Azorerna

Azorerna

Världsdel: Europa · Land: Portugal · Valuta: euro · Invånare: 241 763 · Lokal tid: 08:28 · Hemsida: http://www.visit-azores.com

Kontinent
Land
Städer & områden
 

Azorerna är som ett subtropiskt Island. På de här vulkanöarna sjuder naturen av liv. Grönskan nästan kokar över. Och det är i första hand just djur- och växtlivet som gett de nio små öarna mitt ute i Atlanten en allt större plats som turistdestination.

Den lilla arkipelagen ligger på samma breddgrad som Lissabon, men cirka 130 mil ut i Atlanten. Sedan Azorerna upptäcktes och koloniserades 1427 av portugiserna, har varje ö utvecklats i sin egen takt beroende på det strategiska läget för sjöfart, hamnens kvalitet och avståndet till de andra öarna. Det har lett till en ögrupp av nio individualister, både vad gäller natur och bebyggelse.

Ur fågelperspektiv går öarnas grundfärg i olika nyanser av grönt, på sina håll skär hortensia kilometerlånga blå sträck i landskapet. De många kratersjöarna, vildblommorna, bergen och de vitkalkade husen fyller sen på i färgskalan. Azorernas natur har skapat förutsättningar för en rad aktiviteter. Vandringar och cykelturer är populära. Val- och delfinskådning och djuphavsfiske anordnas.

Turismen har ännu inte tagit överhanden. De största öarna São Miguel och Terceira tar emot flest besökare. São Miguel har både livligt stadsliv och absolut stillhet, här finns kanske också det mest varierade landskapet. På ön Terceira ligger däremot Angra do Heroísmo, en 1600-talsstad med raka gator, palats och museer – och med på Unescos världsarvslista. Men för öarnas lyxvara, nämligen sandstränder, bör man bege sig till ön Santa Maria.

Klimatet här är milt året om, mellan april och oktober är snittet drygt 20 grader. Något lägre under vintern. Väderväxlingarna kan komma snabbt, men det blir aldrig lika brännande hett på sommaren som vid Medelhavet.

Historia

Egentligen var Azorerna upptäckta redan på 1300-talet eftersom de finns markerade i en atlas från den tiden. Men ögruppen var ändå anonym och obebodd fram till 1427, då portugiserna kom hit och successivt började bosätta sig. Under 1500–1600-talen hamnade öarna mitt i farleden mellan Fjärran östern, Europa och Amerika och fick en strategisk position både när det gäller handel och strategiskt läge.

Under århundraden utvecklades öarna genom att man började odla grödor och införa boskap. Azorerna har alltid varit en del av Portugal och har starka band med fastlandet, bland annat språkliga, men utgör idag en självstyrande region med eget parlament och egen regering.

Ta sig dit

Reguljärflyg till Lissabon. Därifrån finns reguljära flygförbindelser med tre flygplatser på Azorerna: Ponta Delgada (São Miguel), Lajes (Terceira) och Horta (Faial). Under högsäsong har Ponta Delgada också flygförbindelse med Porto och Frankfurt. Flera charterarrangörer säljer paketresor med flyg och hotell till öarna.

Ta sig runt

Sättet att ta sig runt varierar mellan öarna. På välbefolkade öar som São Miguel och Terceira finns ett bra buss- och vägnät, medan hyrcykel kan vara ett bättre alternativ på de mindre öarna.

Alla öar, förutom den bara 17 kvadratkilometer stora Corvo, har biluthyrning. Att hyra bil kostar från cirka 400 kronor per dag.

Flyg: Det lokala flygbolaget Sata-Air Acores flyger regelbundet mellan öarna. Prisexempel Terceira - São Miguel, tur och retur, 750 kronor.

Båt: De fem centrala öarna har färjeförbindelse, under sommaren flera dagar i veckan. Avvikelser kan dock förekomma eftersom båttrafiken är väderberoende.

Buss: Alla öar förutom Corvo har busstrafik och taxibilar, hör med turistinformationen för tider.

Boende

Antalet hotell är begränsat på Azorerna. Speciellt under juli och augusti kan det vara fullbelagt. Därför är det bra om du har bokat boende i förväg. På Azorernas officiella hemsida finns bra boendetips och även länkar till en del hotells hemsidor, visitazores.com. För tips om boende, se portugal-info.net/azores, prata med en svensk resebyrå som kan Azorerna eller ring portugisiska turistbyrån, tel 08-506 521 00.

Stränder

Sandstränder är lyx på Azorerna. Vill man ha latar dagar vid havet så blir de snarare på klippan än på stranden, även om öarna har en del stränder med gråsvart vulkansand.

Santa Maria. På den här ön finns de klart finaste stränderna. Praia Formosa har en hyfsat lång och fin strand. Vid Maia och São Laurenco på samma ö finns också specialbyggda havsbassänger där havets vågor blir till en naturlig vågmaskin. Vid bassängerna finns även duschar, omklädningsrum och serveringar.

Lagoa do Fogo. Namnet betyder eldsjön, och det var just ur eld som sjön uppstod. Närmare bestämt 1563 efter ett vulkanutbrott. Sjön har turkosskimrande vatten, här finns en sandstrand och runt omkring tornar de vulkaniska bergen upp sig. Ligger ungefär i mitten av ön São Miguel.

Terceira. Längs med kustens klippor finns inbyggda havsbassänger, perfekta för ett dopp.

