Marmaris

Världsdel: Europa · Land: Turkiet · Valuta: turkisk lira · Lokal tid: 09:46

Kontinent
Land
Städer & områden
 

Vid foten av Datçahalvön ligger Marmaris. Blått vatten nyper in mot gröna berg och formar en vänlig bukt omgiven av oleander och pinjeskogar.

För bara några årtionden sedan fanns här ett stillsamt fiskeläge. Platsen blev raskt en favorit bland konstnärer och författare och fick med tiden epitetet Turkiets Saint Tropez. I dag är Marmaris en av den turkiska Rivierans populäraste semesterorter. Trots behaglig litenhet och grönska känns stan internationell. På kaféer och barer talas ukrainska, engelska och tyska och i den täckta basaren kan man köpa svenskt kaffe och våfflor. Stans turkiska själ har naggats lite i kanten, men strand- och nöjeslivet, möjligheterna till utflykter och den avslappnade atmosfären lockar alltifrån partysugna till barnfamiljer.

Följ strandpromenaden bort mot den lyxiga småbåtshamnen Netsel Marina och du når den del av Marmaris som aldrig sover, åtminstone inte på nätterna. Ett tungt os av grillad fisk och pepparstekar varvas med pubar, sommarlätt pilsner och klubbmusik. Mer traditionellt turkiskt väntar i den småstökiga saluhallen på Sokak 95; kom hit tidigt på morgonen och du kan inspektera fiskarnas fångst eller läppja på ett glas nötfärgat te.
Stranden i Marmaris är lång, välfylld och sådär, bättre väntar om du tar en kort båttaxiresa till systerstaden Içmeler där det också finns gott om hotell och restauranger. Än bättre bad finns in på knutarna vid Sedir Adasi liksom i Dalyan med häpnadsväckande och oerhört vacker vattenmosaik.. Från Marmaris tar du dig hit med utflyktsbåt och får Medelhavets svalkande bris på köpet. Flygbåtar till Rhodos finns dessutom för den som vill provsmaka på något grekiskt.

Historia

Marmaris byggdes i begynnelsen över resterna till det antika Fyseus. Först på 1500-talet nådde stan ryktbarhet. Süleyman den store förberedds sig här inför ett avgörande slag om Rhodos. I samma veva uppfördes Marmaris fästning. Nästan 300 år senare samlade Lord Nelson sin flotta just här och seglade mot egyptiska Aboukir för att besegra rivalen Napoleon. Under 1900-talets senare hälft förvandlades platsen från sömnig fiskeby till en av Turkiets största semesterorter.

Ta sig dit

Från Sverige åker du reguljärt eller charter till Dalaman, 2 timmar med buss från Marmaris. Marmaris har också bekväma bussar till Istanbul (16 timmar) och Izmir (6 timmar), liksom en daglig flygbåt till Rhodos.

Ta sig runt

Dolmus, minibussar, är billigt och smidigt och kör folk dagarna i ända till hotellsatelliterna i Marmaris närhet. Vid kajen finns båttaxi till Içmeler och Turunc. Åker du vanlig taxi gäller det att göra upp priset i förväg. Två kilometer från centrum ligger busstationen, Otogar. Härifrån avgår bussar till i stort sett hela Turkiet.

Boende

Hotellguide finns på www.hotelguide.com.tr. Du kan också kolla www.marmarisinfo.com

Stränder

Marmaris strand. Långsmal strand, mycket populär, mest för det bekväma läget. Snudd på mitt i stan. Längs med stranden finns ett långt hunger- och törststillande stråk av restauranger och caféer.

Içmeler. 8 kilometer väster om Marmaris centrum. Bred långgrund strand med sand och småsten, klarare vatten än i Marmaris.

Turunç. 500 meter lång sandstrand en bit bort från Marmaris. Pinjeklädda klippor, hotell och restauranger i bakgrunden. Du tar dig lättast hit med minibuss eller taxi.

Sedir Adasi. Mjuk och len strand på öde ö i Gökovabukten. Marcus Antonius sägs ha fixat sanden inför en kärleksnatt med Kleopatra. Sant eller inte, så anses sanden så pass värdefull att badgäster tvingas till obligatoriska duschar för att inga korn ska lämna platsen. Du tar dig hit från Marmaris med organiserad utflykt och åker båt genom exemplariskt rent vatten med härliga badmöjligheter. Boka helst en dag i förväg.

Ölundizlagunen vid Fethiye. Turkiets mest fotograferade strand. Häpnadsväckande turkost vatten läger sig över en lagun med mila krusningar och mjuk sand. I ryggen branta berg. Kom hit på morgonen eller i kvällningen och besökstrycket är uthärdligt.

