Annons
Annons
Foto: Istock

Foto: Istock

Restips

Vart ska man åka utomlands i september? 10 härliga resmål

September kan vara en av de bästa månaderna för att utforska södra Europa. Man slipper inte bara de allra hetaste temperaturerna utan även de värsta folkhorderna. Dessutom är det guldläge att besöka flera populära destinationer som annars svämmar över av turister. Vi har listat 10 härliga platser att resa till i september.

Text: Johanna Jackson • 2018-08-14 Uppdaterad 2021-07-21

1. Santorini – Grekland 

Se solen gå ner över Oia, vandra längs de vitmålade gränderna och bada på röda vulkanstränder. Drick vin på terasser med magiska utsikter och vandra längs kratern. September är fortfarande högsäsong för  Santorini och övriga öar i Kykladerna. Men samtidigt som juli och juni invaderas av turister så är september lugnare, om än marginellt, och det mesta på ön är fortfarande öppet. Det som även talar för en resa i september och inte i till exempel oktober är vädret. Jämför bara medeltemperaturerna: 26 respektive 22 grader. 

Vart ska man åka utomlands i september? 10 härliga resmål

Medeltemperatur i vattnet: 24 grader Restid: Cirka 6 timmar med en mellanlandning i Athen. Från Pireus, Thessaloniki och Kreta finns bra färjeförbindelser. 

2. New York – USA

Vandra längs High Line Park, gör en jorden-runt-resa genom Queens mångkulturella kvarter och ta del av stadens ständigt förnyade restaurang- och nöjesutbud. Storstädernas stad passar egentligen för hela året – det finns alltid något att se och göra – men frågar du vilken månad som är bäst skulle många svara september. Varför? Precis som i Santorini är vädret fortfarande behagligt och turisterna färre. På första måndagen i september firas dessutom Labour Day i USA, med en rad olika fester och event i staden. Två exempel är den Karibiska karnevalen och musikfestivalen Electric Zoo Festival. 

Vart ska man åka utomlands i september? 10 härliga resmål

Medeltemperatur: 23 grader Flygtid: 8 timmar och 50 minuter från Arlanda. 

3. Seol – Sydkorea 

Beundra antika tempel på förmiddagen, låt dina smaklökar förföras av ett myller av olika dofter från otaliga gatumatstånd på Gwangjang-marknaden vid lunch och bländas av neonljusen från futuristiska skyskrapor vid skymning. Mångmiljonstaden Seoul är en perfekt mix av gammalt och nytt som tillfredsställer de flesta resenärer, oavsett om man gillar mode, K-pop, shopping, historia eller gastronomi. Och den bästa tiden att åka? Mitten av september–oktober. Från Seoul går även dagliga flighter till semesterparadiset Jeju – Sydkoreas Hawaii. 

Vart ska man åka utomlands i september? 10 härliga resmål

Medeltemperatur: 26 grader Flygtid: 8 timmar och 50 minuter från Arlanda. 

4. Lissabon – Portugal 

Terrakottafärgade tak som möter havet, soliga takbarer och vackra utsmyckade husfasader ramar in Lissabons böljande gator. Charmiga Lissabon har växt rejält i popularitet de senaste åren och det är inte svårt att förstå varför. Barhoppa till gryningen i hippa Bairro Alto och gå vilse i romantiska Alfama, glo på konst på något av stadens många museer, eller förläng sommaren med en dag på stranden – valen är många. En av många högpunkter i Lissabon i just september är fadofestivalen Santa Casa Alfama som hålls här mellan den 28 och 29. Om inte Lissabon lockar – ta sikte mot Porto, en budgetvänlig hamnstad med stort restaurangutbud och mysiga promenadstråk. 

Vart ska man åka utomlands i september? 10 härliga resmål

Medeltemperatur: 27 grader Flygtid: 4 timmar och 25 minuter från Arlanda. Läs även: 10 ställen du inte får missa i Lissabon

5. Barcelona – Spanien  

Det finns många anledningar att resa till Barcelona, atmosfären, närheten till havet, mysiga barer och caféer och det vibrerande nattlivet. Och inte att glömma: Mängder av konst-, arkitektur- och kultursevärdheter. I september slipper man de värsta turistmassorna, men kan ändå njuta av ett behagligt väder. Nöjesutbudet i staden är dessutom fortfarande stort och i slutet av månaden väntar den årliga folkfesten La Mercé – en stor festival som hyllar katalansk kultur. 

Vart ska man åka utomlands i september? 10 härliga resmål

Medeltemperatur: 26 grader Flygtid: 3 timmar och 25 minuter från Arlanda. 

