Buenos Aires

Buenos Aires

Världsdel: Sydamerika · Land: Argentina · Valuta: Argentinsk peso · Lokal tid: 07:30 · Hemsida: http://www.bue.gov.ar/?lang=en

Kontinent
Land
Städer & områden
 

Har man någon gång lyssnat på Evert Taubes visor så förstår man att Buenos Aires är en stad av romantik. Rader från visan Fritiof och Carmencita om tango och stark kärlek har fastnat och blivit en del av vårt svenska kulturarv.

Att nudda vid Argentinas historia utan att nämna tangon vore fel, men att nämna Buenos Aires utan denna eldiga dans vore en synd. Och tvärtom, tangon vore inte mycket utan Buenos Aires. Innan den kom på modet som populär dans i Paris skapades den här i Buenos Aires hamnar. Idag sker en tredjedel av landets frakter via just den hamnen, men dansen har flyttats till många av stadens klubbar som erbjuder både uppträdande och danskurser.

Buenos Aires består av tre miljoner invånare och 48 stadsdelar. En av stadsdelarna är det före detta italienska kvarteret La Boca, som är känt för sina utmärkande hus, med fasad av veckad plåt och starka färger. Det är givetvis här du hittar de italienska restaurangerna.

En annan är stadens centrum San Telmo, en stadsdel för de kreativa själarna. Idag hittar du de mest kända tangokvarteren här. Är du istället ute efter något modernt är det Palermo Viejo som gäller, med trendigt uteliv och hippa butiker.

Historia

1516 upptäckte spanjorerna landet med Juan Díaz de Solís i spetsen och år 1580 skapade de en koloni där Buenos Aires ligger. Även engelsmännen försökte sig på en invadering av Argentina, men misslyckades, hela två gånger. Den 9 juni 1816 blev Argentina självständig, något som man fortfarande firar idag.

En viktig person i Argentinas historia är presidenten Bartolomé Mitres, med hans presidentskap kom en 70-årig period av stabilitet. Under den här tiden ökade landets befolkning från 800 000 till närmare 8 miljoner i och med invandringarna, främst från Italien och Spanien. Immigrationen i kombination med industrialisering och exportering av kött, ull och vete gjorde Argentina till ett av de rikaste länderna i världen i början av 1900-talet.

Men arbetarklassen kom aldrig riktigt in sig i politiken, något som skapade oroligheter i landet. Mellan 1930 och 1943 var läget politiskt instabilt. Därefter klev Juan Perón in, en annan nyckelperson i Argentinas moderna historia. Perón stod på arbetarklassens sida och vann valet 1946. Hans fru Eva Duarte, även kallas Evita, kom att bli en av Argentinas mest folkkära person bland annat genom sitt välgörenhetsarbete. Musikalen Evita handlar just om Juan Peróns väg till makten ur hans frus perspektiv, i filmatiseringen spelas Eva Duarte själv av Madonna.

Efter att Perón avsattes i en statskupp 1955 ändrades också politiken och därefter har läget varit oroligt och både ekonomiska och politiska kriser har drabbat Argentina. Den senaste runt 2001 när landets BNP sjönk med 28 procent, arbetslösheten fördubblades till 25 procent och andelen fattiga steg till halva delen av befolkningen. Ett kaotiskt läge där Fernando de la Ruas regering fick avgå efter demonstrationer. Hela fem olika presidenter hann komma och gå på bara några veckor vid årsskiftet 2001/2002.

Detta löste man genom att ställa in betalningen av statsskulden. Ett beslut som innebar att man övergav den fasta växelkursen, tidigare var en argentinsk dollar likställd med en amerikansk. Resultatet blev en devalvering av peson med hela 80 %.

Ta sig dit

De bästa förbindelserna är med de stora europeiska flygbolagen, Air France, British Airways och Lufthansa. Priserna ligger runt 10 000 - 12 000 kronor men varierar beroende på när man planerar sin resa.

