El Hierro

Världsdel: Europa · Land: Spanien · Valuta: Euro · Invånare: 10 753 · Lokal tid: 07:39 · Hemsida: http://elhierro.se/

Kontinent
Land
Städer & områden
 

De sju öar strax utanför Nordafrikas kust som tillsammans utgör Kanarieöarna har var och en sin egen karaktär och sitt eget landskap. Fuerteventura med sina långa flacka stränder, Lanzarote med ett mystiskt månlandskap bildat av vulkaner, djupgröna La Gomera och dess trolska skogar, Gran Canaria som har allt detta samtidigt, Teneriffa med en snötäckt bergstopp och dessutom de västliga och minsta öarna El Hierro och La Palma.

På Kanarieöarna möts Afrika, Europa och Amerika i ett rikt kulturliv. Detta kombinerat med sommarvädret året runt gör öarna till ett populärt turistmål för hela världen. På öarna finns drygt 1,9 miljoner bofasta och varje år får öarna besök av 10 miljoner turister.

El Hierro är den minsta av de sju Kanarieöarna, bara 278 kvadratkilometer. Drygt 8 000 människor är bofasta på "den eviga vårens ö". Temperaturen ligger mellan 19 till 23 grader året runt, både i luften och havet, men hit åker man inte i första hand för att bada eftersom ön nästan helt saknar sandstränder. Naturpooler finns det däremot gott om, liksom goda dykmöjligheter utanför kusten. De södra och västra delarna av ön består av vulkaniska månlandskap med grottor och lavaformationer, medan den gröna och bördiga "El Golfo"-dalen lockar till skärmflygning. I mitten av ön växer enorma tallskogar med flera vandrings- och cykelleder.

Historia

El Hierro betyder järn, men det är troligt att namnet härstammar från ursprungsbefolkningens ord för mjölk, Hero. Öns geologiska historia präglas av en enorm landglidning för 50 000 år sedan när en stor del av ön sjönk ner i havet. Detta skapade den så kallade El Golfo-dalen. Den sjunkande landmassan orsakade även en över 100 meter hög flodvåg som hade påverkan på Nordamerikas kust.

"Bimbaches" kallas de människor som levde här, inte att förväxla med guancherna som levde på de andra Kanarieöarna. Bimbacherna var ett fredligt folk som levde i grottor. Efterlämningar av grottmålningar och inristningar finns fortfarande kvar i till exempel Julan-grottan. Man har också hittat rester av begravda, mumifierade kroppar i grottor runt om på ön. Ingen vet riktigt varifrån ursprungsfolken på Kanarieöarna härstammar, men olika teorier förklarar släktskap med berberfolken i Sahara, fenicierna eller de nordiska vikingarna. El Hierro erövrades av spanjorerna under ledning av Jean de Bethencourt i början av 1400-talet. Spanska bönder bosatte sig på ön. Ett feodalt system utvecklades ur det tidigare slavsystemet och varade fram till 1800-talet.

Ta sig dit

Fyra dagliga flyg från Teneriffa och två flyg i veckan till Gran Canaria, www.binternet.com Till El Hierros hamnstad La Estaca går dagliga färjor från Los Cristianos på Teneriffa, se www.fredolsen.es.

Ta sig runt

Från huvudstaden Valverde går dagliga bussturer till andra delar av ön. Bussar avgår mot huvudstaden på morgonen varje dag utom söndag. Från Valverde går bussar tillbaka till byarna runt tolvtiden . Det finns en taxi i så gott som varje liten by. Taxi tel 922-55 07 29. Hyrbil är ett annat alternativ för utflykter på ön.

Boende

Ön har totalt 800 sängplatser. Turistinformationerna på öarna har listor på logi på öarna. Du kan också kolla upp boende på www.canary-travel.com/El_Hierro/DondeAlojarse-in.html.