Mat

Azorerna har i stort sett behållit den matkultur som portugiserna förde med sig i slutet av 1400-talet. Soppa och fisk har traditionellt varit en grundstomme i det azoriska köket och är det fortfarande. Öarna har en mångfald av vegetariska soppor, med också av fisk som serveras i alla möjliga former och med olika tillbehör.

Caldo Verde. Potatissoppa med strimlad kål. Soppa var länge den fattigare landsbygdsbefolkningens kost, men även om levnadsstandarden har ökat sedan dess lever sopptraditionen kvar än idag.

Bacalhau á braz. Äggröra med stekt potatis och små bitar av torsk.

Vinho de cheiro. Bläckfisk som kokats i lokalt vin.

Cosido a portuguesa. Biff, kyckling och fläskkött i en gryta tillsammans med rotgrönsaker, kål och potatis. En vanlig dagens rätt på restaurangmenyn.

Cozido das Furnas. Köttgryta som tillagats i Furnas heta källor på ön São Miguel. Ananas, papaya, guava, passionsfrukt, avokado. En rad tropiska frukter odlas på öarna trots brist på riktig tropisk värme. Högsäsongen är mellan oktober och juni. Azorernas ananas är speciell, den odlas nämligen i växthus, något som gett den en unik ställning i ananasvärlden.

Sevärdheter

Azorerna består av Santa Maria, São Miguel,Terceira, São Jorge, Pico, Graciosa, Faial, samt öarna Flores och Corvo längst till öst. Alla öarna förutom Corvo har en turistinformation. På São Miguel ligger turistkontoret på Avenida Infante Dom Henrique i Ponta Delgada, tel 0296-28 57 43. Turistkontoret på Terceira finns på Rua Direita 70-74 Angra do Heroísmo, tel 0295-21 61 09.

Angra do Heroísmo. En historisk stad med vacker arkitektur som erhöll stadsstatus redan 1534 och därmed blev Atlantens första moderna stad. Här ankrade skepp med guld och kryddor på väg mellan den gamla och den nya världen. Numera är Angra do Heroísmo med på Unescos världsarvslista. Staden är vackert belägen vid kusten på ön Terceira.

Caldeiras das furnas. Runt Furnas ligger flera ångande och puttrande vulkangejsrar. Härifrån tas varmt mineralrikt vatten och lera till Furnas spa-anläggning. Ett bra tillfälle för en inblick i världen under jordskorpan och för det varma badet som sägs ha en föryngrande effekt. Ligger på ön São Miguel.

Ponta Delagada. Öarnas största stad och ett kommersiellt centrum som ligger vackert belägen vid kusten tillsammans med öarnas största hamn. Här finns en morgonmarknad, lite affärer, fina vita husfasader som minns hur allt en gång började – och en del kvällsliv.

Marinan i Horta. Marinan på ön Faial är en självklar hållplats för Atlantseglare. Kajen är fullmålad med små konstverk som seglare har lämnat efter sig efter kortare eller längre vistelser på ön. Vattnen utanför Azorerna är fiskrika med svärdfisk, tonfisk och haj och härifrån startar också tävlingen ”Big game fishing”.

Vulkanen Pico. Öarna har ett vandringsvänligt landskap. En populär vandringsled är till den 2 351 meter höga vulkanen Pico. Man kan även bestiga berget. Vulkanen Pico ligger givetvis på ön Pico.

Val- och delfinskådning. Skåda kaskelottval från en liten gummibåt ute på det vida havet. Kaptenen på moderfartyget håller kontakt med valobservatoriet som ger anvisningar om var valarna befinner sig. Delfinerna kommer ofta förbi i stora stim. En mäktig naturupplevelse som kan ordnas på plats av flera arrangörer.

Shopping

Valbens- och valtandsarbeten. Från början var det sjömännen på 1800-talets valfångstbåtar som skar ut olika havsmotiv i valarnas ben och tänder. Mönstren var ingraverade och sedan ifyllda med svärtan från lamporna. Numera är det här hantverket, som en gång sprang ur leda, en väletablerad tradition på öarna.

Keramik. Vaser, tekoppar och muggar från Graciosa. Handmålade lerfat från Lagoa och Vila Franca på São Miguel och porslin från Santa Maria. Produktion av keramikföremål är ett utbrett hantverk på Azorerna.

Broderi. Vita och röda handbroderade linnedukar är Terceiras specialitet.

Korgarbeten. Flätade korgar kan köpas på de flesta öar. Även möbler, och då speciellt sommarmöbler görs med samma teknik.

Vävning. På Azorernas används fortfarande traditionella vävstolar för hantverk. Man kan bland annat köpa handvävda sängöverkast och dukar. Rutigt, randigt eller diamantmönstrat är en vanlig design, men mönstren varierar mellan öarna.

Azorisk likör. Speciellt São Miguel är känd för sina goda fruktlikörer, bland annat av ananas och passionsfrukt.

Ostar. Azorerna har goda mejeriprodukter som görs på de lokala beteskornas mjölk. Speciellt ön São Jorge är känd för sina små lokala mejerier.

Säkerhet

Azorerna är generellt mycket säkra öar att turista på. Men som överallt är det bra att låsa bilen och hålla sina värdesaker under uppsikt. Vid vandringar bör man också vara uppmärksam på de snabba väderväxlingarna. Men skulle nu olyckan vara framme så är akutnumret 112, annars finns polisen på tel 0296-28 20 22 och sjukhuset på tel 0296- 203 00 (São Miguel).

Läsning om Azorerna