Ryssland

Världsdel: Europa · Huvudstad: Moskva · Valuta: rysk rubel · Statsskick: Semipresidentiell Förbundsrepublik

Kontinent
Land
Städer & områden
 

Ryssland är världens största land.  Landytan är nästan dubbelt så stor som världens nästa största land, Kanada. Ryssland uppvisar stora skillnader, både vad gäller klimat och kultur. Från de europeiska metropolerna, Moskva och St Petersburg till de otillgängliga skogarna och tundran i Sibirien, badorterna kring Svarta havet, och de bergiga och vulkantäta områdena i östra Ryssland.
 
Ryssland som konstruktion kom till under medeltiden, men det dröjde till Peter den stores tid på 1700-talet som Ryssland blev en del av Europa, och det ryska imperiet grundades. Tsarepoken under 1700- och 1800-talen var en storhetstid för rysk kultur, då författare som Dostojevskij och Tolstoj kom fram i rampljuset. Men tsarryssland kämpade också med interna problem och enorma klassklyftor. Tsarepoken fick ett abrupt slut 1917 då arbetarna gjorde revolution och Lenin tog makten. Ryssland blev Sovjetunionen.
Stalins regeringsperiod (1928–53) blev en skräckperiod i landets historia, miljontals människor mördades eller dog i arbetsläger. Efter Stalins död fick Sovjet fart på ekonomin och det kalla kriget med väst inleds på allvar. På 80-talet börjar dock läget bli sämre och rösterna för förändring ekar allt högre. Michail Gorbachov inför glasnost -öppenhet - och reformerna leder slutligen till Sovjetunionens och kommunismens fall. Kapitalism av västsnitt införs, men fortfarande är de ekonomiska problemen enorma i Ryssland och trots en skenbar demokrati menar många att det i praktiken fortfarande råder diktatur och åsiktsförtryck, liksom under tsar och kommunisttiden.
Ryssland är ett fascinerande land. Mest tillgängliga för resenären är de västliga delarna. Vill man se resten av riket är den transsibiriska järnvägen ett utmärkt transportsätt.

Läsning om Ryssland