Iztuzu. Sammetslen och jungfrulig sköldpaddsstrand med grunt och silverklart havsvatten. Inga hotell och blott en, enkel servering. Ta bussen till Dalyan och fortsätt därifrån med badbåt genom en häpnadsväckande vattenmosaik med kungsfiskare, vasshav, klippgravar och antika staden Kaunos.

Mat

Gözleme, fyllda pannkakor som gräddas till fyrkantiga paket, med söt eller välkryddad fyllning.

Meze. Smårätter. Fyllda eller friterade grönsaker eller grönsaksröror, men även läckra skaldjur, bläckfisk och cacik, vitlöksyoghurt med gurkstänger. Hundratals varianter finns på de här förrätterna.

Börek. Heta förrätter av inbakat kött, spenat eller ost i tunt bröd som friteras. De vanligaste varianterna görs med vinblad, pepparfrukter och musslor.

Dolmasi. Små vinrankelöv som kokats i olivolja och fyllts med kött, ris, korinter och kryddor.

Kebab. I Turkiet innebär kebab inte samma enhanda koncept som hemma. Det finns en uppsjö av varianter, från gourmetmat till snabbmat. Den gemensamma nämnaren kan ändå sägas vara lammkött och grillat, även om det också finns fiskkebab.

Köfte. Stekta kryddade köttbullar, kan vara runda, fyllda eller avlånga järpar. Speciella lunchställen, köfteci, specialiserar sig på just dessa köttbullar.

Pide. Turkisk version av pizza som ser ut som en liten båt, fylld med exempelvis ägg, ost och salami.

Turkiskt kaffe och te. Kaffe (kahve) är svart, starkt och sött och serveras med den sötningsgrad man har beställt. Te (çaj) är den mest populära drycken och serveras oftast i tulpanformade glas. Kan bjudas på såväl i affären som på kontoret eller banken.

Sevärdheter

Turistbyrån i Marmaris ligger vid strandpromenaden Kordon, nedanför fästningsklippan.

Milas, sympatiskt smårörig provinsstad med färgstark tisdagsmarknad, vingliga hus, storkbon, ett fungerande karavanseraj och så det märkliga Gümüskesen, ett mångtusenårigt och extremt välbevarat mausoleum.

Pamukkale. Varmt vatten från heta källor har format terrasser av vita kalkstensklippor som nu blivit en av Turkiets populäraste sevärdheter. I närheten ligger också Hierapolis, ett omtyckt spa under hellenistisk tid som fortfarande lockar många badsugna besökare. Ta ett dopp i de mineralrika bassängerna.

Efesos. Den största och förmodligen bäst bevarade antika staden runt östra Medelhavet. För 2 000 år sedan var Efesos en av världens största städer och hade mer än en kvarts miljon invånare.

Bodrum, vit jetsetort med ståtlig korsriddarborg och de söndersmulade resterna till Maussollos mausoleum. Sydkustens största utomhusdisko, Halikarnassos, finns här också.

Datçahalvön runt. Dagsutflykt där turen går längs smala och ringlande vägar med havet skymtandes genom pinjeskog. En naturupplevelse. Luften här ska vara speciellt syrerik.

Shopping

Koppar och mässing. Lampor, ljusstakar, kaffekannor, samovarer och kopparbägare finns överallt.

Läder. Handväskor, skor, skärp och portföljer. Läder är en storindustri i Turkiet. Läderjackor kan dessutom sys upp på beställning.

Smycken. Turkiet producerar en mängd guldsmycken i många originella former. Guldet säljs ofta efter sin vikt. Silver är också populärt.

Keramik och lergods. Att framställa keramik är en konstnärlig tradition i Turkiet. Fat, kannor och färggranna kakelplattor säljs i en mängd varianter och färgkombinationer. Stilen varierar efter ursprung.

Handgjorda mattor. Att väva mattor är en gammal konst som gått i arv från generation till generation. Antingen är mattorna knutna (bah) eller slätvävda (kelim) med horisontella och vertikala trådar.

Marmarishonung. Den lokala pinje- och blomsterhonungen är tjock, söt och mörk och kan både köpas i affären och på basaren.

Säkerhet

Brottsligheten är låg i Turkiet, men se till att vara uppmärksam på bagage och värdesaker på bussar, tåg och turistattraktioner. Det har förekommit fall där turister blivit drogade av drinkar eller läsk och sedan rånats. Företeelsen är dessbättre extremt sällsynt. Polis nås på tel 155, ambulans på tel 112 och brandkår på tel 110.

Läsning om Marmaris