Antalya och Alanya

Antalya och Alanya

Världsdel: Europa · Land: Turkiet · Valuta: turkisk lira · Lokal tid: 13:18

Kontinent
Land
Städer & områden
 

Den turkiska sydkusten bjuder på citrus, timjan, bleka kalkklippor och salt, klart havsvatten. Kolonner, antika tempel och mytomspunnen historia ger dessutom turistorterna ytterligare en dimension. Trots att kusten till stora delar exploaterats känns landskapet vilt, vackert och sympatiskt bångstyrigt. De taggiga och pinjeklädda Taurusbergen bildar en silvrig och stundtals snöklädd bård ovanför stränderna.

Mest dramatiskt blir det i Antalya som är sydkustens huvudort. Medan bananer, bougainvillea och mandelträd prunkar på havsnivå går det att åka skidor i Saklikent någon mil från stans centrum. Antalya, med ungefär en miljon invånare, är en av Turkiets snabbast växande städer. Det är hit många charterflyg går.

Stränderna är acceptabla, men långt ifrån kustens bästa. Använd i stället stan som utgångspunkt för utflykter till de antika städerna Termessos, Perge och Aspendos, sjöarna vid Egirdir och stränderna Olympos, Side och Phaselis. Antalyas kulturliv är däremot starkt.

Det heta sydturkiska köket serveras med finess på Gaziantep vid Konyaalti. Kombinationen lavas (tunnbröd), beyti kebab, çoban salat och raki är en god introduktion.

Heta, fuktiga Alanya är ett turkiskt Rio med långa sandstränder och en fästningsklädd sockertopp. Kring hamnpromenaden och några kvarter inåt land väntar ett internationellt barliv med alltifrån turkisk saz till tung klubbmusik och disko.

I övrigt är stan lugn, ren, nybyggd och inte speciellt orientalisk. Svalka och grönska finns i Dimçay öster om Alanya. Längs den mjölkigt blågröna floden serveras grillade foreller och te. Side, en timme väster om Alanya, har kustens barnvänligaste sandstrand och en gammal, bilfri stadskärna beströdd av antika lämningar.

Historia

Första bosättningen i Troja 3000 f Kr. År 334-323 erövrar Alexander Persien och Anatolien. År 306-337 regerar Konstantin och Konstantinopel blir huvudstad. Kristendomen blir officiell religion. Ottomanska riket intar Serbien, Grekland, Syrien och Egypten 1459-1517. Det ottomanska riket förlorar stora landområden i krig 1700-1800. Sultanatet avskaffas 1922. Ankara utropas till huvudstad 1923. Militärkupp 1960 och civilt styre inrättas. 2000-talets början har präglats av Turkiets strävan att accepteras som medlem i EU.

Ta sig dit

Till Antalya går charterflyg från flera svenska städer. Du kan också åka reguljärt via Istanbul eller fortsätta därifrån med buss (12–13 timmar). Från Antalyas flygplats tar du dig till stan med flygplatsbuss, Havas, eller taxi. Taxiresan kostar cirka 150–200 kronor. Buss Antalya–Alanya tar 2 timmar.

Ta sig runt

Det är smidigt och billigt att ta sig runt med buss i Turkiet. Mellan Antalya och Alanya går det buss var 20:e minut på sommaren, vilket tar 2 timmar. Hyra bil är ett annat alternativ att ta sig runt vid kusten.

Boende

Hotellguide finns på www.hotelguide.com.tr.

Stränder

Side, milslång, sammetslen och långgrund.

Olympos, hippiestrand med vackert läge och klappersten.

Phaselis, naturskönt läge med lite folk.

Kemer, klappersten och rent vatten mot fonden av pinjeklädda berg.

Kleopatrastranden i Alanya, Turkiets Copacabana, mjuk sand, saltvattenfrasande bränningar och mycket folk.

Sevärdheter

Egirdir, Smärtsamt blå bergssjö i vilt landskap tre timmar med buss från Antalya. Besök stan Egirdir med seldjukisk moské, kul basar och äppelön Yesil ada med flera trevliga familjepensionat.

Termessos, Dramatiskt belägen ruinstad. Ett slags turkiskt Macchu Picchu och en av landets absolut mest spännande och vackraste antika lämningar. Drygt tre mil ovanför Antalya längs vindlande bergsvägar. Ta dig hit med hyrbil eller taxi.

Aspendos. Antik teater mittemellan Antalya och Alanya. Plats för 15 000 åskådare. Oerhört välbevarad. Sommartid opera- och balettföreställningar.

Köprülü Kanyon, spektakulär nationalpark med djup kanjon och pinjeklädda berg. Kom hit för forsränning, forellmiddag eller den vackra antika staden i Selge. I området finns varg och gåsgam.

Pamukkale, varmt vatten och vita kalkstensklippor som ser ut som bomull eller is. Ligger 6 timmar med buss från Antalya.

Shopping

Koppar och mässing. Lampor, ljusstakar, kaffekannor, samovarer och kopparbunkar finns överallt.

Jeans. Finns att köpa billigt i basarkvarteren.

Läder. En storindustri, läderjackor kan sys upp på beställning.

Smycken. Ett stort utbud av smycken finns och guld säljs efter vikt.

Keramik och lergods. Fat och färggranna kakelplattor.

Säkerhet

Brottsligheten är låg i Turkiet men se till att vara uppmärksam på bagage och värdesaker på bussar, tåg och turistattraktioner. Det har förekommit fall där turister blivit drogade av drinkar eller läsk och sedan rånats. Företeelsen är dessbättre extremt sällsynt. Var försiktig om du blir erbjuden en drink.

Läsning om Antalya och Alanya