Norge

Världsdel: Europa · Huvudstad: Oslo · Valuta: Norsk krone · Invånare: 5 017 518 ·Tidszon: UTC+01:00 · Statsskick: Parlamentarisk demokrati och konstitutionell monarki · Hemsida: http://www.visitnorway.com/

Kontinent
Land
Städer & områden
 

Landskapsmässigt liknar Norge Sverige, bortsett från en viktig sak: Från söder till norr har Norge ett heltunikt fjordlandskap. Sognefjorden norr om Bergen är en av världens längsta fjorder, över 20 mil lång. Du kan ta båt längs hela kusten, snabbbåt på de kortare avstånden eller hurtigruten som trafikerar hela sträckningen från Bergen i väst till Kirkenes i norr - ofta kallad världens vackraste båtresa. En av de finaste sträckningarna går från Svolvaer i Lofoten till Tromsö.

Oslo är en livlig by särskilt om sommaren, och stadens nya, stiliga opera har blivit en ny samlingspunkt i staden för både stadens egna invånare och för turisterna.
Stavanger har blivit en rik oljestad, och är både fin och trevlig, men det är nog Bergen som är Norges vackraste och mest intressanta stad. det bör vara obligatoriskt att ta bergbanan upp till toppen för att se staden och havet från ovan. Husen i hamnen byggdes under hansatiden och är en del av Unescos världsarv.
Trondheim (på samma breddgrad som Östersund) är en universitetsstad som kan skryta med vackra Nidarosdomen, och längre norrut ligger Tromsö med uteliv och ett Macköl som är världsberömt - i Norge.

Läsning om Norge