Kalmar

Världsdel: Europa · Land: Sverige · Valuta: svensk krona · Lokal tid: 19:43

Kontinent
Land
Städer & områden
 

En gång en av Nordens mäktigaste städer. Nu bara en av landets mysigaste platser. Men Kalmar Slott och de många muséerna skvallrar om en annan tid. En tid då Sverige och Kalmar var starka och deras namn ärat flög över jorden.

Kalmar berättar helst sin historia genom sin imponerande samling av muséer. Livet på sjön beskrivs på Kalmar Sjöfartsmuseum och livet på landet skildras på Kalmar Läns Museum. För en riktigt levande historielektion ska du ta dig till Krusenstiernska gården. Gården är en tidsresa tillbaka till 1800-talet.

Men den lilla staden vid Östersjön är inte bara historia. Kalmar Konstmuseum ställer ut modern, ung och vågad konst som ligger rätt i tiden. Staden fungerar även som en port till vackra Öland, dit man tar sig smidigt via Sveriges längsta bro, Ölandsbron. Eller stanna kvar på fastlandet och åk vidare till Nybro. Där väntar Glasriket, en samlig glasbruk med fantasieggande glaskonst.

Historia

Det äldsta tecknet Kalmar lämnat till eftervärlden är en nästan tusen år gammal runsten. Stenen berättar om hur en man kastades i havet utanför Kalmar och dog. En otrevlig början på en stads liv, men Kalmar hade bättre saker framför sig. Staden växte till en blomstrande handelsstad och en av landets viktigaste platser.

I Kalmar slott skrev kungligheter från Sverige, Norge och Danmark på ett papper som gjorde deras länder till ett enda rike. Året var 1397. Kalmarunionen var bildad. Under de 200 år som den varade växte sig unionen stark och mäktig.
Under de följande århundradena utsattes Kalmar för flera angrepp. Därför byggdes en stabil ringmur runt staden. Rester av muren finns fortfarande kvar idag.

Efter 1800-talet gick det bara neråt för den tidigare så brillianta handelsstaden. Industrialiseringen var sen och svag. Hamnen med sin sjöfart och handel fortsatte att vara viktig för Kalmar, men inte för Sverige i stort. Kalmar förvandlades till en före detta stjärna, till ännu en småstad i ett land fyllt av småstäder.

Men nu börjar Kalmar sträcka sig efter toppen igen. Etableringen av Ikea år 2006 gav stadens ekonomi ett rejält uppsving. Kalmar hoppas också på att bli Sveriges eget China town. Det kinesiska storföretaget CEBEC har beslutat att förlägga sitt Europakontor till just Kalmar. Satsningar på att bygga ut flygplatsen, hamnen och vägarna runt staden är på gång.

Ta sig dit

SJ förbinder Kalmar med de flesta städer i Sverige. Det går även direkttåg till Köpenhamn. Flyg direkt från Arlanda med SAS. Lågprisbolaget Kalmarflyg flyger från Stockholm-Bromma flygplats.

Lokalbuss 402 tar dig från Kalmar Airport till stadskärnan på tio minuter.

Ta sig runt

I Kalmar kan du utan problem utforska stadskärnan till fots. Lokalbussarna tar dig till stadens ytterkanter. De körs av Kalmar Läns Trafik AB, tel 0491-76 12 00, www.klt.se

Om du önskar bli visad runt kan sightseeingbåten Flundran vara en god idé. Båten kör dig runt Kvarnholmen, som är den holme som utgör centrala kalmar. Flundran är i bruk på sommardagar, då den har tre avgångar om dagen från småbåtshamnen.

Boende

Svanen Kalmar Lågprishotell, Rappegatan 1, tel 0480-255 60, www.hotellsvanen.se Charmigt hotell i en vacker gammaldags villa i norra delen av centrum. Hotellet har kök för självhushållning, tvättstuga och fri parkering. Prisläge: Billigt

Calmar Stadshotell, Stortorget 14, tel 0480-49 69 00. På detta grandiosa hotell bor du granne med domkyrkan. Gäster har tillgång till bastu, lekrum och trådlös internetuppkoppling. Prisläge: Mellan

First Hotel Witt, Södra Långgatan 42, tel 0480-152 50, www.firsthotels.com/sv/witt Hotell med utsikt över hamnen och Östersjön.Prisläge: Mellan

Best Western Kalmarsund Hotell, Fiskaregatan 5, tel 0480-48 03 80, www.kalmarsundhotel.se. Hotell i skandinavisk design mitt i centrum. På takvåningen lockar hotellet med bubbelpool, bastu, TV och terass. Prisläge: Dyrt

Clarion Collection Hotel Packhuset, Skeppsbrogatan 26, tel 0480-570 00. Beläget mitt på kajen tar Packhuset begreppet havsutsikt till en helt ny nivå. Namnet har hängt med sedan 1700-talet, då hotellbyggnaden faktiskt var ett packhus. Mycket av den gamla designen, som takbjälkarna i trä, har bevarats för att ge en historisk känsla. Prisläge: Dyrt

Restauranger

Café Ströget, Storgatan 24, tel 0480-239 60. Mysigt matställe som serverar pastarätter, sallader och smörgåsar. Det finns också ett stort utbud av desserter och bakverk. Ströget är älskat för sin baklava. Prisläge: Billigt

SoYa Express, Skeppsbrogatan 12, tel 0480-49 16 00. Asiatisk snabbmat, wok och sushi. Stora fönster ger en vacker utsikt över småbåtshamnen. Prisläge: Billigt

