Bogota

Bogota

Världsdel: Sydamerika · Land: Colombia · Valuta: Colombiansk peso · Invånare: 7 674 366 · Lokal tid: 02:45

Kontinent
Land
Städer & områden
 

Colombias huvudstad är utgångspunkten för många resenärer som kommer till Colombia. Säkerheten har förbättrats även om vissa områden (framförallt de södra kåkstäderna) fortfarande är mycket farliga att besöka på grund av gängkriminalitet och annan brottslighet.

Håll dig till stadens norra delar, till exempel Zona Rosa. Iaktta stor försiktighet efter mörkrets inbrott (läs mer under rubriken säkerhet).

Bogotá är inte den mest charmiga storstaden i världen, men är ändå värd en dag eller två. Här finns flera bra museum, ett hektiskt nattliv, många stora shoppingcentra och flera utsiktspunkter där man kan få storslagen utsikt över den ständigt växande sjumiljonersstaden.

Från Bogotá tar du enkelt flyg till den karibiska kusten, Atlantkusten, kaffedistriktet eller Amazonas.

Historia

Spanjorerna grundade staden den 6:e augusti 1538. Innan spanjorerna kom till Colombia var området kring dagens Bogotá bebott av muisca-indianer.

På 1600- och 1700-talen var staden hårt ansatt av jordbävningar och smittkopp- och tyfoidepidemier, vilket gjorde att det på 1800-talet bara bodde omkring 30 000 invånare i Bogotá. Det var först i samband med industrialiseringen på 1940-talet som befolkningen kom att öka i någon större uträckning, då fattiga bönder flyttade in till staden.

Våren 1948 blev den populäre politikern Jorge Eliecer Gaitán mördad, vilket gjorde att delar av staden förstördes i de upplopp som följde. Över 130 hus sattes i brand och omkring 2500 människor fick sätta livet till.

November 1985 är ett annat mörkt datum för staden. Gerillamän invaderade då Justitiepalatset, vilket slutade med 115 döda.

Bogotás ursprungliga namn är Santa Fe de Bogotá, som senare kortades ner till enbart Bogotá.

Ta sig dit

Continental Airlines (mellanlandning i New York), Avianca (mellanlandning i Barcelona eller Madrid), Iberia (mellanlandning i Madrid), Air France (mellanlandning i Paris) är några av de reguljära flygbolagen som flyger till Bogotá. En biljett kostar 8000–12 000 kr tur och retur.

Ta sig runt

Läs om att ta sig runt i Colombia och Bogotá under rubriken Säkerhet.

Boende

I Bogotá finns boende i alla prisklasser. Satsa gärna på något bättre hotell – i Colombia får du valuta för pengarna. Ofta kan du bo på lyxhotell för ungefär samma pris som vad ett något dyrare medelklasshotell kostar i Stockholm.

Suites Grand House, Carrera 18 No 93–97, www.suitesgrandhouse.com. Ett av Bogotàs bästa hotell, även om fasaden inte på något sätt skvallrar om det (vilket är planerat, som en säkerhetsaspekt). Väl tilltagna rum, snyggt designade, med allt du kan önska dig, från platt-teve till jacuzzi. Ett standardrum kostar 200 dollar, cirka 1300 kr per natt. Extremt prisvärt om du ser till vad du får för pengarna. Under lågsäsong kan priserna gå ner med så mycket som 60 procent.

Radisson Royal Bogota Hotel, Calle 114 No 9–65, www.radisson.com/hotels/cobogota . Stort (251 rum) och påkostat hotell som är mycket populärt bland affärsfolket. Samma prisklass som Suites Grand House och därmed, med svenska mått, också prisvärt.

Hotel de la òpera, Calle 10, No 5-72, www.hotelopera.com.co ligger i den gamla, charmiga stadsdelen La Candelaria i Bogotà. Hotellet, som är femstjärnigt, är byggt i klassisk kolonial stil och har en trevlig takrestaurang med bra mat. Prisvärt. Dubbelrum från 95 dollar, drygt 600 kronor.

Restauranger

Det colombianska köket kallas för comida criolla (fritt översatt: kreolsk mat) och kan variera en hel del, beroende på var i landet du befinner dig. Vid den karibiska kusten innebär comida criolla ofta nyfångad fisk och hummer, ibland tillagat med kokos. Några typiska rätter som man finner över hela landet är arepas, majspannkakor, som äts istället för bröd, sancocho, en soppa med grönsaker och kött samt ajiaco, kycklinggryta med potatis.

Maten är generellt vällagad och god. Exceptionellt bra är de fruktjuicer som gjorts på nypressad frukt. Missa inte! Favoriten är guanábana con leche – guanábanafrukt mixad med is och mjölk.

Rom och aguardiente (sockerrörsbrännvin) är de vanligaste spritdryckerna. De bästa märkena anses vara Ron Viejo de Caldas (rom producerad i kaffedistriktet) och Aguardiente Medellín.

Andres Carne de Res, Calle 3, No 11a-56 i Chía, norr om Bogotà, är en av stans bästa restauranger. Här kan du både äta och dansa.

La Fragata, Calle 100, No 8a-55, World Trade Center, Piso 12. För fisk och skaldjur.

Nattliv och nöjen

Zona Restaurantes Parque 93 är ett område med många bra restauranger, barer och nattklubbar.

