Vare sig du fotar med kamera eller mobilkamera är ljus, djup och komposition viktigt. Foto: GettyImages

Restips

Fotokurs för nybörjare – få grepp om kameran

Är du sugen på att ta steget vidare och fånga de där bilderna du drömmer om? I onlinekursen "Grundkurs i fotografering" ger Vagabonds fotograf och reporter Pernilla Sjöholm dig sina allra bästa tips.

Text: Helle Kikerpuu • 2020-02-11

Hej Pernilla!

Hur kommer det sig att du började jobba som fotograf?

– Jag hittade äntligen ett verktyg som pas­sade mig när jag valde medieinriktning på gymnasiet. Plötsligt fanns där bara en väg, och dagen efter studenten väntade assistentjobb, långresor och påbyggande journalistikstudier för att utveckla reportageformen i sin helhet. Älskar variationen i fotografrollen, som tillåter mig att komma bakom kulisserna på alla yrken. 

Fotokurs för nybörjare – få grepp om kameran
Pernilla Sjöholm in action. Foto: Johan Sundquist, Expeditionsresor

Vad är det med foto som intresserar dig?

– Chansen att berätta på ett språk som de allra flesta förstår, men som samtidigt går att skruva på för att styra betraktaren. Det kreativa utrymmet och ständiga adrenalinkickar på jobbet.  

Vilka vanliga misstag gör man som nybörjare?

– Går inte tillräckligt nära, missar mötet med motivet och upplevelsen som borde kommit på köpet. Det handlar om att våga anta utmaningen fullt ut, ge sig ut på okänd mark och obekväma tider på dygnet. Begränsningen sitter också alltför ofta i osäkerheten kring hanteringen av tekniken. Öva, öva, öva innan du ger dig ut på fältet, men var samtidigt inte rädd för att experimentera på plats. Jobba med kroppen, rör dig flitigt och öva upp dina sociala färdigheter. 

Vad får man ut av din kurs?

– Rejält med pepp och handfasta teknikknep! Kameran är egentligen bara ett verktyg, det stora jobbet ligger hos fotografen. Kursen är därför fylld med tips som tar både dig och ditt fotograferande till nya nivåer, helt utan att behöva köpa en massa dyr utrustning.

Anmäl dig här eller ge bort kursen som gåva!


Text: Helle Kikerpuu • 2020-02-11
RestipsFotografiInför resan

Scroll to Top