Flygplatsen heter Ezeiza och ligger 35 km från Buenos Aires. Transport från flygplatsen till stan sker enklast med buss eller taxi. Från flygplatsen lönar det sig att antingen ta en beställd taxi eller en flygplatsbuss in till staden.

Ta sig runt

I Buenos Aires är det enklast att ta sig runt i taxi. Med runt 32 000 taxibilar i Buenos Aires behöver man inte vänta länge på att få tag på en bil. Säkrast är det att resa med ett av de officiella taxibolagen som Radio Taxi. Taximätaren startar strax över 1 Dollar (Argentinsk) på dagtid, lite högre på nattid.

Buss är ett bra sätt att upptäcka staden. Investera i en busskarta när du går förbi en av gatukioskerna och ge dig ut på en egen sightseeing. Biljetterna löser du ofta ut från en biljettautomat med mynt.
Läs mer på http://www.buenosaires54.com/english/bondi.htm.

Boende

Stannar du längre än en vecka kan det vara ett alternativ att hyra en möblerad lägenhet. Läs mer på www.bytargentina.com och www.bestrentalsba.com.

Millhuse Hostel, Hipólito Yrigoyen 959, tel: 011 – 43 45 96 04, www.milhousehostel.com . För dig som är sugen på stadens nattliv men har en tunn plånbok. Prisklass: Billigt

Hostal De La Boca, Almirante Brown 162, 011- 43 07 90 72, www.hostaldelaboca.com.ar. Ett billigt vandrarhem som ligger i stadsdelen La Boca med en reception som har öppet dygnet runt. Trådlöst internet och ett kök där du kan laga din egen mat. Välj mellan ett privat rum eller en sovsal. Prisläge: Billigt

Baires Hostel, 011- 43 28 46 16, www.aboutbaireshostel.com. Centralt vandrarhem med bra placering, bara 200 meter till tunnelbanan. Nära till både restauranger, shopping och kulturella aktiviteter. Prisläge: Billigt

Hostel Tango, Chacabuco 747, San Telmo. Ett vandrarhem som ligger i Buenos Aires äldre kvarter San Telmo. Ett centralt boende. Prisläge: Mellan.

Hotel Etoile, Pte. Roberto M. Ortiz 1835, Recoleta, 011- 48 05 26 26, www.etoile.com.ar. Ett fyrstjärnigt hotell där du hittar bekvämligheter som hälsocenter, inomhus- och utomhuspool, gym, bastu, service dygnet runt och trådlöst internet. Prisläge: Dyrt.

Meliá Recoleta Plaza Boutique Hotel, Posadas 1557, 011- 53 53 40 00, www.melia-boutique-recoleta-plaza.com. Vill du bo fyrstjärnigt kan du checka in på detta lyxiga hotell för 2500 kronor/natt. I närheten ligger även den vackra kyrkogården Recoleta där bland annat Eva Perón har sin grav. Prisläge: Dyrt.

Restauranger

Ställ om matrutinerna när du passerar den Argentinska gränsen, för här är det middag runt 22 på kvällen.

La Cabrera, Cabrera 5099, tel: 011-48 31 70 02, www.parrillalacabrera.com.ar. En bra parilla restaurang (restaurang med grillat kött). Måltid för en person med vin kostar 45-60 pesos. Prisklass: Dyrt.

Cumaná, Rodríguez Peña 1149, tel: 011- 48 13 92 07. Här kan du äta empanadas, vilket liknar piroger med olika fyllningar, cazuela, en sydamerikansk soppa och locro som är en gryta med ost och potatis. Prisklass: Mellan.

Broccolino, Córdoba 820, tel 011-43 22 98 48, www.broccolino.com. Här kan du äta italiensk mat, Broccolino är känd för sina kryddstarka pizzor, goda pastarätter och sin calamari i vin, vitlök, lök och persilja. Pris: Billig.

