Kiruna

Kiruna

Världsdel: Europa · Land: Sverige · Valuta: svensk krona · Lokal tid: 02:31

Kontinent
Land
Städer & områden
 

I en till synes oändlig natur ligger Kiruna, tronande på en bergshöjd mitt emellan fjäll och myr. Kiruna kommun är Sveriges största, till ytan lika stor som Blekinge, Halland och Skåne tillsammans. Om sommaren är staden en av landets mest soltäta. Från slutet av maj till mitten av juli råder midnattssol, då lyser solen dygnet runt. På vintern slår det helt om, när polarnatten sveper in och täcker landskapet i mörker. Under 20 dagar i slutet av december lyser inte ens den minsta strimma dagsljus över kommunen.

Kirunas naturomgivningar gör att staden med fördel kan användas som bas för vandringar. Om vintern bjuder trakterna på hundspann och ishotell. Om sommaren går Kirunafestivalen av stapeln. Ta dig norrut om du vill bejaka rymden från Sveriges enda rymdraketbas, Esrange, eller bege dig hundratals meter under jord för att se hur det går till när järnmalmen bryts.

För många förknippas Kiruna med gruvbrytningen. Några stenkast från centrum ligger världens största underjordsgruva. Den som bryter malmen är det statliga gruvbolaget LKAB. Malmfyndigheterna var anledningen till att staden grundades och har varit en förutsättning för dess överlevnad, men i dag ställer den invånarna inför nya utmaningar. Brytningen i gruvan gör att det bildas sprickor i marken som rör sig i riktning in mot centrum. För första gången i svensk historia måste en stad därför flyttas. År 2014 beräknas sprickorna påverka ett antal viktiga byggnader och funktioner, däribland stadshuset och järnvägen.

Historia

Rikedomarna i bergen Luossavaara och Kiirunavaara slumrade fram till mitten av 1880-talet, när de första provborrningarna gjordes. Men för att malmen skulle kunna brytas i större skala så krävdes ett sätt att frakta den. Lösningen blev en järnväg. På bara några år stod Malmbanan klar och malmfyndigheterna kunde skeppas till andra sidan Atlanten via hamnarna i Narvik och Luleå.

Under ledning av LKAB:s förste ledare, Hjalmar Lundbohm, växte gruvorna och samhället snabbt. Till en början bodde gruvarbetarna i små kåtor och ruckel, men Hjalmar Lundbohm hade andra planer. Han ville inte att det skulle bli någon kåkstad. Visionen om en mönsterstad tog form.

För byggandet av Kiruna anlitades Sveriges främsta arkitekter. Staden skulle leva i samklang med naturen och byggas med utgångspunkt i människorna, klimatet och omgivningarna. Resultatet kan ses på gatorna i centrum. De är noga utplacerade för att bromsa upp de kalla vindar som viner fram över berget under vintern. Inte heller i byggandet av husen har något lämnats åt slumpen. De personliga byggnaderna ger Kiruna centrum en livfull och charmig atmosfär.

Kiruna är en av ynglingarna bland Sveriges städer, med 1900 som daterat födelseår. 1966 stod Esrange färdig och i november samma år genomfördes den första raketuppskjutningen. Rymdindustrin har vuxit sedan dess och har tillsammans med turismen fått en allt större betydelse för kommunen de senaste decennierna. Inom några år planeras Esrange utgöra navet för den europeiska rymdturismen, när rymdflygbolaget Virgin galactic påbörjar kommersiella rymdflygningar från basen. Turisternas resor upp till tyngdlöshet väntas också generera många nya jobb till regionen.

Ta sig dit

SAS och Norwegian flyger dagligen mellan Stockholm-Arlanda och Kiruna. Flygresan tar cirka 90 minuter. Kiruna flygplats, 0980-680 00, http://www.lfv.se/sv/Kiruna/. Bussar till Kiruna centrum går från flygplatsen under vissa delar av året, men det är inte säkert att de passar till alla avgångar. Se tidtabell hos länstrafiken Norrbotten, http://www.ltnbd.se/se/ eller ring Kiruna trafik på 0980-15690. Om du åker buss så se till att ta med kontanter, det finns ingen uttagsautomat på flygplatsen. Om bussen inte går tar det en dryg kvart till Kiruna centrum med flygtaxi.

