Dominikanska republiken

Världsdel: Nordamerika · Huvudstad: Santo Domingo · Valuta: dominikansk peso · Invånare: 9 378 819 ·Tidszon: UTC-04:00 · Statsskick: republik · Hemsida: http://www.godominicanrepublic.com

Kontinent
Land
Städer & områden
 

Dominikanska republiken blev självständigt 1844 efter att ha varit en del av Haiti, och - framförallt - en spansk koloni. Landet omfattar den östra delen av den stora karibiska ön Hispaniola, är drygt 30 mil från öster till väster och 5-20 mil från norr till söder, och har en befolkning på sju miljoner. Den västra delen är bergig medan den östra är platt.

Ön hyser alltså två länder - Haiti och Dominikanska republiken - vars gränslinje snirklar ungefär mitt genom ön, med Haiti på den västra sidan om gränsen och Dominikanska på den östra.

Dominikanska republiken är spansktalande, katolskt och har en befolkning som till stor del består av mulatter. Haiti är å sin sida franskspråkigt, har voodoo som dominerande religion och flertalet innevånare är direkta ättlingar till afrikanska slavar. Turismen på Haiti är ännu ganska outvecklad, och landet är fattigt. I Dominikanska republiken har man å andra sidan sedan mitten av 1990-talet haft en växande turistindustri. Landet har under samma årtionde, efter flera år av diktatur, också övergått till demokrati. Kriminaliteten och fattigdomen är märkbart mindre än i grannlandet.

Läsning om Dominikanska republiken