Casa Felix, 011- 45 55 18 82, ligger i området Chacarita, www.diegofelix.com. Perfekt med ett sällskap där en av personerna är vegetarian eller vegan, för här kan du både beställa vegetarisk mat och kötträtter.
Prisläge: Billigt -Mellan.

Café Tortoni, Av. de Mayo 825, 011- 43 42 43 28, www.cafetortoni.com.ar. Ibland vill man bara slå sig ner på ett fik, som det här. Kaféet sedan 1858 varit ett kulturellt och hippt ställe att dricka sitt kaffe på.

Glasskedjan Freddo, www.freddo.com.ar. Är du sugen på glass kan du besöka den här glasskedjan som har sina ställen lite här och där runt om i staden.

Nattliv och nöjen

Lär dig själv tango eller beundra andra när de utför dansen, skaka loss till en helt annan musikstil långt in på natten eller slå dig ner och drick ett glas rödvin.

Confiteria Ideal, Suipacha 380/4, tel 011- 52 65 80 69, www.confiteriaideal.com
Här kan du både själv lära dig dansa och fascinerat titta på ställets tangoshower.

Niceto Club, Niceto Vega 5510, Palermo, tel 011-47 79 93 96, www.nicetoclub.com.
Har du inte fått nog av allt tangodansande kan du besöka Niceto, en av stadens huvudpunkter efter att mörkret har lagt sig.

878, Thames 878, tel: 011- 47 73 10 98. Slå dig ner i en av fåtöljerna och njut av ett glas rött argentinskt vin.

Sevärdheter

Man kan utan problem kalla Buenos Aires för kulturhuvudstaden i Sydamerika med mer än 43 teaterscener, 153 biografer och 22 museer. Utöver det hittar man bokaffärer, ett brett restaurangutbud och alltid ett flertal konserter.
Ett museum som är värt ett besök är MALBA (Museo de Arte Latinoamericano de Buenos Aires)med allt från filmvisningar, konstnärsträffar till heta debatter. Eller besök den pampiga operan Teatro Colon med en akustik i världsklass.

I stadsdelen La Boca kan du både uppleva en fotbollsmatch mellan de lokala lagen Boca Juniors och River Plate på stadion La Bombonera där Diego Maradona en gång spelat. Biljetterna kan du köpa vid stadion, men se till att vara ute i god tid. Andra populära sporter är hästpolio och tennis.

Utbudet av milongas, ställen där man dansar tango, är stort. Och tangon finns i olika tappningar, klassisk, elektro och nuevo (alltså ny tango). Så det är bara att frossa i utbudet av kurser, shower och konserter. I februari varje år ordnas en stor tangofestival där de bästa musikerna och dansarna uppträder. Är du extra nördig kan du åka hit i augusti, då hålls VM i tango där stjärnor i dansen från hela världen kommer hit.

Det kan låta konstigt att rekommendera en kyrkogård. Men Recoleta-kyrkogården rekommenderas av många och har ett centralt läge. Den största anledningen till att besöka den är Evita Peróns grav. Andra är de vackra skulpturerna.

Shopping

Shoppingen är både bra och billig här i Buenos Aires.
I stadsdelen Palermo hittar du varje lördag en designmarknad, Plazoleta Cortazar.
Är du istället intresserad av antikviteter är det till San Telmo du ska bege dig. Åker du dit en söndag är det marknaden Feria de Mataderos med allt från hantverk till liveuppträdanden som gäller.

Säkerhet

Sedan den ekonomiska krisen 2001 har säkerhetsläget försämrats i Argentina. Som turist bör du alltså vara försiktig, speciellt om du befinner dig på offentliga platser med mycket folk, som tunnelbanan. Det vanligaste som turister råkar ut för är väskryckningar och fickstölder. Det förekommer även väpnade rån, både på dag- och kvällstid. Så ska du ta ut pengar är det bäst att göra det mitt på dagen. Alltså, förvara pengar och pass säkert, skylta inte med värdesaker och håll hårt i din väska.

Läsning om Buenos Aires