Molly Malones, Larmgatan 6, tel 0480-41 13 44, www.mollyskalmar.se Charmig irländsk pub och restaurang. Utbudet av kött- och fiskrätter är stort.Prisläge: Mellan

Krögers, Larmgatan 7, tel 0480-265 50, www.krogers.se. Utsökta kötträtter i mysig miljö med skinnbeklädda soffor och mönstrade glasrutor. De saftiga hamburgarbiffarna är de bästa i Kalmar. På sommaren upprättas en populär uteavdelning. Prisläge: Mellan

Restaurang Larmgatan 10, Larmgatan 10, tel 0480-865 25, www.larmgatan10.se. Stilfull restaurang inredd i eleganta krämnyanser. De många gröna växterna ger en djungellik atmosfär. Restaurangen serverar fisk-, pasta- och kötträtter. Prisläge: Dyrt

Nattliv och nöjen

Lilla Puben, Larmgatan 24, 0480-42 24 22, www.lillapuben.com. Populär bar mitt i staden, som har imponerande långa whisky- och öllistor.

O'Learys Sportsbar, Larmtorget 6, tel 0480-49 37 76, www.olearys.se Den perfekta baren för sportälskaren. På onsdagar ordnas karaoke och på helger blåser DJ:s liv i dansgolvet.

Palace, Unionsgatan 14, tel 0733-41 44 45, www.palacekalmar.com. Nattklubb med flera dansgolv och avdelning för hasardspel. Klubben gästas ofta av kända artister.

Saga, Södra vägen 12, tel 0480-106 85. Sveriges äldsta biograf som fortfarande är i drift har underhållit människor i över 100 år.

Kalmar Superbowl, Polhemsgatan 6, tel 0480-230 07, www.kalmarsuperbowl.se. På lördagkvällar frestar Kalmars bowlinghall med cosmic bowling – bowling i diskoljus och rökmaskin till hög musik. Övriga dagar är det vanlig traditionell bowling som gäller.

Äventyrsbadet, Smålandsgatan 21, tel 0480-45 27 00, www.aventyrsbadet.se Badhus med vågmaskin, hopptorn och vattenruschbana med specialeffekter. Det finns också en bubbelpool och bassänger för motionssim.

Stränder

Kattrumpan. Badstrand mitt i centrala Kalmar. Sanden är grovkornig, men det vägs upp av en välgjord brygga, lekplats och en gräsplan för sport. Utomhusdusch och toalett finns.

Kalmarsundsparkens badplats. En kilometer söder om centrum finner du denna badstrand i en grönskande park. En kort sandremsa finns precis intill vattenkanten, men i övrigt omges badplatsen av gräs. Det finns brygga, utomhusdusch och toalett.

Långviken. Sandstrand som bjuder på ett hisnande högt hopptorn (10 m), vollybollplan och vedeldad bastu. Dusch och toalett finns. Långvikens badplats ligger 1,5 kilometer söder om centrum.

Sevärdheter

Kalmar Slott, Kungsgatan 1, tel 0480-45 14 99, www.kalmarslott.kalmar.se. Detta bastanta, orangefärgade medeltidsslott är stadens stolthet. Det var här Kalmarunionen, som gjorde Sverige till ett mäktigt rike, undertecknades. Slottet ordnar vandringsturer och tillfälliga utställningar.

Kalmar Läns Museum, Skeppsbrogatan 52, tel 0480-45 13 00, www.kalmarlansmuseum.se. Kalmars svar på Regalskeppet Wasa heter Regalskeppet Kronan. Skeppet sjönk utanför Kalmar när det fajtades mot den dansk-holländska flottan för 400 år sedan.

Krusenstiernska gården, Stora Dammgatan 11, tel 0480-41 15 52. Har du alltid drivits av en brinnande lust att se hur aristokratin levde för 200 år sedan? Krusenstiernska gården är ett förvånadsvärt välbevarat gårdshus från 1800-talet.

Kalmar Sjöfartsmuseum, Södra Långgatan 81, tel 0480-15 87 75. Litet museum med havsdoft av salt och tång. Här kan du titta på skeppsmodeller och föremål som hittats i gamla vrak.

Kalmar Konstmuseum, Stadsparken, tel 0480-42 62 82, www.kalmarkonstmuseum.se. Museum som visar samtidskonst av internationell klass.

Shopping

Baronen, Skeppsbrogatan 12, tel 0480-239 20, www.baronen.se.
Köpcentrum vid hamnen med butiker, biograf och restauranger. Köpcentret är öppet även på söndagar.

Giraffens köpcentrum, Polhemsgatan/Verkstadsgatan, tel 0480-44 27 74, www.giraffen.se. Södra Sveriges största köpcentrum ligger en kilometer från stadskärnan. Här blandas elektronikaffärer och supermarkets med exklusiva modebutiker och större sportaffärer.

Kvasten, Storgatan 23, tel 0480-49 31 25. Galleria mitt i centrum med klädbutiker och mysiga kaféer. På gatorna utanför gallerian är det tätt mellan butikerna.

Säkerhet

Kalmar är på grund av närheten till Öland ett populärt turistmål på sommaren. Därför attraherar staden också ficktjuvar under denna årstid. Undvik att bära på dig stora summor av kontanter och låt inte värdesaker vara synliga.

Nummret till polisen är 144 14. Polisstationen hittar du på Malmbrogatan 10. Du kan också komma i kontakt med kalmarpolisen på deras hemsida www.kalmar.polisen.se. Om du hamnar i nöd, ring alltid 112.

Läsning om Kalmar