Oslo

Världsdel: Europa · Land: Norge · Valuta: Norsk krone · Lokal tid: 17:58

Kontinent
Land
Städer & områden
 

Oslo har inom loppet av några år utvecklats från en lite sömnig huvudstad till att bli en hektisk, närmast sprudlande liten storstad. Det är slut på tiderna då turisterna drog fram och tillbaka längs stans huvudgata, för övrigt uppkallad efter svenska kungen Karl Johan, för att därefter avlägga en snabb visit på Vigelandsparken och vikingaskeppen på Bygdöy – det var allt. Nuförtiden kommer varje stadsdel mer till sin rätt och turisterna sprider sig över hela staden. Inte så mycket på jakt efter de stora attraktionerna kanske, utan mer för att avnjuta stämningen av Oslo – i sig en attraktion god nog.

Staden möter dig från sin värsta sida. När du kommer ut från Oslo Centralstation kan man tro att man hamnat i en stad som regeras av knarkhandlare och deras kunder. Men efter att du tagit dig igenom denna mur av mänskligt elände går du raka vägen mot huvudgatan Karl Johans gate. I den andra ändan, höjd över gatans larm, ligger det kungliga slottet. Med ansiktet mot slottet är det lätt att orientera sig. Står du på Egertorget mitt på Karl Johans gata har du Grand Hotell till höger och senare Nasjonalteatern på din vänstra. Då är du på god väg.

Historia

Det har funnits bosättningar i Oslo från stenåldern, men antydning till en stad blev det först för 1000 år sedan. Då låg byns centrum lite mera öst än det gör nu, vid Loelvens mynning. Officiellt grundades staden 1050 och blev landets huvudstad runt år 1300. Under den stora branden 1624 blev staden flyttad till området under Akershus fästning och fick namnet Christiania. Det var ingen stor stad, så sent som i början av 1800-talet bodde inte mer än 9000 människor här. Den stora förändringen skedde först i mitten av 1800-talet. Då kunde man utnyttja energin från älvarna i och runt staden till att alstra energi. Tillväxten var betydande: 1850 var invånarantalet 30 000, kring sekelskiftet var siffran 240 000. Idag har Oslo, ett namn staden fick tillbaka 1924, cirka en halv miljon invånare.

Ta sig dit

Oslo flygplats, Gardermoen, ligger cirka 7,5 mil utanför Oslo. Snabbast tar du dig in till Centralstationen med Flygtåget (cirka 25 minuter). Du kan också ta flygbussen från Gardermoen till Bussterminalen som ligger vid Oslo Syd.

Tåg från Stockholm till Oslo S tar cirka 6 timmar, buss (via Karlstad) tar 7,5 timmar.

Ta sig runt

Oslo är en liten storstad och de flesta attraktionerna ligger inom gångavstånd i centrum. Över nästan hela Oslo finns stativ med cyklar som man kan låna. Det är i princip gratis men man måste ha ett nyckelkort för att få tillgång till cyklarna. Det kostar 70 NOK och kan beställas på www.oslobysykkel.no. Buss, t-bana och båt – tider hittar du på www.trafikanten.no.

Boende

Hotel Continental. Brukar utses till ett av Oslos bästa hotell. Dyrt.

Hotel Grand, www.grand.no. Mitt på huvudgatan, Karl Johan. Många popstjärnor och politiker på besök väljer att bo här.

Hotel Grims Grenka, www.grimsgrenka.no. Boutiquehotell, designhotell – kalla det vad du vill, men i Oslo är det i alla fall något nytt och speciellt.

Oslo Bed & Breakfast, www.oslobb.com. Ett av de mest prisvärda boendena i Oslo.

Restauranger

Ekebergsrestaurangen, Kongsveien 15. Ät gärna inne, men är det fint väder är detta stadens bästa uterestaurang.