Nattåget till Kiruna börjar i Göteborg och går via Stockholm. Resan tar drygt tar drygt 20-24 timmar och visar en sagolik utsikt över fjällvärlden. Se tidtabeller och priser på www.sj.se eller www.connex.se.

För bilisten finns det fina vägar genom Sverige. Den som reser mellan Stockholm och Kiruna bör dock ge sig ett antal dagar att köra på, sträckan på cirka 135 mil tar sin lilla tid. Kör längs kusten och åk genom Umeå, Skellefteå och Luleå. Sväng av mot Kiruna och följ E10.

Ta sig runt

Kiruna centrum lämpar sig väl för att ta sig runt till fots. Om sommaren kommer även en cykel väl till pass. När du tar dig fram med något av de lugnare alternativen kan du passa på att njuta av vidderna som breder ut sig runt vart och vartannat gathörn. När du ska till utkanterna av centrum kan det dock vara skönt att ta sig fram på större hjul. Lokaltrafiken i Kiruna sköts av Hörvalls Buss, 0980-81311.

Boende

Scandic Ferrum, Lars Janssonsgatan 15, 0980-398600, www.scandichotels.se/ferrum. Hotell mitt i centrum med 171 rum, restaurang och konferenslokal. Nybryggt kaffe bjuds dygnet runt. Utsikten från de övre våningarna är en av stadens bästa. Njut av bergsplatåernas siluetter och Kebnekaise i kvällssol.

Yellow house, Hantverkaregatan 25, 0980-13750, www.yellowhouse.nu. Hemtrevligt vandrarhem huserat i två gula villor. Husen erbjuder möblerade enkel-, dubbel- och flerbäddsrum med delat kök och badrum. Tv finns på alla rum.

Kiruna Vandrarhem, Bergmästaregatan 7, 0980-17195, www.kirunahostel.com. Enkel-, dubbel- och flerbäddsrum mitt i centrum med gratis internetuppkoppling och bastu. Bli inte rädd om du en söndagsmorgon väcks av ringande klockor, Kiruna kyrka är en av de närmsta grannarna.

Hotell Rallaren, Bangårdsvägen 4, 0980-61126, www.hotellrallaren.se. Relaxavdelning, bastu och badtunna bjuds på detta samiskt inspirerade hotell, beläget några minuter från centrum.

Hotell city, Bergmästaregatan 7, 0980-66655, www.hotellcity.se. Centralt hotell med bastu och relax, gratis internetuppkoppling och kylskåp på rummet.

Restauranger

Café Rost, Lars Janssonsgatan 17, 0980-16605, www.kiruna.cc/kaferost. Kafé en våning upp i Folkets hus. Värm dig med en kopp kaffe eller förse magen med något mättande. På menyn finns smörgåsar, sallader och lappländsk mat. Kaféet har öl- och vinrättigheter.

Arctic Gastro, Föraregatan 18, 0980-61186, http://www.hotelarcticeden.se. Central gourmetrestaurang i samisk atmosfär. Moderna rätter med influenser från det samiska köket.

Restaurang Citykrogen, Bergmästaregatan 7, 0980-17059, http://www.citykrogen.com. Viltrestaurang med marinerat reninnanlår och romspetsade björnbär på menyn. Ta drinken i baren, middagen i matsalen och något starkare i restaurangens whiskyrum.

Bistro Trädgården, Föreningsgatan 9, 0980-18500. Bistro i centrum med öppet för frukost och lunch varje dag. Ta en fika, ät en pasta eller varför inte ta en eftermiddagsöl på verandan om sommaren.

