Fuerteventura

Världsdel: Europa · Land: Spanien · Valuta: Euro · Invånare: 103 167 · Lokal tid: 19:12 · Hemsida: http://www.fuerteventura.com/

Kontinent
Land
Städer & områden
 

Fuerteventura är som en bit Nordafrika på drift. Svallande Saharasand klär frikostiga stränder i saffransgult. På sina håll reser sig sanden till dyner. Längre inåt land kopierar landskapet månen, blir svart och vulkaniskt eller växlar plötsligt om till rödlätta berg som visuellt för tankarna mot, tja varför inte Tibet och Transhimalaya. Om de inte varit för byarna, det vill säga. Mitt i detta sterila, men sublimt vackra landskap finns plötsliga små oaser. Vita hus, myndiga kyrktorn, slokande dadelpalmer, fikonträd och någon tjudrar häst. Blandningen av olika miljöer är både märklig och tilltalande. Särskilt på kvällarna när Fuerteventuras rödlätta berg blir glödande på samma sätt som Ayers rock i Australien, skiftar färg och byter ljus som en jättelik avantgardistisk konstinstallation.

Huvudstaden Puerto del Rosario känns som ett nödvändigt ont. Den spanska främlingslegionens baser är numera stängda, men den stora containerhamnen finns kvar liksom en stad som brusar av grå vardag. De flesta som besöker Fuerteventura hamnar på någon av semesterorterna. Corralejo och El Cotillo ligger i norr, Caleta de Fuste på mitten och Morro Jable i söder.

Fuerteventura har Kanarieöarnas bästa stränder. Till antalet är de så många att inte ens kartorna orkar täcka alla. Möjligheterna till vindsurfing tillhör också världens bästa, speciellt vid El Cotillo och Playa de Sotavento de Jandia. Den karga naturen till trots rymmer Fuerteventura ett förvånansvärt rikt djurliv. Kragtrapp, ökenlöpare, kanariebuskskvätta och berberekorre, som påminner om Piff och Puff, är några av specialiteterna.

Historia

Före européernas ankomst beboddes Fuerteventura av guancher. Möjligen var de öns ursprungsbefolkning, möjligen härstammade de ifrån Nordafrika; släktskap med berber verkar rimligt. På 1400-talet började européerna etablera sig på ön. Det innebar också slutet för guancherna. På bara något århundrade besegrades och utrotades folkslaget. Lika illa gick det för Fuerteventuras växtlighet. Ön var ursprungligen täckt av skog och vilda olivträd. Men getter, européer, vulkanutbrott och torka gjorde gemensamt slut på frodigheten. På 1700-talet började ön få en allt mer spansk prägel. 1912 garanterades Fuerteventura ett visst mått av självstyre.

Ta sig dit

Fuerteventura har direktcharter från Skandinavien. Flygbolaget Binter, www.binternet.com, binder samman ön med övriga Kanarieöar och har även flyg till Marocko. Flygplatsen, tel 928 86 06 00, ligger sex kilometer söder om öns huvudstad, Puerto del Rosario. Du tar dig in till stan med buss, taxi eller hyrbil (firmor finns på flygplatsen).
Puerto del Rosario har färjeförbindelse med Lanzarote. Från Corralejo i norr gör dagliga färjor den korta turen till Playa Blanca på Lanzarote. Morro Jable i söder har färjeförbindelse med Gran Canaria.

Ta sig runt

Lokalbuss finns med en begränsad service. Kolla busstiderna ordentligt! Busstidtabeller finns på fuerteventura.com. Med hyrbil har du större chans att se mer av ön.

Taxi
Corralejo: 928-53 74 41
Caleta De Fuste: 928-16 30 04
Jandia: 928-54 12 57
Costa Calma: 928-54 70 32

Eller för hela ön: tel 928-85 00 59 eller 928-85 02 16, men att åka längre sträckor kan bli dyrt.

Boende

Det är bäst att boka i förväg, särskilt om du har siktat in dig på en särskilt ort längs kusten. I huvudorten Puerto del Rosario är chansen större att hitta boende spontant. Spanska turistbyrån i Stockholm har broschyrer från hela Spanien med förteckningar på hotell, tel 08-611 19 92. Du kan också söka boende på fuerteventura.com eller canarias.com.

Nattliv och nöjen

Nattlivet är absolut bäst i Corralejo. Klubbarna är centrerade kring huvudgatan vid Centro Comercial Atlantico men flera lugnare pubar med levande musik finns utspridda på samma gata.

