Tjeckien

Världsdel: Europa · Huvudstad: Prag · Valuta: Tjeckisk krona · Invånare: 10 327 000 ·Tidszon: UTC+01:00 · Statsskick: Parlamentarisk republik · Hemsida: http://www.czechtourism.com

Kontinent
Land
Städer & områden
 

Tjeckiens nutidshistoria är fylld av stora förändringar. Den senaste inträffade 1993 när dåvarande Tjeckoslovakien i en helt fredlig uppgörelse blev Tjeckien och Slovakien. Fyra år tidigare, 1989, föll Berlinmuren och i Tjeckoslovakien försvann kommunistregimen i den så kallade sammetsrevolutionen. 1968 marscherade Sovjetunionen in i Tjeckoslovakien och satte effektivt stopp för den demokratiseringsprocess som då spirade i landet.

Trots, eller kanske tack vare, alla omvälvningar är Tjeckien idag kanske det öststatsland som klarat av omställningen till västvärldens marknadsekonomi bäst. I Tjeckien finns omfattande rikedomar av historiska och arkitektoniska skatter. Gotiska kyrkor, renässansslott och palats från barocken finns nästan i överflöd.

Det tjeckiska landskapet är till stor del lantligt fridfullt. Låglandet Mähren är dessutom relativt snällt vilket gör området populärt bland cyklister. I Böhmen är naturen på sina håll mer dramatiskt. För den som reser runt i regionen är de vackert väderbitna sandstensklipporna i de norra och östra delarna ett givet mål.

Tjeckerna är ett öldrickande folk som i genomsnitt häller i sig 160 liter öl per år och person. Det kan ha sin förklaring att pilsnern uppfanns i Böhmen och det tjeckiska ölet av många anses vara det bästa i världen. Tjeckiskt öl är kultur och det ska tappas med känsla och helst drickas på plats. Om den tjeckiska pilsnern är vida omtalad så är det betydligt tystare kring det tjeckiska köket som ofta bygger på traditionellt tillagat kött och korv. Vill du prova en typiskt tjeckisk rätt, beställ in fläskkött med knödel och surkål.

Läsning om Tjeckien