Bogota Beer Company är trevligt och populärt bland öldrickarna och finns på flera platser i Bogotá, bland annat på Calle 85, No 13–06, och vid exklusiva Parque de la 93. Bogota Beer Company har en mängd olika ölsorter att välja mellan.

Sevärdheter

La Candelaria är Bogotás äldsta stadsdel. Förvänta dig inte någon mysig Gamla stan-känsla eftersom de vackra koloniala husen är relativt få och varvade med mindre smickrande huskroppar. Beväpnade militärer på vakt förhöjer inte heller intrycket, men besök ändå gärna La Candelaria en stund under ditt besök i Bogotá.

Plaza de Bolívar är Bogotás mest kända torg och där många börjar sin upptäckt av staden. Vid torget ligger bland annat Justitieplatset som 1985 intogs av gerillamän och som resulterade i 115 döda. Bronsstatyn av den latinamerikanska frihetskämpen Simón Bolivár är från 1846.

Cerro de Monserrate. Drygt 3000 meter över Bogotá spanar Cerro de Monserrate ut över stan. Utsikten härifrån är storslagen och ihop med de restauranger och kaféer som finns så är detta en av de absoluta topputflykterna (på flera sätt) i Bogotá. Observera att det ofta är väldigt mycket folk här på söndagar, då pilgrimer vallfärdar hit för att besöka Kristus-statyn från 1650-talet.
Bästa sättet att ta sig upp till toppen på är med kabinbanan, men det finns även en järnväg. För den spänstige finns det annars en stig, som tar sisådär en timme att vandra. Observera att denna endast bör användas då det är mycket folk i rörelse (söndagar), eftersom rån annars är vanligt förekommande längst med stigen.

Mirador Torre Colpatria, Carrera 7 No 24-89. Utsiktspunkten i denna 48-våningar höga skyskrapa är ett något enklare, men ändå fullgott, alternativ till Cerro de Monserrate.

Museo Historico Policia, Calle 9 No 9-27. Bogotás polismuseum berättar om den colombianska polisens historia och utrustning. Trumfkortet är utställningen om den 499 dagar långa jakten på Pablo Escobar som kom att resultera i hans död. Knarkkungens blodiga jacka är ett av utställningsföremålen här.

Museo del Oro, Calle 16 No 5-41, www.banrep.gov.co/museo, är ett av världens bästa guldmuseum. Här finns över 34 000 guldföremål. Guidade turer på engelska två gånger per dag.

Donacion Botero, Calle 11, No 4-41. Fernando Botero är Colombias största och mest kända konstnär. Här kan du se hans verk – från målningar till skulpturer. Under din resa i Colombia kommer du garanterat springa på hans konst lite här och var, framförallt skulpturerna. Förutom Boteros verk kan du även se mästare som Matisse, Picasso och Monet här.

Shopping

Det finns flera olika shoppingområden i Bogotá. I Bogatás lyxområde, Zona Rosa, kan du handla i stort sett alla lyxvaror som du kan handla hemma. Några stora shoppingcentran är:

Centro Comercial Andino, i Zona Rosa, är stort och påkostat. Har det mesta.

Atlantis Plaza, Calle 81 No 13-05, är nästan helt nytt och kan stoltsera med stadens modernaste bio.

Unicentro, Av 15 No 123-30. Många människor, ännu fler varor. Detta är ett av Bogotás populäraste shoppingcentra.

Colombia är en av världens största producenter av smaragder. De går att köpa lite varstans i Bogotá.

Colombianska lädervaror som jackor, boots mm håller ofta hög kvalitet och går att köpa i de flesta shoppingcentra.

Colombianskt kaffe tillhör världens bästa så missa inte att köpa med dig hem. Juan Valdez är Colombias motsvarighet till Starbucks och säljer flera olika sorters kaffe. Juan Valdez finns här och var i Colombia och också på den internationella flygplatsen i Bogotá.

Säkerhet

Colombia är ett fantastiskt land, men kräver att den som reser är påläst och känner till vilka potentiella faror som finns. Innan du reser, kontrollera UD:s information om landet på www.swedenabroad.com.

Uppdatera dig också på vad dagstidningar rapporterar från landet. När du väl är på plats, kontrollera med guider, ortsbefolkning, och hotellpersonal om hur säkerhetsläget är där du just då befinner dig. Farc-gerillan, paramilitären och andra illegalt beväpnade grupper är inget som du generellt behöver oroa dig för, såvida du inte reser in i områden där dessa grupperingar verkar (mestadels mer eller mindre svårtillgängliga djungelområden i Colombia). Dessa områden ska förstås undvikas.

Res inte genom landet med buss. Bäst är att ta inrikesflyget, som är väl utvecklat.

Ta aldrig en taxi på gatan i Bogotá och rör dig aldrig till fots efter mörkrets inbrott. Låt alltid restaurangen eller hotellet beställa en taxi åt dig. Du verifierar att det är rätt taxi med hjälp av en säkerhetskod. I Colombia finns en mycket potent knockout-drog som kallas för burundanga och som är både lukt- och smakfritt. Den kan blandas i mat och dryck, men kan också kastas i ansiktet på folk med hjälp av en näsduk. Var på din vakt.

Att resa med en reseoperatör som till exempel inhemska Aviatur, www.aviatur.com, innebär många fördelar då de kan sköta transporter, har koll på säkerhetsläget osv.

Svenska ambassaden i Bogotà kan bidra med mer information om säkerhetsläget, tel +57-1-325 61 80, e-post: ambassaden.bogota@foreign.ministry.se.

Läsning om Bogota