Ved brua. Kvartersrestaurang, ligger bakom Aker Brygge och har mycket bättre mat än vad du hittar vid bryggkanten. Små bord, spännande rätter och trevlig miljö.

Madu, Kongensgade 5. Ligger i det nya hotellet Grims Grenka. Asiatiskt kök när det är som bäst. Gourmetmat i avslappnad miljö.

Bölgen og Moi, Lövenskiölds gate 26. God mat på Vestkant. Ganska ruffig lokal och hög ljudnivå, men maten är god och du får valuta för pengarna.

Dinner, Stortingsgaten 22. Asiatisk restaurang, en klassiker som ständigt dyker upp på toppen av tidningarnas matbarometer.

Rehmans, Seilduksgaten 15. Fusionkök av hög klass. Ett av de bästa ställena du kan äta på Grûnerlökka.

Nattliv och nöjen

Bibliotekbaren, Kristian Vis gate 7. Ligger i Hotel Bristol, parallellt med Karl Johan. Lite vuxen publik.

Skuret, Christians Kroghs gate 2. Toppstämning vid stadens minsta dansgolv.

Nomaden, Bernt Ankers gate 17. Mycket etnisk musik. Stämning i källarmiljö.

Blå, Brenneriveien 9C. Ligger vid Akerselva, mitt mellan öst och väst. Ett härligt ställe med mycket varierat musikprogram.

Dagligstuen på Continental, Stortingsgate 24. Vuxen publik som avnjuter en gin & tonic före en premiär på Nationalteatern.

Internasjonalen, Youngstorget 2. Håller till vid Youngtorget, i arbetarrörelsens gamla högborg. Bra musik.

Stränder

Huk på Bygdöy är en av de mest populära badplatserna. Här ligger folk som sillar, men går man lite längre bort kan man hitta en plats för sig själv.

Hvervenbukta ligger på östsidan av fjorden. En av stadens populäraste badstränder, men stranden är inte så lång.

Langöarna i Oslofjorden har bra badmöjligheter.

Sognsvann ligger 20 minuter med t-banan från centrum.

Sevärdheter

Akershus fästning. Fästningen ligger nere vid havet, framför Rådhuset. Den byggdes av kung Håkon V 1299 och fick sitt eldprov då svenske hertig Erik belägrade den 1308.

Munchmuseet, Töyengaten 53. Bilderna hans finner du i många norska konstmuseer men Oslo har även sitt eget Munchmuseum. Edward Munch testamenterade nämligen en mängd konstverk till Oslo kommun.

Holmenkollens skidstadion. Här ligger en stor del av den norska folksjälen, inte helt utan ett inslag av nationalism. Du kan ta hissen upp till toppen av tornet och rysa lite när du tänker på de som utan fruktan kastar sig ut härifrån med skidor på benen.

Norska operan. I april 2008 fick Oslo en ny attraktion – operahuset.


Nasjonalgalleriet, Universitetsgatan 13. Landets huvudsamling av norsk och utländsk bildkonst. Här kan du följa norsk konst från 1700-talet fram till idag.

Slottet – och vaktavlösningen. Delar av slottet är öppet för besök under sommaren. En egen liten attraktion är vaktavlösningen på Slottsplassen. Var där klockan 13.30.

Astrup Fearnley-museet, Dronningensgate 4. Ledande museum när det gäller modern konst.

Shopping

Oslo är dyrt och inget ställe man åker till för att shoppa i första hand. Men vill man kika lite, kanske köpa något finns tre shoppingcenter i centrala Oslo:

Oslo City. Det största shoppingcentrat i centrum nås med en gångbro från Centralstationen.

Paleet. Ligger på Karl Johan.

Steen 6 ström. Det mest exklusiva köpcentrat i city. Många märkesaffärer. Läckert och ganska dyrt.

Mer spännande än ett köpcentra är de småbutiker av mer personlig prägel du hittar i stadsdelen Grünerlökka. Markeveien är en bra utgångspunkt.

Läsning om Oslo