Stränder

Det finns nästan inga sandstränder men gott om naturliga simbassänger i vulkaniska håligheter längs kusten.
En av de få sandstränderna heter Timijiraque och ligger nära La Estaca. Stranden befolkas mest av barnfamiljer och surfare. Det finns inga kiosker eller restauranger men några försäljare brukar erbjuda vin och snacks från sina bilar.
Vid kusten nedanför Monacanal finns det två bassänger. Enda sättet att ta sig dit är att klättra ner till fots från Monacanal (cirka 10 minuter) längs en smal bergsstig.
Enchedo heter ett vindistrikt där man odlar vinet i vulkanaska. Här finns också vackra lavasänkor och pooler att bada i längs kusten.

Mat

Mojo, en sås i många varianter att dippa det mesta i.
Papas arrugadas, små potatisar som ångkokas i saltvatten. Äts med skalet på och dippas i mojo.
Potaje de berros, en soppa av vattenkrasse.
Rancho canario, en sorts buljong med tjocka nudlar och bitar av potatis och kött.
Canejo en salmorejo, kanin i marinad, svart pudding och avokado.
Sancocho canario, salt fisk med mojo.

Sevärdheter

El Pinar heter det stora skogsområdet i mitten av ön. De stora tallskogarna är bra vandring och cykelområden. I mitten av El Pinar ligger en campingplats med eldningsmöjligheter (ved finns), färskt dricksvatten, toaletter, lekplats och till och med en fotbollsplan! En annan campingplats finns vid den lilla bäcken Tacorón.
La Peña heter utsiktsplatsen varifrån du kan blicka ut över den stora El Golfo-dalen. Där finns också en modern restaurang byggd av Cesar Manrique.
Dyker gör du bäst utanför La Restinga som är en liten fiskeby längst ner i södra delarna av El Hierro. Här finns två dykcenter som är öppna året runt.
Las Montañesas är en av de äldsta byarna på ön. Byn är numera övergiven men fortfarande brukas åkrarna runt omkring. Några av husen har renoverats och hyrs ut som semesterhus. Byn ligger strax ovanför Guarazoca och Monacanal.
Albarrada, nära San Andrés ligger ruinerna efter den första bosättningen på ön.
Tvärs över vägen från Albarrada står El Garoe, det heliga träd som ursprungsbefolkningen dyrkade. Det sägs att trädet samlade upp kondenserad fuktighet på bladen och att människor samlade vatten direkt från trädet. På 1600-talet träffades trädet av blixten men ett nytt träd planterades på exakt samma plats. Tamaduste är orten dit befolkningen från Valverde reser på semester. Här kan man också bada i den lilla naturhamnen. De vita husen ligger omgivna av svarta lavalandskap.
Roque de la Bonanza, är en av El Hierros mest berömda sevärdheter. Den märkliga klippformationen reser sig över 200 meter ur havet och går att se från Las Playas, åtta kilometer söder om Timijiraque.

Turistinformation finns på C/ Licenciado Bueno 3, Valverde. Tel 922-55 03 26, fax 922-55 10 52.

Shopping

Elektronik, klockor, tobak och alkohol säljs nästan skattefritt.
Träarbeten i tall, kastanj, mullbärsträ och björk är vanliga i form av skålar, skedar, kastanjetter och soppslevar.
Korgarbeten gjorda av palmblad, vass och vide.
Alkohol, cigarrer och honung är uppskattade lokala souvenirer. En speciell honung från ön utvinns ur palmsav.
Det finns en levande gammal hantverkstradition på El Hierro. I byarna Frontera, Valverde, Monacanal och Guarazoca väver kvinnorna överkast, dukar och väskor på ålderdomliga vävstolar.
Trähantverk, skålar och mortlar är också traditionsenliga souvenirer, liksom korgar i olika former och storlekar.

Säkerhet

Kanarieöarna är förhållandevis säkra. Småstölder förekommer. Om du hamnar i nöd gäller telefonnummer 112.

Läsning om El Hierro