Annons
Annons
Foto: Istock.

Foto: Istock.

Restips

Vart ska man åka utomlands i mars? 10 härliga resmål

Mars är en klurig månad för sol- och badresor i Europa, men letar man sig bortom kontinenten finns goda chanser till värme. Men vart ska man åka? Vagabonds redaktion ger sina bästa tips för bra destinationer att resa till i mars.

Text: Johanna Jackson • 2018-02-06 Uppdaterad 2021-06-23

Tokyo – körsbärsblomning, tempel och skyskrapor 

I mars börjar våren hitta till Tokyo och den sista veckan av månaden, samt första veckan i april brukar vara optimalt för att se körsbärsblomningen i sin fulla prakt. När den drygt veckolånga blomningen inträffar varierar från år till år, men vanligtvis™�inträffar hanami – som eventet kallas – mellan slutet av mars och mitten på april. Staden färgas rosa och invånarna flockas till parker för att äta picknick och fira. Sommaren är högsäsong bland turister, och innebär långa köer till attraktioner och (om möjligt) ännu mer proppfulla tunnelbanevagnar, något man med fördel undviker genom att åka på våren.  

Vart ska man åka utomlands i mars? 10 härliga resmål

Medeltemperatur i luften: Mellan 5-12 grader Flygtid: 11 timmar och 50 minuter, med en mellanlandning i Helsingfors 

Läs även: 33 måsten i Tokyo

Kuba – stränder, karibiska rytmer och färggranna gränder 

Under torrsässongen som sträcker sig ungefär mellan november och april är den kubanska himlen klar och solig. Vattnet ligger på väldigt behagliga temperaturer och medeltemperaturen snittar på 28 grader under dagen, och är något mildare än april, då temperaturen brukar stiga till runt 30. Förutom att besöka historiska Gamla Havanna är frodiga Viñales, kolonialstaden Trinidad och de vita sandstränderna på öarna utanför provinsen Villa Clara intressanta besöksmål. 

Vart ska man åka utomlands i mars? 10 härliga resmål

Medeltemperatur i luften: 28 grader. Medeltemperatur i vattnet: 26 grader. Flygtid: Från 12 timmar och 20 minuter med en mellanlandning. 

Sydafrika – vin, safari och dramatisk natur

Vad vill du göra pÙ� semestern? Cruisa mellan charmiga vingårdar, vindsurfa eller befinna dig centimeter från de sylvassa huggtänderna i gapet på en vithaj? I Sydafrika är möjligheterna många och mars är en av de bästa månaderna att upptäcka landet. Här finns aktiviteter som passar allt från pensionerär till 20-åringar och barnfamiljer. Sydafrikas klimat varierar enormt beroende på vilken region det handlar men lite förenklat kan man säga att det är höst i Sydafrika när det är vår i Sverige.

Medeltemperaturen kring Garden Route varierar från 24-30 grader med liknande temperaturer i Krugerparken. I Kapstaden snittar temperaturen på 21 grader, med toppar som ligger på drygt 25 grader. Åker man i mars slipper man folkmassorna som påsken för med sig och den starka blåsten som brukar förekomma mellan december och februari och bland annat kan leda till att linbanan upp till Taffelberget stänger. Vill man bada på semestern är surfstaden Durban ett bra alternativ, här brukar vattentemperaturen ligga på sköna 24 grader under mars månad. 

Vart ska man åka utomlands i mars? 10 härliga resmål

Flygtid: Cirka 15 timmar med en mellanlandning. Läs även: Bästa tiden att besöka Sydafrika & Sydafrika – drömresa med familjen

Schweiz – ostmarknader, snöklädda alptoppar och afterski

Sagolikt vackra Schweiz är ett trevligt resmål både sommar och vinter men i mars passar vädret så klart bäst för en skidresa. Välj en klassisk destination som jet-setnästet Verbier eller Zermatt som erbjuder Europas högsta skidåkning eller satsa på något som är lite mindre välkänt: Alpbyn Mürren som svämmar över av James Bond-referenser, exklusiva Gstaad som har nära till skidområdet Glacier 3000 och som lockar med den galna hängbron Peak Walk eller den söta staden Lucerne och området kring Vierwaldstättersjön som nyligen utsågs till ett av 2018 års hetaste resmål av New York Times. 

Vart ska man åka utomlands i mars? 10 härliga resmål

Medeltemperatur: 6 grader. Flygtid: Direktflyg till Geneve tar cirka 2 timmar och 40 minuter från Arlanda. Till Bern flyger man med en mellanlandning på under fem timmar. Läs även: 5 resmål för en weekend på skidor

La Gomera – vulkaner och branta vandringsstigar 

Vem har sagt att Kanarieöarna behöver vara sömnigt och tråkigt? På gröna La Gomera finns vidunderliga vyer som kommer att ta andan ur dig. Teneriffas lillasyster är inget för den som längtar efter playan men däremot en vandringsdestination som heter duga, med snäva stigar, djupa dalar och branta kuster som störtar ner i havet. Några höjdpunkter på ön är den häftiga utsiktsplatsen Mirador de Abrant där man kan se hela vägen till Teneriffa, den trolska urskogen i den mäktiga nationalparken Garajonay som är världsarvskyddad samt en demonstration av visselspråket silbo gomero. 

