilservice 987.

Läsning om Pula

Det finns tyvärr inga artiklar