Skellefteå

Världsdel: Europa · Land: Sverige · Valuta: svensk krona · Lokal tid: 11:40

Kontinent
Land
Städer & områden
 

Skellefteå är en härlig stad med stort kulturutbud, härliga promenadstråk och intressanta sevärdheter. Här finns också fina sandstränder, trolska skogssjöar, vandringsleder och fiske. Är du sugen på en utflykt rekommenderas naturreservatet Bjuröklubb, gruvmuseet Bergrum Boliden eller Ostens hus i Burträsk.

Historia

På 1500- och 1600-talen fanns planer på att anlägga vad som skulle komma att bli Skellefteå. Då gick projektet under namnet Hedvigstad och sponsrades av kung Karl XI, men det blev aldrig verklighet. Det kom att dröja ända till 1845 innan Skellefteå grundades.


Staden var länge Norrlands minsta stad men växte efter att malmbrytningen i Boliden startade på 1920-talet och Skellefteå förvandlades till en viktig industri- och handelsstad. Näringslivet idag domineras av bland andra Boliden Mineral AB, Alimak AB och Hydrauto AB. Det finns även flera företag inom träindustri och data- och elektronikbranschen.

Ta sig dit

Tågen går till Bastuträsk eller Jörn. Därifrån går bussen vidare till Skellefteå. Bussinformation finns hos Länstrafiken i Västerbotten. Tapanis Expressbussar går från Stockholm till Haparanda via Skellefteå,0922-129 55, www.tapanis.se. Flyg: På drygt en timme tar du dig från Stockholm till Skellefteå. Skelleftebuss kör flygbusstrafik till ankommande och avgående flyg från Skellefteå flygplats.

Ta sig runt

Om du vill se Skellefteå från cykelsadeln så kan du hyra cykel. Uthyrning finns bland annat hos Cykel- och fiskecenter på S:a Järnvägsgatan 47. Enkel kontantbiljett på Skellefebuss för vuxen kostar 20 kronor, barn och tonåringar 10 kronor. Kanske har du planer på att se mer av Västerbotten och Norrland än Skellefteå? Då kan hyrbil vara bra då avstånden ofta är stora. Bland andra Avis och Hertz har uthyrning i staden och vid flygplatsen.

Boende

Stiftsgården: Ett mysigt hotell, vandrarhem och konferensanläggning i den gamla prästgården.


Hotel & Café Viktoria: Högst upp i cityhuset vid torget i Skellefteå finns det lilla hotellet och kaféet Viktoria. Lockar med familjär stämning och vänder sig till både affärsresenärer och barnfamiljer på semesterresa.


First Hotel Statt: Oavsett om du är i Skellefteå på en romantisk weekendresa eller för att kolla på hockey så är chansen stor att det finns ett paketerbjudande här, just för dig.


Best Western Malmia Hotel: Centralt beläget hotell med gratis internet, gratis kaffe och te, bastu – och särskilda ”tjejrum” med makeupspegel och hårfön. Här finns också kvarterskrogen Balzac.


Hotell Aurum: Konferenshotell vid E4:ans södra infart med relaxavdelning. Har flera olika konferenslokaler samt biljard och en karaokeanläggning. Måndag till torsdag ingår middagsbuffe i restaurangen för hotellets gäster.

Nattliv och nöjen

Skellefteå Konsthall, Nordanå: I konsthallen finns utställningar, föreläsningar och olika tillfälliga arrangemang. De satsar mycket på såväl lokal som nationell och internationell konst. Öppet alla dagar utom måndagar.


Bowlingkompaniet: Är timmen sen och du känner dig sugen på att bowla ett slag? Sök dig då till Bowlingkompaniet. Här finns nattbowling med häftigt ljus och diskomusik på fredagar. Har också familjebowling samt anordnar fester på beställning.


Lilleputtlandet: En sommarpark där barnen får stifta bekantskap med Trolle och hans vänner. Här finns vildavästern-stad, trafikstad och skattjakt. Öppet under sommaren.


Äventyrshuset Boda Borg: Denna ombyggda stridsledningscentral innehåller ett antal rum som man ska klara av tillsammans i lag. Rummen innehåller olika utmaningar eller problem som ni får använda er list för att klura er ut ur.


Klutmarksbacken: Här har Alpina klubben tävlingar och träningar. Flera nedfarter och en slinga, den sistnämnda främst för snowboardåkare.


Vitbergsbacken, Mossgatan: Kommunen och Friluftsfrämjandet driver skidbacken. Två liftar, servering samt skiduthyrning för barn.


Skellefteå Kraft Arena: I Kraft Arena kan man titta på Skellefteå AIK Hockeys matcher samt ta del av större arrangemang i kommunen, som konserter.

Stränder

Bovikens havsbad, Boviken: Långgrund havsstrand. Här finns flera omklädningshytter, möjlighet till volleybollspel och grillning. Ligger drygt sju kilometer utanför Skelleftå centrum.


Falkträsket: Familjevänlig badplats med brygga och omklädningsmöjligheter i hytt. Sandbotten. Relativt centralt, ligger strax söder om Skellefteå.


Mobackenbadet. Något annorlunda konstruerad badplats. Mobackenbadet är en pool med sandbotten som under sommaren fylls med vatten från Skellefteälven. Här finns omklädningshyttar och lekplats för barnen. Populär badplats med sandstrand och glasskiosk. Ligger nära Skellefteå flygplats.


Vitbergsbadet: Sugen på att bada? Välkommen hit, här finns flera bassänger och pooler samt en vattenrutschkana. En av bassängerna har vågmaskin.

Sevärdheter

Här byggs för tillfället ett nytt spännande kulturhus som öppnar 2021 pch väntas bli världens högsta träbyggnad och längst älven, som rinner genom staden, finns promenadstråk, kafér, retausranger och lekplatser. Missa inte att besäka Nordanå kulturcentrum som även är platsen för den välbesökta Trästockfestivalen och Bonnstan och dess 116 vackra kyrkstugor. De gamla byggnadsminnesmärkta husen används än idag, särskilt om sommaren.


Skellefteå landsförsamlings kyrka är en korskyrka i nyklassisistisk stil från slutet av 1700-talet, men med anor tillbaka till medeltiden.


Bergrum Boliden: Detta gruv- och mineralmuseum berättar historien om gruvor, sten - och guld. Endast öppet under sommaren.


Bjuröklubb: Välkommen till Västerbottens ostligaste udde. Låt dig fascineras av den säreget formade, utskjutande udden, besök gästhamnen och titta på fyren. I omgivningarna finns fornminnen, badställen och vandringsleder. Från Café Fyren leder en ramp ända upp till ”den krönta klippans” topp.


Lejonströmsbron: Sveriges äldsta träbro blev färdigbyggd 1737. Spana in den 218 meter långa skapelsen och njut av att det är helt gratis. I gamla tider fanns såväl en hastighetsbegränsning om att gångfart var hastigheten som gällde samt en broavgift. Kom du ridandes på en häst kostade det tre öre att använda sig av bron.

Läsning om Skellefteå