6. Tbilisi – Georgien 

För alla foodisar som vill resa till något mer udda resmål än Barcelona eller Tokyo är Georgien ett hett tips. Landet i Europas östra hörn har nämligen seglat upp som en favorit bland världens matintresserade resenärer på senare tid. Ta del av smaker och influenser från forna Sovjet, Arabvärlden och Indien och grotta ner dig i landets välsmakande matkultur, som dessutom är snäll mot plånboken. Utanför huvudstäden väntar även majestätiska berg med vindlande vandringsleder. 

Vart ska man åka utomlands i september? 10 härliga resmål

Medeltemperatur: 26 grader Flygtid: 5 timmar och 45 minuter från Arlanda med en mellanlandning i till exempel Riga. Läs även: Reseguider till Georgien

7. Cinque Terre – Italien 

Vandra mellan pittoreska byar som klamrar sig fast längs med höga klippor och drick aperol spritz eller prosecco på lummiga uteserveringar med högst instagramvänliga utsikter. Cinque Terre är ett av Italiens populäraste resmål, och det levererar med råge! I alla fall så länge man slipper svära tyst varje gång det blir stopp i vandringslederna eller behöver vänta en halvtimme för att få in sin cappucino och tillhörande foccacia på valfritt café. Med andra ord: Cinque Terre är nästan bara tolererbart utanför högsäsongen. Slutet av maj eller slutet av september fram till mitten av oktober är optimala tidpunkter, varpå de sistnämnda månaderna bjuder på skönare badtemperaturer. Ett bra tips är även att bo i byarna, åtminstone en eller två nätter. Även om man då kanske får betala mer för boendet vinner man på det eftersom kryssningsturisterna inte är hÙ�r under morgnar eller kvällar. 

Vart ska man åka utomlands i september? 10 härliga resmål

Medeltemperatur: 26 grader i luften och 23 grader i vattnet Flygtid: Flyg direkt till Pisa från Köpenhamn på 2 timmar och 20 minuter eller med en mellanlandning från Arlanda på drygt 5 timmar. Eller flyg direkt till Milano från både Arlanda och Köpenham. Därefter tåg. Missa inte: 21 tips: Allt du behöver veta om Cinque Terre

8. Hamburg – Tyskland 

Inte sugen på Berlin eller München? Boka en biljett till Hamburg – tysken som på de två senaste decennierna förvandlats från en halvsunkig hamnstad till en sprudlande och trendig turistfavorit. Här väntar designbutiker och barer med hantverksöl, coola kvarter och chilla barer längs med floden Elbes strand. Har man en dag över kan man dessutom med fördel göra en dagsutflykt till antingen Lübeck eller Bremen, som båda ligger en dryg timme bort. 

Vart ska man åka utomlands i september? 10 härliga resmål

Medeltemperatur: 19 grader. Ta sig hit: Direktflyg från Arlanda eller Köpenhamn. Bil från Köpenhamn tar cirka 4,5 timmar. Läs även: Hamburg – hamnstad som blivit het igen

9. Amalfikusten – Italien 

Mellan Sorrento och Salerno ligger en av Italiens vackraste kustremsor – den flärdfulla 50 kilometer långa Amalfikusten. Här finns pärlor som Positano, Atrani och Furore – som är så liten att den fått smeknamnet  ”byn som inte finns”. Dessutom: Natursköna vandringsleder, romantiska tavernor och goda utflyktsmöjligheter till bland annat Capri, Neapel och härliga ön Ishia som få turister hittar till. Ett stort plus med att resa hit i september är lägre priser – kusten är bland de dyraste resmålen i Italien. 

Vart ska man åka utomlands i september? 10 härliga resmål

Medeltemperatur: 29 grader i luften och 25 i vattnet. Ta sig hit: Flyg till Neapel med en mellanlandning från Arlanda eller direkt till Rom. Från Köpenhamn går direktflyg till Neapel. Därefter tåg och buss. 

10. Zanzibar 

Zanzibar: Kritvit sand, palmer, färggranna korallrev och en fascinerande kultur med inslag från både öst och väst – ett resultat av öns långa kryddhandel. En resa till Afrikas strandparadis Zanzibar passar livsnjutare ute efter barfotalyx och lata dagar spetsade med romdrinkar. I september är vädret inte kvävande varmt och regnskurar – som blir mer frekventa i oktober och november – är sällsynta. 

Vart ska man åka utomlands i september? 10 härliga resmål

Medeltemperatur: 25 grader i luften och 26 i vattnet. Flygtid: Cirka 15 timmar med en mellanlandning i Dubai. Läs även: 5 okända afrikanska paradisöar

Vagabond korar: Årets bästa resmål 2018

6 sätt som resandet gör dig till en bättre person


Text: Johanna Jackson • 2018-08-14
RestipsListorMedelhavetSol och badWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen