Turkiet

Världsdel: Europa · Huvudstad: Ankara · Valuta: turkisk lira · Invånare: 74 724 269 ·Tidszon: UTC+02:00 · Statsskick: republik · Hemsida: http://www.goturkey.com/

Kontinent
Land
Städer & områden
 

Turkiet är nästan dubbelt så stort som Sverige och rymmer så skiftande kultur och natur att landet känns som en egen liten kontinent. Framtid och förflutet tumlar runt på den bergiga landmassa som knyter ihop Europa med Asien.

Istanbul är ett Orientens New York med technoklubbar varvat med fundamentalism och mångtusenårig historia. Sydkustens turistorter är också moderna. Anatoliens inland däremot är en resa tillbaka i tiden. Längst i öster är naturen centralasiatisk med vida grässlätter, snöklädda vulkaner och sodasjöar.

Vid östra svarta havskusten klättrar Pontiska bergen upp från grönt drypande sluttningar med teodlingar och rhododendron. Högslätten runt Konya är ett kort mellanspel innan de taggiga Taurusbergen brakar ner mot Medelhavet. Naturen längs Egeiska kusten är mjuk och inställsam med oliv och citrus. Antika lämningar ramar in flera av turistorterna. Troja, Çatal Höyük och Efesos vilar alla på turkisk mark.

Profeten Abraham, Homeros och aposteln Paulus är födda här. Ändå är landets historia kort. 1929 skapade Atatürk Turkiet på det Ottomanska rikets ruiner. Målet var ett starkt och modernt land. Vägen dit gick via hårda nypor.

Landets två största minoritetsgrupper, kurder och armenier, har revolterat i blodiga uppror. Brott mot mänskliga rättigheter har lett till häftig kritik av Turkiet från bland annat Amnesty. Landets ambitioner om medlemskap i EU ger visst hopp om demokratisk utveckling. För trots en bitvis tragisk historia är Turkiet ett ytterst vänligt och gästfritt land.

Läsning om Turkiet