Teneriffa

Världsdel: Europa · Land: Spanien · Valuta: Euro · Invånare: 886 033 · Lokal tid: 08:34

Kontinent
Land
Städer & områden
 

Vulkanön Teneriffa har lockat turister sedan 1800-talet. Öns varma klimtat och mångsidighet gör att besökare återvänder år efter år och upptäcka nya platser. Här finns Spaniens högsta topp, den 3718 meter höga vulkanen Pica di Teide, som omges av månliknande landskap. Längs havet sträcker sig sandstränder och uppe i bergen finns tropisk grönska och vinodlingar.
 
Ön är den största av alla Kanarieöar. Norra delen av Teneriffa lämpar sig utmärkt för vandring med subtropiska mossbevuxna lagerskogar, dramatiska berg och bördiga dalar.
Uppe i norr finns ett stadsliv fritt från massturism: huvudstaden Santa Cruz med kafétäckta torg och universitetsstaden La Laguna med sina tapasbarer och sin koloniala atmosfär. I norr finns också en charterort som passar alla som föredrar stadsliv inbäddat i gröna omgivningar framför stränder: Puerto de la Cruz.

Om du rör dig söderut förändras landskapet markant. Nationalparken Las Cañadas i Teneriffas mitt är resterna av ett geologiskt haveri. En jättevulkan kollapsade för cirka tre miljoner år sedan och lämnade efter sig en vulkanisk slätt omringad av randberg. Mitt på slätten reser sig vulkanen Teide som hade sitt senaste utbrott 1798. Till bergets topp, som under vintern lyser vit av snö, kan du ta linbana och njuta av en utsikt som omfattar hela Teneriffa och vid klart väder grannöarna Gran Canaria och La Gomera.

Södra delen av ön har torr, platt vildavästernnatur och här finns fina breda, lugna stränder. Här ligger flygplatsen och de nybyggda turistorterna Los Christianos och Playa de las Americas.

Historia

På 200-talet bebos Teneriffa av guancher, en folkgrupp som tros ha kommit från nordafrika. Spanjorerna besegrar guancherna 1496 och för avancerad teknologi och vapen till ön.
På 1600- och 1700-talet blandas portugiser och kastiljaner med de överlevande guancherna till dagens Teneriffabor.
Vin blir den största exportvaran. Santa Cruz blir öns huvudstad och europeiska handelsmän bosätter sig i staden.

År 1852 blir Kanarieöarna som ett frihandelsområde och handeln med det koloniala Afrika ökar. Ångbåtar tar de första turisterna till Puerto de la Cruz.

Kanarieöarna delas i mindre provinser. Direktflyg till Teneriffa börjar gå 1959.

Kanarieöarna garanteras autonomitet med egen författning och valda representanter 1983.

Ta sig dit

Det går gott om charterflyg direkt till Teneriffa från Stockholm, Göteborg och Malmö. Reguljärflyg går via större städer till Teneriffa. De flesta anländer till Tenerife Sur som ligger 20 kilometer öster om Playa de las Americas. Lokalbussar går till bland annat huvudstaden Santa Cruz och Los Cristianos. Från Cádiz i Spanien går det en färja till Santa Cruz en gång i veckan. Boka lång tid i förväg.

Flygplatsen Teneriffe Norte, ungefär en mil väster om Santa Cruz, sväljer all flygtrafik till de kanariska grannöarna. Se: www.binternet.com.
Hamnen i Santa Cruz tar också emot färjorna från Gran Canaria, Lanzarote och Fuerteventura.
Från Los Cristians går färjor till La Palma, El Hierro och La Gomera.

Ta sig runt

En bra avgiftsfri motorväg knyter samman alla större städer på Teneriffa och det är möjligt att köra runt Teneriffa på en enda dag. Vill man se lite mer av ön är det förstås inte att rekommendera att ha så bråttom.Vägarna går i slingriga krokar, och trafiken på motorvägarna kan vara mycket intensiv.

Bussar går runt hela ön. Köp ett Bonobus-kort om du ska göra många bussresor så sparar du 30 procent. Du hittar busstider på www.titsa.com.

Bil finns att hyra till rimliga priser. Vid flygplatsen och i städerna finns flera firmor som hyr ut bilar för cirka
1 300 kronor i veckan eller cirka 200 kronor per dygn, inklusive försäkring och utan extra avgift per kilometer.

Det finns inga tåg på Teneriffa.

Boende

I Playa de las Americas och Los Cristianos finns ett oändligt utbud hotell. Även i Porto de la Cruz och Los Gigantes finns en hel del hotell. Under högsäsong är det dock en god idé att boka i förväg.

