Spanien

Världsdel: Europa · Huvudstad: Madrid · Valuta: Euro · Invånare: 46 030 109 ·Tidszon: UTC+01:00 · Statsskick: konstitutionell monarki · Hemsida: http://spainguides.com/

Kontinent
Land
Städer & områden
 

Säg Spanien och många tänker på stränder och sol. Men landet är förstås en hel del annat. Till exempel dramatisk natur, rik kultur och myllrande städer.

Spanien består av 17 autonoma regioner. Språkkartan är mer diversifierad än vad många tror. Kastilianska (spanska) är officiellt språk i Spanien. Men det finns fler språk. Katalanska, galiciska och baskiska är officiella språk i sina regioner. Valencianska och baleariska är varianter av katalanska, men är ändå erkända som egna regionalspråk.

Spanjoren tillbringar större delen av dygnet utanför hemmet och dygnsrytmen är en helt annan än den svenska. Det är när skymningen faller som folklivet på Plaza Mayor, stadens eller byns huvudtorg, börjar.

Gamla som unga träffas, skvallrar och löser världsproblem. På barerna intas tapas, smårätter, tillsammans med ett glas torrt, vitt portvin eller en öl, innan det är dags för middagen, som sällan serveras före tio på kvällen. Nattlivet är inte igång förrän efter midnatt. Den som vill festa på spanskt vis måste hålla ut till gryningen.

Läsning om Spanien