Menorca

Världsdel: Europa · Land: Spanien · Valuta: Euro · Lokal tid: 21:05

Kontinent
Land
Städer & områden
 

Denna ö är en stillsam kontrast till den mer livade grannön Mallorca. I norr guppar fiskebåtar mellan karga klippstränder. Den södra kustlinjen karaktäriseras av lugna turistorter, små stränder och vikar inbäddade i grönska. De öde stränderna är ingen myt. Här finns över hundra stränder att välja mellan. Bortom öns huvudstad Mahón och charmiga Ciutadella finns otaliga vandringsleder för den som vill ha en aktiv semester. I det sprakande blomlandskapet trängs lavendel, kamomill, ringblommor, vallmo och vackra orkidéer.
 
Menorca är ingen ö för partyprissen även om reglerna lättats upp sedan 1500-talet då lagen krävde att alla medborgare i Ciutadella skulle sova vid midnatt. Idag finns både barer och nattklubbar som håller öppet efter tolvslaget men den som vill få ut så mycket av nattlivet som möjligt bör kanske söka sig till någon av grannöarna Mallorca eller Ibiza.
 
Det genuina och oförstörda är Menorcas nyckelord. Något som förhoppningsvis kommer att hålla i sig då ön förklarades som ett biosfärreservat 1993 av Unesco vilket innebär att närmare 50 procent av ön är skyddad mot framtida exploatering.
 
Förutom lugnet karaktäriseras Menorca av de olika influenser som fortfarande lever kvar efter före detta kolonisatörer. Till största del präglas ön av den spanska kulturen men fortfarande finns tydliga spår efter bland annat britterna som ockuperade ön under 1700-talet. Mahóns georgianska byggnader och öns egentillverkade gin gjort efter brittiskt hemligt recept är några exempel.
 
Menorca kan besökas året om. Under sommaren råder ett hett och torrt medelhavsklimat med augusti som varmaste månad. Vintern är ofta mild och solig.

Historia

Precis om de andra Baleariska öarna har Menorca varit en plats för strider och erövringar. Araber, romer, morer och katalaner har alla kontrollerat ön som skiftat mellan att vara kristet och islamskt. På 1300-talet var Menorca under mallorcanskt och därmed spanskt styre vilket ön fortfarande är idag. Under 1700-talet hölls dock Menorca under britterna men blev åter ställda under Spanien 1802. Menorca är rikt på historiska lämningar som finns att beskåda på många platser på ön.

Namnet har ön fått efter romarna som anlände till ön på 100-talet efter Kristus. De döpte ön till "minorca" som betyder "den mindre" medan Menorcas storebror Mallorca fick sitt namn efter ordet major som betyder "den stora".

Ta sig dit

Det finns flera charterbolag som har resor till Menorca. Direktflyg tar fyra timmar från Arlanda. Det går inga reguljärflyg direkt från Sverige till Menorca, men från flera spanska storstäder flyger olika bolag till Menorcas flygplats som ligger 5 km utanför Mahón. Från Barcelona och Valencia går även färjor året om till ön. Det går även reguljära färjor från Mallorca.

Ta sig runt

Det allra bästa sättet att ta sig runt är med bil. De mer isolerade stränderna nås med ett fyrhjulsdrivet fordon, motorcykel eller till fots. Bussförbindelserna är begränsade till huvudvägen som går mellan Mahón och Ciutadella och några av de större turistorderna längst kusten. Vill man ta sig runt med cykel är mountainbike att rekommendera då de vanliga vägarna ofta går över till att bli grova stigar. På Menorca finns även ett otal vandringsleder för den som föredrar att upptäcka ön till fots.

Boende

Det finns ett brett utbud av boende på Menorca, hotell, campingar och lägenheter i alla smaker och prisklasser. En fördel är att boka i förväg om du ska resa mellan juni och september då hotellen ofta är fullbokade. En del hotell stänger för vintern (ungefär november till april). På www.baleares.com finns många tips på boende och det går att göra bokningar direkt från hemsidan. Spanska turistbyrån i Stockholm har även aktuell information om boende på Menorca, tel 08-611 19 92.

Stränder

Menorcas kustlinje kantas av ett hundratal stränder, allt från klippstränder och små vikar till längre sandstränder. Här finns badplatser för alla önskemål. Generellt kan man säga att de bästa stränderna ligger på den södra delen av ön. Längst kusten bortom Cap de Cavallería ligger några av de bästa; Cala Pregonda, Cala en Calderer och Cala del Pilar. Om du reser med barn kan det vara bra att kolla upp innan du bokar resan att ortens strand är barnvänlig då en del av de kargare stränderna kan vara svårbadade för de små. Tryggast är de lagunformade, lite skyddade stränderna, där strömmarna ofta inte är lika kraftiga som vid övriga stränder.

Mat

Maten på Menorca består ofta av färska läckerheter från havet tillagade på spanskt vis. Till skillnad från andra närliggande medelhavsöar där maten lagas med olivolja tillagas specialiteterna här med mera smör och grädde. Några typiska rätter är hummergryta och ugnsbakad fisk med potatis. Olika tapas och paella är också klassiker från Menorcas menyer. Typiskt för Menorca är även de lokala ostarna. En annan specialitet är majonäsen vars recept en gång i tiden uppfanns i Mahón.

Sevärdheter

Ciutadella. Menorcas gamla huvudstad är känd för sina trånga gränder och moriska arkitektur. Här bor ungefär en tredjedel av Menorcas invånare. Nedanför torget Placa d'es Born breder Ciutadellas pittoreska hamn ut sig. De lokala fiskarna lastar av dagens fångst och förser många av stadens restauranger med färska läckerheter från havet. På kvällstid är här fullt av liv då menorcaner och turister gästar hamnens barer och kaféer. I charmiga Ciutadella finns även vackra palats och kyrkor som är värda att besöka.

Mahón. Menorcas huvudstad är världens största hamn efter Pearl Harbor och även en av Europas största naturhamnar, den är alltså inte utgrävd. Utforska Mahón till fots. Ta en paus på något av Placa de S'Esplanadas kaféer eller restauranger och beskåda de gamla brittiskinspirerade 1700-talshusen. På gågatan från torget ner mot hamnen finns de flesta affärerna för den som är shoppingsugen. I staden kan man även besöka det naturvetenskapliga museet Alteneu, kyrkorna Santa Maria, San Francesc och Església del Carmen. För den som hellre bara vill strosa omkring och njuta av Mahóns atmosfär är hamnpromenaden full av färg och sevärdheter.

Naveta d'es Tudons. 5 km från Ciutadella längst huvudvägen till Mahón ligger denna gravkammare från bronsåldern som den äldst bevarade byggnaden med tak i Europa.

Binibequer Vell. Cirka 12 km från huvudstaden ligger denna återskapade moriska fiskeby som kännetecknas av trånga gränder och vita hus.

Monte Toro. Från Menorcas högsta punkt väntar en magnifik utsikt. Vid klart väder kan man från denna topp se hela ön och om man har tur även skymta grannön Mallorca i söder. Monte Toro ligger drygt tre kilometers vandring eller bilresa från den charmiga staden Es Mercadal som ligger på den centrala delen av ön.

Shopping

På Menorca shoppar man med fördel till exempel smycken, skor, lädervaror, skönhetsprodukter, parfymer, kläder och textilier. Här finns också gott om lokala marknader där hantverk samt frukt och grönt säljs.

Säkerhet

Allvarliga brott är mycket ovanliga på Menorca. Atmosfären är välkomnande vilket gör Menorca till ett bra resemål för barnfamiljer och andra resenärer som uppskattar lugn och trygghet på resan. Under högsäsong kan fickstölder och väskryckningar förekomma även om det är ovanligt. Men håll alltid uppsikt över värdesaker. Skulle ändå olyckan vara framme kontakta den lokala polisen genom att slå kortnumret 092 eller fråga efter la comisária. Vid nödsituation ring 112.

Läsning om Menorca