Polen

Världsdel: Europa · Huvudstad: Warszawa · Valuta: polsk złoty · Invånare: 38 038 000 ·Tidszon: UTC+01:00 · Statsskick: Semipresidentiell republik

Kontinent
Land
Städer & områden
 

På många sätt är Polen en framgångssaga. Efter en lång, mörk exil bakom järnridån har landet hittat tillbaka till sin rätta plats i Europas hjärta.

På bara något årtionde har öst smällt ihop med väst. Shoppingmöjligheterna spänner från saluhallarnas mörka bröd och saltgurkor till högteknologi och kläder i neon. Klassiska mjölkbarer ligger vägg i vägg med flashiga kaféer och glittrande diskotek. Sinnet för den svarta humorn är en av få saker som inte förändrats. Det gäller även trafiken där alla svischar fram som om livet vore en av de nya slit- och slängvarorna.

Störst är förvandlingen i storstäderna. Warszawa växer på höjden, på bredden, i stort sett över allt. Stål, glas och nybyggt speglar sig i floden Wisla. Gamla stan har fräschats upp och putsats i ljusa pastellfärger. Livet är framåt och centraleuropeiskt energiskt.

På landsbygden är livsstilen däremot på många håll kvar i ett annat årtionde. Häst och vagn, storkbon på taket och kyrkor som fylls mangrant på söndagsförmiddagarna.

Polen är långt mer än stereotyperna om kolkraftverk och miljöproblem. Östersjöns stränder bär på kritvit sand, ja till och med riktiga dyner. Vattnet är lika klart och blått som hos oss.

På många håll är kulturlandskapet böljande med sjöar, lövdungar och ett rikt djurliv. I nationalparken Bialowieza finns en av Europas största urskogar, varg, lodjur och visent, den europeiska bisonoxen. Längst i söder möter Tatrabergen med glaciärer, snö och halsbrytande skidbackar.

Svenska turister åker ofta direkt till Gdansks eller Krakows historiska kvarter. Båda möter med sagobokskaraktär, praktfulla palats, tinnar, torn och torg. För att int tala om nöjen, kaféer och fullödig shopping. Den som befinner sig i Gdansk en het sommardag kan ta pendeltåget till Sopot. Här finns deen polska rivieran, med klassiskt strandhotell, Östersjöns längsta träpir och dåsigt strandliv. Från Krakow är det inte långt till vintersportorten Zakopane med vassa bergstoppar, skidlift och backhoppning. Själva stan har timmerhus och vackra träkyrkor. På somrarna kan man vandra härifrån till alpina ängar och Tatrabergens sval luft.

Läsning om Polen