Spanska turistbyrån i Sverige har förteckningar över hotell och olika former av boende. Tel. 08-611 19 92, www.tourspain.es/en. Du kan också söka boende på nätet, www.canary-travel.com/Tenerife/index-in.html

Stränder

Los Cristianos, gott om hotell, pubar, barer, discon, affärer och neonljus men lugnare än Playa de las Americas. Populär bland barnfamiljer. Barnvänligt.

Playa de las Teresitas, en trevlig strand med sand importerad från Sahara. Gott om fiskrestauranger. Barnvänligt.

Playa Las Arenas vid Buenavista Norte. Härlig sandstrand där vådliga Atlantvågor dundrar i land. Testa dess kraft eller håll dig till de små, lunga polerna bland lavaklädda klippor.

El Médano, rankad som en av de tio bästa stränderna i världen för windsurfing. Det finns en mindre sandstrand. Ej barnvänligt.

Playa de la Tejita, en sandstrand nära Médano där nakenbad är tillåtet.

Mat

En kanarisk specilitet är mojo, en sås att dippa det mesta i. Den finns en röd variant (mojo rojo) - en vinägrettesås på chili, kummin, paprika, och saffran. Och en grön variant (mojo verde) - gjord på bland annat koriander och persilja.

Papas arrugadas är små potatisar som ångkokas i saltvatten. De äts med skalet på och dippas i mojo.

Potaje de berros, en soppa av vattenkrasse.

Rancho canario, en sorts buljong med tjocka nudlar och bitar av potatis och kött

Canejo en salmorejo, kanin i marinad, svart pudding och avokado.

Sancocho canario, salt fisk med mojo.

Paella - sist men inte minst - den spanska nationalrätten.

Lokala viner finns över hela ön, inte minst i norr.

Sevärdheter

Parque Nacional de las Canadas del Teide. Klättra eller åk upp för den vulkaniska toppen för en otrolig utsikt. Toppen Pico del Teide är 3 718 meter hög och det högsta berget i Spanien.

Masca. Turisterna har hittat hit, men byns läge, som ett tegeltäckt örnnäste, motiverar ändå ett besök liksom den vådligt vindlande och vackra bergsvägen hit.

La Orotava. Kanarieöarnas kanske vackraste stad. Tyst och stilla med kolonial prakt, balkongprydda fasader, en väldig katedral och prunkande grönska. Missa inte Casa de los Balcones och kulturinstitutionen Sociedad Liceo de Taoro.

Puenta del Teno. Känsla av världens ände, en känsla av det stora blå och en kompromisslös Atlant mot höga klippor. Dramatisk plats som nås via en ännu mer dramatisk väg. Bad med makalöst siktdjup.

Jardin Botanico i Puerto de la Cruz.Världens äldsta botaniska trädgård med vackra palmer, pigga ödlor och Metallica, växten alltså.

Santa Cruz de Teneriffe. Pulserande storstad med förstklassig shopping, elegant kaféliv, lummiga avenyer och ett underbart konserthus.

La Gomera. Den lilla gröna grannön är perfekt för en utflykt. Båtar avgår från Los Cristianos, ta en kopp kaffe på Transmediterraneas öppna färja och njut av flottiljerna av grindvalar och liror.

Shopping

Vin och mat. Ost, fikon, honung, mandel och torkad frukt är trevliga gåvor. Rom gjord på sockerrör och honung är populär lokal alkohol från ön. Vina Norte är ett av öns bästa vin och många köper med sig en flaska Cobana som är lokal bananlikör.

Broderier. Har producerats på Teneriffa sedan 1700-talet, ett bra ställe är Casa de los Balcones i La Orotava. Broderiskolor har försäljning i Santa Cruz och Puerto de la Cruz.

Blommor. Många köper med sig en Strelitzias (papegojblomma) med spektakulära orangea blommor, eller fröpåsar.

Marknader finns i Santa Cruz, Alcala, Playa de las Americas och Los Christianos. Fråga på turistkontoren vilka dagar de har öppet.

Säkerhet

Kanarieöarna är förhållandevis lugnt. Småstölder förekommer, så kom ihåg att alltid ha koll på dina saker. Det kan vara bra att tänka på att stänga hotellrumsfönstret. Förvara gärna värdesakerna i hotellets värdefack. Om du hamnar i nöd gäller telefonnummer 112. Polisen har nummer 091, och läkare 062.

Läsning om Teneriffa