Vart ska man åka utomlands i mars? 10 härliga resmål

Medeltemperatur: 17 grader i luften och 20 grader i vattnet. Ta sig hit: Flyg direkt till Teneriffa med Norwegian från Arlanda eller Köpenhamn (6 timmar respektive 5 timmar och 20 minuter) därefter färja till La Gomera (mellan 40 till 70 minuter). Läs även: Grönaste Kanariön La Gomera med kidsen

Eilat – sol, korallrev och öken 

Soliga Eilat är en av israelernas egna favoritsemesterorter. Som många andra städer uppbyggda kring turism saknar staden vidare charm, men destinationen är ett säkert kort för den som längtar efter sol och lugna dagar på stranden. Men under ytan händer det grejer – röda havet bjuder på några av världens vackraste korallrev. Att Eilat ligger nära världsarvet Petra och den förtrollande öknen Wadi Rum är inte heller fel. Andra saker som talar för destinationen är att SAS nyligen börjat flyga direkt till Eilat från Arlanda. 

Vart ska man åka utomlands i mars? 10 härliga resmål

Medeltemperatur: 27 grader i luften, 21 grader i vattnet. Flygtid: 4 timmar och 45 minuter med direktflyg från Arlanda.  

Essaoira – surfing, filmhistoria och skaldjursrestauranger 

För några decennier sedan var den vitmålade fiskebyn Essaouira tillflyktsort för rockstjärnor som Jimi Hendrix, Leonard Cohen, Cat Stevens och Frank Zappa men i dag är staden som ligger vid Marockos Atlantkust kanske mest känd för att locka till sig en annan sorts hippies – nämligen den sorten som hellre rider på en skön våg än river av ett raffigt gitarrsolo. Förutom stränderna är den världsarvsskyddade medinan med välbevarad 1700-tals arkitektur och influenser både från Europa och Afrika ett starkt dragplåster. Och inte bara bland turister utan även hos filmskapare.

Den historiska stadskärnan kan skymtas i allt från Game of Thrones till Billie Augusts filmatisering av Jerusalem från 1996. Vädret i Essaouira är relativt konstant året om och medeltemperaturen snittar på 21-22 grader även under sommarmånaderna. I mars är vattnet kanske inte riktigt så där medelhavsvarmt som man helst önskar, utan ligger på drygt 19 grader, men då är det ju tur att det finns våtdräkt för den som vill ge sig ut bland vågorna. 

Vart ska man åka utomlands i mars? 10 härliga resmål

Medeltemperatur: 21 grader, antal soltimmar: 8. Ta sig hit: Norwegian flyger direkt till Agadir och Marrakech från Arlanda och Köpenhamn, därifrån kan man resa vidare med buss. 

Innsbruck – strudel, vinbarer, och snöiga pister

Tyrolens söta huvudstad Innsbruck erbjuder ett stort nöjesutbud och har gott om barer, caféer och restauranger. Dess läge – inbäddad bland höga berg gör även staden perfekt för den som vill kombinera några dagar storstadshäng med skidåkning – här finns nämligen hela nio skidområden i närområdet. Något längre bort från staden ligger dessutom Hintertuxglaciären, som är snösäkert året om. 

Vart ska man åka utomlands i mars? 10 härliga resmål

Medeltemperatur: Mellan 112 grader. Flygtid: Cirka fyra timmar med en mellanlandning. Läs även: 8 måsten i Innsbruck

Miami – nattliv, konst och shopping 

Flanera omkring på Collins Avenue, gå på en konsttur bland de mångtaliga gallerierna i områdena Wynwood och Design District eller dansa till techno och latinska rytmer på Miamis många takbarer. I ”Lilla Kuba” som staden även kallas finns det ständigt något event på gång. Och just mars, då vädret är tillräckligt varmt för att ligga på stranden men inte outhärdligt svettigt, är särskilt spännande för den som gillar fest och musik. Då arrangeras bland annat EMD-festivalen Ultra Music Festival, gayvänliga Winter Party Festival och Carnaval Miami. En trevlig utflykt från Miami är att hyra bil och köra söderut mot regnbågsfärgade Key West – USA:s sydligaste ö och stad.

Vart ska man åka utomlands i mars? 10 härliga resmål

Medeltemperatur: Cirka 24 grader i luften och 24 grader i vattnet. Flygtid: Cirka 10 timmar och 50 minuter direkt från Arlanda eller Köpenhamn. Läs även: 24 timmar i Miami – förlusta dig i fåfängans huvudstad

Kap Verde – vandring, sol och valskådning 

Från de mjuka sandstränderna på den karga ön Sal, där turismen är som mest utvecklad till de ensliga och vassa bergen på gröna Santo Antão – Kap Verdes öar är fyllda med kontraster. Kap Verde har haft en turistboom de senaste åren och under mars månad är det många arrangörer som rear ut sina charterresor till öarna. Här kan man slappa på stranden, vindsurfa eller åka på jeepsafari i öknen. Mars är dessutom en av de bästa månaderna för valsafari, med chans att se mäktiga knölvalar. 

Vart ska man åka utomlands i mars? 10 härliga resmål

Medeltemperatur: Mellan 23-25 grader Ta sig hit: Många arrangörer har paketresor till öarna Sal och Boa Vista. Vill man resa till Santo Antão är det enklast att först flyga inrikes till ön Sao Vicente, därefter tar man en färja som tar drygt en timme. 

Redaktionen listar: 25 favoritresmål för sommaren


Text: Johanna Jackson • 2018-02-06
RestipsListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen