Rügen

Världsdel: Europa · Land: Tyskland · Valuta: euro · Lokal tid: 11:56

Kontinent
Land
Städer & områden
 

Trots att Rügen är Tysklands största ö så är den är inte större än att man kör runt den på en dag. Många tar även med sig eller hyr cykel, vilket är ett trevligt sätt att upptäcka Rügens fina natur. Kilometerlånga vita stränder som är långgrunda och barnvänliga finns längs hela kusten. De mest populära stränderna ligger på öns östra sida. Här finns en mängd gamla anrika badorter - Binz, Sellin och Göhren är kanske de kändaste. Här kan man promenera längs fina strandpromenader kantade av pampiga hotell och stora vita sekelskiftesvillor med snickarglädje.

Runt omkring Rügen finns även en mängd mindre öar, som man kan besöka under en dagsutflykt. Hiddensee på öns västra sida är bara är en och en halv mil lång och som smalast bara 125 meter. Det finns heller ingen biltrafik på Hiddensee, vilket innebär att lugnet är totalt.

I nationalparken Jasmund, norr om färjläget Sassnitz färdas man genom bokskog och täta alléer. Här ligger också en av öns populäraste sevärdheter. Stubbenkammer, så kallas de branta vita klippor av kritsten som har blivit något av en symbol för Rügen. Stubbenkammers näst högsta punkt heter Köningsstuhl – "kungastolen", från vilken man har en storartad utsikt över Östersjön.

Till Rügen kan man åka för att shoppa prisvärd mat och alkohol men ön har betydligt mer att ge än så. För den aktivitetssugne finns det fiske, golf och ridning. Den som vill koppla av och bli omhändertagen kan göra sitt Rügen-besök till en hälsoresa och bo på spa.

Historia

Något som kanske inte alla känner till är att Rügen faktiskt var svenskt för inte så länge sedan. Det var under stormaktstiden då Gustav II Adolf och Karl XII härjade som värst i Europa. 1648 roffade vi åt oss den del av norra Tyskland där Rügen ingår, som brukar kallas för "svenska Pommern". Den svenska kronan behöll sitt inflytande över provinsen i nästan tvåhundra år. Så det är kanske ingen slump att så många svenskar trivs så bra här på Rügen!

Hitler fattade tycke för ön och ville bygga världens största semesteranläggning i orten Prora inom programmet han kallade "Styrka genom glädje". Arbetet påbörjades 1936 men avbröts 1939 när andra världskriget krävde alla resurser och byggnaderna avslutades aldrig helt. Under kriget användes de som lasarett, flyktingförläggning och för utbildningsändamål. Rügen tillhörde sedan DDR och fram till sammanslutningen mellan östra och västa Tyskland spärrades området av för allmänheten och användes av militären. Sedan 1993 är området öppet för allmänheten.
De fem sexvåningshusen bildar tillsammans världens längsta byggnad med sina 4,5 kilometer och var tänkta att kunna husera 20 000 semesterfirare, politiker och offentliga personer såväl som vanliga medborgare. Anläggningen anses vara ett utmärkt exempel på nazitidens arkitektur. Idag är delar av den ett museum, andra delar innehåller affärer och restauranger, men större delen står övergiven. En debatt pågår om vad byggnaderna ska användas till.

Ta sig dit

Bilvägen har det tidigare inneburit viss trafikstockning att ta sig ut till Rügen under högsäsong. Men sedan 2007 finns det två vägar från tyska fastlandet istället för en, den nya Rügenbrücke bridge går ihop med den äldre Rügendamm, och båda utgår från staden Stralsund.

Via Stralsund kan du också komma med tåg från Hamburg till Binz, den största badorten på ön, vilket tar 4 timmar och kostar €44.20. Binz är anknuten till Stralsund (€9.10 och en dryg timme bort) och även Sassnitz (€9.10, en knapp timme) med lokala tåg dagligen.

Du kan komma till Rügen med färja från tyska fastlandet eller från Danmark och Sverige. Weisse Flotte (www.weisse-flotte.com) kör både passagerar- och bilfärjor från fastlandet. Passagerarfärjorna utgår från Stralsunds hamn mot Altefähr på Rügens sydvästra kust (enkel/t&r €2.50/3.80, tar 15 minuter, avgår varje timme mellan kl 9 och kl 19). Bilfärjor avgår istället från Stahlbrode, 15 km sydöst om Stralsund och går till Glewitz var tjugonde minut mellan kl 6 och kl 20 men bara från april till november (bil/passagerare €3.80/1.10).

Från Sverige åker du med Scandlines (www.scandlines.de) som har fem avgångar dagligen under högsäsong från Trelleborg till Sassnitz Mukran (vuxen/barn €15/7, 50, knappt fyra timmar). Att ta med bilen på färjan kostar från €100 under högsäsong.

Scandlines kör också färjor mellan Sassnitz och Rønne på Bornholm mellan april och november (torsdag, lördag, söndag från april till juni och från september till november, varje dag under juli och augusti). Resan tar knappt fyra timmar och kostar €21/10 per vuxen/barn under högsäsong. För bilen betalar du från €115 under högsäsong.

Ta sig runt

RPNV-bussar (www.rpnv.de) går mellan i stort sett alla områden på ön under sommaren. Från Binz till Göhren och vidare till Sassnitz går bussarna varje halvtimme, till andra orter är busslinjerna mer sporadiska. Priserna beror på avståndet du vill åka men det finns heldagskort för €9 vilket kan vara en bra idé att skaffa. Annars kostar till exempel sträckan Sassnitz-Königsstuhl €1.55, Binz–Königsstuhl €4.10, Binz–Göhren €3.60 och Göhren–Bergen €4.60. Lokala turismkontor har vanligtvis tidtabeller och kartor till hands.

Med Reederei Ostsee-Tour (www.reederei-ostsee-tour.de) kan du färdas runt hela kusten från Göhren till Sassnitz, via Binz, mellan april och oktober. Det finns fem avgångar dagligen och att åka Göhren–Binz kostar till exempel €4.50, Göhren–Sassnitz kostar €8. Ytterligare tre färjor åker uteslutande mellan Sassnitz och Binz för €6. Det finns också möjlighet att åka segelbåt runt kritstensklipporna i Jasmund nationalpark.

Du kan köra bil på ön och det kan vara det bästa alternativet om du inte har så gott om tid. Men miljötänket är starkt etablerat på ön och bilkörande ogillas i vissa områden. Huvudvägen heter B96 och att parkera kräver alltid biljett så glöm inte att ha mycket växelpengar med dig.

Rasender Rolands ångtåg (www.rasender-roland.de) ångar fram mellan Putbus och Göhren från kl 7.45 till kl 21.30 dagligen med stopp i Binz, Jagdschloss Granitz, Sellin och Baabe. Det finns även flera avgångar varje dag mellan Putbus och Lauterbach Mole. Sträckan är indelad i fem zoner och varje zon kostar €1.60 (Putbus–Binz är två zoner; Putbus–Göhren eller Göhren–Lauterbach Mole är fem zoner). Att ta med cykeln på tåget kostar €2.10.

En vacker ö som Rügen är förstås fin att ta sig runt på med cykel. Det går dock inte alltid att undvika biltrafiken. Fråga det lokala turistkontoret efter Fahrrad & Nahverkehrskarte. Förutom att innehålla en karta finns där också rekommenderade rutter samt en lista över uthyrningsställen och cykelmekaniker.

Boende

DJH hostel, Strandpromenade 35, tel +49-383 933 2597, www.binz.jugendherberge.de. Samma fantastiska läge vid stranden som de mer eleganta hotellen men till en bråkdel av priset. Fräscha allmänna utrymmen och sovsalar med olika antal bäddar. Prisläge: billigt.

Villa Schwanebeck, Margaretenstrasse 18, +49-383 932 013, www.villa-schwanebeck.de. På det här pensionat hittar du inte den mest uppdaterade inredningen men rummen är bekväma och rymliga och har DVD-spelare. Ett av de billigaste boendealternativen i Binz med bra erbjudanden om halvpension i den trevliga restaurangen. Prisläge: billigt.

Insel Rügen Hotel am Meer & Spa, Strandpromenade 34, tel +49-383 934 40, www.hotel-am-meer.de. Vackert hotell intill stranden i Binz. Hotellet med 60 rum, gym och spa andas nytt, fräscht och stilrent. Prisläge: mellan-dyrt.

Kurhaus Binz, Strandpromenade 27, +49-383 936 650, www.travelcharme.de. Storartat femstjärnigt hotell med gamla anor. Upplev en känsla av det glamorösa 1920-talet med inomhus- och utomhuspooler, bibliotek med öppen spis och inte mindre än sex restauranger. Prisläge: dyrt.

Restauranger

Fischräucherei Kuse, Strandpromenade 3 i Binz, +49-383 933 2249. Ett rökeri i södra änden av strandpromenaden som har serverat färsk rökt fisk sedan år 1900. Välj mellan enkla fisksmörgåsar och varma rätter att äta i restaurangen eller på terrassen, eller ta med dig maten till stranden. Prisläge: billigt-mellan.

Strandhalle, Strandpromenade 5 i Binz, +49-383 933 1564, www.strandhalle-binz.de. I den lugna sydliga änden av strandpromenaden ligger denna eklektiskt inredda restaurang som serverar bra mat till rimliga priser. Prisläge: mellan.

Poseidon, Lottumstrasse 1 i Binz, +49-383 933 3710. En känd fiskrestaurang som serverar dagens fångst. För den som inte äter fisk finns det också vilträtter. Prisläge: mellan.

Nattliv och nöjen

Loev Hotel & Spa i Binz (www.loev.de) har en bar där det under musikkvällar spelas jazz och blues. Där finns även nattklubben Club Löwe (www.club-loewe.de).

Störtebecker-festspelen (www.stoertebeker-festspiele.de) är en årlig festival som hålls mellan juni och september med ett medeltida rollspel där över 150 personer, 4 skepp och 30 hästar medverkar.

Blue Wave Festival (www.blueswave.de) är Rügens största musikevenemang och hålls i juni.

För att se alla evenemang, gå till: www.resesidan.com/rugen

Sevärdheter

Jasmund nationalpark. Området med vita kritstensklippor längs havskanten kallas Stubbenkammer. Här finns också (konungastolen) som är öns näst högsta punkt. Vandring, segling, ridning och cykling är omtyckta alternativ för att njuta av den vackra naturen.

Putbus. Staden grundades av prinsen Wilhelm Malte (1783-1854) som lär ha introducerat havsbad bland tyska folket. I slottsparken finns resterna av prinsens slott, som till stora delar förstördes efter andra världskriget. Putbus kallar sig öns kulturcentrum och har öns enda teater.

Hitlers semesteranläggning i Prora. Den övergivna anläggningen från nazitiden är värd ett besök och innehåller museum, affärer och restauranger.

Kap Arkona, Rügens nordligaste punkt. Längs en vacker stig runt bergsudden finns ruiner av furst Jaromar av Rügens födelsehem och ett tempel till den slaviske guden Svantevit. Här finns också gamla fyrer.

U-båtsmuséet i Sassnitz, Hafenstrasse 12, tel +49-383 923 1516, www.hms-otus.com. Om du är intresserad av båtar ligger i Sassnitz hamn den brittiska u-båten HMS Otus från 1963. Sedan 2002 är u-båten ett flytande marinmuseum.

Shopping

Tyskland är känt för billig mat, vin, öl och sprit och man sparar i genomsnitt 25-35 % jämfört med svenska priser.
I Bergen finns två större shoppingcenter, Familia och Real.
Om du vill ta med dig varor hem finns det stora Bordershop-butiker just vid färjeterminalen i Sassnitz.

Säkerhet

Rügen är en lugn ö och ett populärt turistresmål. Iakttag normal försiktighet. Precis som i övriga Tyskland gäller polis tel 110 och SOS tel 112.

Läsning om Rügen

Det finns tyvärr inga artiklar