Nattliv och nöjen

Scandic Ferrum, Lars Janssonsgatan 15, 0980-398600, www.scandichotels.se/ferrum. Fredagar och lördagar erbjuder hotellet både pub och nattklubb. Puben har öppet klockan 16-02, nattklubben 22-03.

Babylon, Föreningsgatan 9, 0980-18500. En av Kirunas två nattklubbar erbjuder disco och under vissa kvällar spelar liveband. Öppet från klockan 22 till 03 onsdag, fredag och lördag.

Kirunafestivalen, www.kirunafestivalen.com. Musikfestival som går av stapeln i slutet av juni varje år. Förra sommaren samlades närmare 50 000 besökare för att lyssna till band som The Hellacopters och Sahara Hotnights mitt i Kiruna centrum. 2009 blir det extra festligt när festivalen firar sitt tioårsjubileum.

Sevärdheter

Esrange Space Center, Kiruna, 0980-72000, http://www.ssc.se. Esrange är Sveriges enda rymdraketbas, baserad 45 kilometer öster om Kiruna. Inom en inte alltför avlägsen framtid kan den energiske lätta sina vingar när de första kommersiella rymdfärderna startar härifrån. Hyr bil och åk hit på egen hand, ät lunch på restaurangen och kika i omgivningarna. Ett guidat besök kan bokas genom Kiruna Turistbyrå, 0980-18800, www.lappland.se.

Kiruna kyrka, Kyrkogatan 8, 0980-67812. Kyrkan som uppfördes år 1912 är en gåva till Kiruna från stadens grundare Hjalmar Lundbohm. 2001 utsågs den till Sveriges vackraste offentliga byggnad. På de blågröna bänkarna kan 800 besökare ta plats och njuta av det mjuka ljuset som släpps in genom de mönstrade fönstren.

Infomine, bokas genom Kiruna Turistbyrå, 0980-18800, www.lappland.se. LKAB:s visningsgruva Infomine ligger en halv kilometer under jord. Här kan du lyssna till gruvans historia, se hur malmbrytningen går till och själv plocka på dig lite skatteåterbäring i form av centimeterstora malmpellets. Turen utgår från turistbyrån och tar drygt 2,5 timme.

Hjalmar Lundbohmsgården, Ingenjörsgatan 2, 0982-70110, www.hjalmarsgard.se. Strosa mellan rummen i en atmosfär från förra sekelskiftet. Betrakta bilder från början av förra seklet. Gården som dateras till 1895 användes som bostad av Hjalmar Lundbohm och är en av Kirunas äldsta byggnader.

Ishotellet, Jukkasjärvi, 0980-66800, www.ishotellet.se. Varje år samlas arkitekter, designers och snöbyggare från hela världen och bygger årets version av Ishotellet. Bo i rum gjorda av is (eller med värme om så önskas), åk på äventyr med hundspann, upplev norrskenet eller avsluta kvällen i isbaren.

Berget Loussavaara, Kiruna. Promenera eller ta bilen upp på Loussavaaras topp och njut av utsikten över Kiruna och omgivningarna. Ta med kameran.

Shopping

Carl Wennbergs Sameslöjd, Bergmästaregatan 2, 0980-10079, www.wennberg.com. När butiken öppnade 1907 var det mat som stod på hyllorna. I dag är det samisk konst och hantverk, med handgjorda knivar, smyckeskrin och trummor till försäljning.

Ateljé Nord, Lars Janssonsgatan 21, 0980-82855, www.ateljenord.com. I galleriet finns alster av fem konsthantverkare från Kiruna. Flanera i butiken bland trä, glas, textil och keramik. Allt produceras lokalt.

Säkerhet

Norrbottens inland hör till ett av landets tryggaste områden att bo i. Under 2007 hade länet den tredje lägsta brottsligheten per invånare sett till hela Sverige. Liksom på andra platser rekommenderas dock ett mått av sunt förnuft, kanske främst under sena helgkvällar.

Läsning om Kiruna