München

Världsdel: Europa · Land: Tyskland · Valuta: euro · Lokal tid: 20:19

Kontinent
Land
Städer & områden
 

München är Bayerns huvudort och Tysklands tredje största stad. Staden är kanske mest känd för sin Oktoberfest, världens största ölfestival som hålls varje höst. Münchens läge i Sydyskland gör att det är nära att göra en avstickare till Alperna, för vandringar och skidturer.

München är en rik och välmående stad, säte för flera av den tyska industrins nyckelspelare: biltillverkaren BMW och elektronikjätten Siemens för att nämna några. Detta avspeglar sig på staden som känns väldigt prydlig och välordnad, till exempel jämfört med huvudstaden Berlin. Men den som säger att München är trist har fått något om bakfoten. Här finns ett hett nöjes- och kulturliv, här kokar staden av fotbollsfeber varje gång Bayern München spelar, och här finns fler ölhallar och biergarten (ölträdgårdar) än någon kan räkna.

Känner man för lite lugn och ro så finns en av Europas största stadsparker, Engelska parken, i nära anslutning till staden. München huserar även några av Tysklands främsta konstmuseum, som de tre Pinakoteken och Haus der Kunst.

Historia

1158 grundas München.1506 blir staden huvudstad i det återförenade Bayern. 1632 ockuperas München av svenske kungen Gustav II Adolf. 1919 sker ett socialistiskt kuppförsök som slås ner efter några månader. 1923 genomför Hitler den så kallade ölkällarkuppen i München, som också slås ner. 1933 tar Hitler makten i Tyskland och München utses till huvudstad för den nazistiska rörelsen. Staden förstörs av bombningar under andra världskriget. 1972 hålls sommarolympiaden i München, en palestinsk terroristorganisation kidnappar medlemmar ur den israeliska idrottstruppen. 17 personer dödas.

Ta sig dit

Flera flygbolag flyger direkt till München från Skandinavien. Munich International Airport är en av Europas största knutpunkter. Med S-bahns (tåg) linjer 1 och 8 tar det ungefär 40 minuter att ta sig in till city. Man kan också åka tåg direkt till München från Sverige. Mer info finns hos DB Bahn bahn.de.

Ta sig runt

Münchens centrum är litet och har man gott om tid duger det bra att ta sig runt till fots. München är också bra anpassat för cyklar och en mängd företag hyr ut cyklar. Tunnelbanenätet och spårvagnsnätet är väl utbyggt. På www.mvv-muenchen.de/en hittar du aktuella tidtabeller och priser.

Boende

Wombat’s City Hostels, Senefelderstrasse 1. Populärt och fräscht hotell/hostel med centralt läge. Prisläge: Billigt.
wombats-hostels.com

Meininger City Hostels & Hotel, Landsbergerstrasse 20. Bästa budgetboendet i München, beläget alldeles bredvid Centralstationen. Både vanliga rum och sovsalar. Prisläge: Billigt.
meininger-hostels.com

Hotel Laimer Hof, Laimer Strasse 40. Komfortabelt och gästvänligt hotell en bit utanför city, nära slottet Nymphemburg. Prisläge: Mellan.
laimerhof.de

Anna Hotel, Schützenstrasse 1. Chict designhotell med populär restaurang/bar. Prisläge: Dyrt.
annahotel.de

Hotel Mandarin Oriental Munich, Neuturmstrasse 1. Lyxhotellet med stort L i München. Här bor crême de la crême, kändisar och politiker med flera. Prisläge: Dyrt.
mandarinoriental.com/munich

Restauranger

Bratwurstherzl, Dreifaltigkeitsplatz 1. Basic bayersk mat i trevlig miljö bredvid Viktualienmarkt.

Fraunhofer, Fraunhoferstrasse 9. Traditionella rätter i ny tappning. Ligger i Gärterplatzviertel.

Prinz Myschkin, Hackenstrasse 2. Av många ansedd som stans bästa vegetariska restaurang.

Kao Kao, Tulbeckstrasse 9. Trevligt thaiställe med bra priser.

Hundskugel, Hotterstrasse 9. Münchens äldsta matetablissemang grundades redan 1440.

Nattliv och nöjen

Alter Simpl, Türkenstrasse 57. På denna ölstuga har åtskilliga bohemer sänkt en sejdel genom årens lopp. Författare som Thomas Mann och Hermann Hesse var stamgäster på sin tid.

Hofbräuhaus, Am Platzl 9. Münchens största och mest ärevördiga ölhall är värt ett besök. Det är inte stadens trevligaste hak, men storleken imponerar.

Atomic Cafe, Neuturmsstrasse 5. Långlivad och ungdomlig klubb i Altstadt med betoning på dans och indiemusik. Har konserter med ”up and coming” artister då och då.
atomic.de

P1, Prinzregenterstrasse 1. Ett av stadens glassigaste ställen. Här minglar det vackra folket.

Kultfabrik, Grafingerstrasse 6. Område med olika klubbar i Haidhausen, öster om floden Isar. Var tidigare ett alternativt, ”rave”-betonat ställe som gick under namnet Kunstpark Ost. Nu mer mainstream.
kultfabrik.info

Bayerische Staatoper, Max Joseph Platz 2. Anses vara ett av världens främsta operahus. Fokus ligger på tyska och centraleuropeiska kompositörer
bayerische.staatsoper.de

Stränder

Föga förvånande så är München inget badparadis, men om sommaren badar och solar många längs floden Isar som rinner mitt genom staden.

Sevärdheter

Marienplatz. Hjärtat av den gamla staden. Kolla in klockspelet i nya rådhuset, Stefanskyrkan och gamla rådhuset.

Englisher Garten. I en av Europas största stadsparker umgås öldrickare, nakenbadare och till och med surfare. Och en hel del andra. Engelska parken är Münchens främsta rekreationsområde.

Olympiapark. Byggt för OS 1972, med det 290 meter höga Olympiatornet som det mest iögonfallande landmärket. Åk upp i tornet och njut av utsikten.

Alte Pinakothek, Neue Pinakothek, Pinakothek Moderne. Tre konstmuseum i världsklass som ligger sida vid sida. Välj museum efter tycke och smak. Alte fokuserar på de gamla europeiska mästarna, Rembrandt, Rubens med flera, Neue på 1800-talet och det tidiga 1900-talet och Moderne på samtida, modern konst.

Schwabing. Bohemiskt område som blivit yuppietillhåll. Fina jugendhus och mycket barer och kafeer.

Shopping

Maximilianstrasse är den lyxiga paradgatan, där dyra modeboutiqer och juvelerare ligger på rad. Glockenbachviertel och Gärtnerplatzviertel har många spännande småbutiker inom mode, musik och design, och i på Türkenstrasse i Maxvorstadt hittar du många udda antikaffärer och annat.

Säkerhet

München är en lugn storstad och du kan röra dig fritt i city utan att behöva vara orolig. Håll koll på värdesakerna. Under Oktoberfesten så tenderar våldsbrotten mot turister att öka, mycket som en följd av den höga alkoholkonsumtionen. Undvik områdena kring Haubtbahnhof sent på natten under festivalen. Att traska omkring i Engelska parken efter mörkrets inbrott är inte heller att rekommendera, någon tid på året. Ambulans tel 192 22, Polis tel 110.

Läsning om München