Om du är intresserad av djur och natur kan du besöka Oasis Park som har mer än 250 olika djurarter. Du kan rida kamel eller kolla in elefanter, lemurer, giraffer och sjölejon. Gratisbussar går från flera platser runt om på ön.

Vattenparken Baku Family Park är belägen i Corralejo i norr och har ruschkanor för både små och stora barn. Ta dig hit med en av gratisbussarna som går till vattenparken.

Stränder

Parque Natural de Corralejo. Spektakulär strand längst i norr. Snudd på Saharadyner och sammetslen sand som fortsätter ut i havet. Klart vatten i olika blåskalor. Ganska grunt, men kraftiga bränningar. Mycket barn, men knappast barnvänligt.

El Cotillo. Två kilometer gyllengul sand mellan svarta klippor och hav i samma kulör som Bombay Sapphire. Kul strand med sympatisk blandning av folk, alltifrån surfare till badsugna hundar och barnfamiljer med filt och picknickkorg.

Playa de Sotavento de Jandia. Kanarieöarnas längsta strand och ett mirakel av flacka sandbankar och varmt vatten i lika varmt blå kulörer. Åk längs kusten och gör strandhugg vid naturiststränder, hos vindsurfare och ordentliga familjestränder med påklätt och strandtavernor.

Los Molinos. Avlägset belägen strand på västkusten. Sträv sand och klappersten, klart, duvblått vatten, stora vinröda krabbor och två-tre fisktavernor möter vid denna välbevarade hemlighet.

Gran Tarajal i söder är spanjorernas och fuerteventuranernas strand. Stadsstrand i sällskap av volleybollnät, glassbarer och utomhusserveringar. Svart vulkansand och sympatiskt folkliv.

Mat

Mojo, en sås i många varianter att dippa det mesta i.
Papas arrugadas, små potatisar som ångkokas i saltvatten. Äts med skalet på och dippas i mojo.
Potaje de berros, en soppa av vattenkrasse.
Rancho canario, en sorts buljong med tjocka nudlar och bitar av potatis och kött.
Canejo en salmorejo, kanin i marinad, svart pudding och avokado.
Sancocho canario, salt fisk med mojo.

Sevärdheter

Betancuria, öns vackraste by, eller snarare oas. Oskuldsfullt vit bebyggelse, kaktusar, vindsnurror och vacker kyrka. Missa inte att fika vid ostboden längs landsvägen.

La Oliva, den gamla huvudstaden som egentligen är en by. Vacker bebyggelse, vulkaniskt landskap och uppodlade oaser. Den väldiga kragtrappen lockar fågelskådare till fälten i riktning mot El Cotillo.

Ajuy, sympatisk fiskeby där de första européerna klev i land. Spännande havsgrottor att utforska liksom förstklassiga fiskrestauranger.

Tarajalejo, en blandning av fiskeby och turistort med vitmålade pittoreska hus där fiskare bor. Dessutom moderna supermarket, dyra boutiquer och gallerier.

Parque Natural de Jandía, ett naturreservat med breda stränder, ökenlika sanddyner och en vild och klippig kust.

Turistinformation finns i Puerto del Rosario, Avenida de la Constitución 5, tel 928-53 08 44.

Shopping

Elektronik, klockor, tobak och alkohol säljs nästan skattefritt.

Träarbeten i tall, kastanj, mullbärsträ och björk är vanliga i form av skålar, skedar, kastanjetter och soppslevar.

Musikinstrument, ett speciellt ukulele-liknande instrument kallat timple kommer från ön.

Korgarbeten gjorda av palmblad, vass och vide.

Broderier av spets och silke är hantverk av hög kvalitet.

Bordsdukar, servetter, överkast, väskor och mattor är fina souvenirer.

Keramik, har gjorts på öarna långt innan européerna kom dit.

Alkohol, cigarrer och honung är uppskattade lokala gåvor.

På ön finns förutom marknader och småbutiker flera shoppingcenter:
Atlántico Shopping Center i Caleta di Fuste.
El Campanario Shopping Centre i Corralejo.
Las Rotondas Shopping Centre i Puerto del Rosario.

Säkerhet

Kanarieöarna är förhållandevis säkert. Småstölder förekommer. Var försiktig med värdesaker och pengar. Om du hamnar i nöd gäller telefonnummer 112.

Läsning om Fuerteventura