• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 5 häpnadsväckande vackra tågresor

  Miljövänligt, rofyllt och romantiskt. Tåg är helt enkelt ett svårslaget transportmedel.

  5 häpnadsväckande vackra tågresor
  Numera utan tågrån, men ångloket drar ännu vagnarna över Animasfloden på väg till gruvstaden Silverton i Colorado. Foto: All Over Press.

  1. Durango & Silverton Narrow Gauge Railroad, Colorado, USA

  Guldrushens era

  Bakom det koldrivna ångloket från 1920-talet färdas du genom branta kanjoner och natursköna landskap från Durango till den gamla gruvstaden Silverton. Järnvägen, som öppnades 1882, användes i början för att forsla guld och silver från de otillgängliga Klippiga bergen och är dessutom med i filmen Butch Cassidy and the Sundance Kid från 1969.
  durangotrain.com

  2. Darjeeling Himalayan Railway, Indien

  Darjeeling limited

  Åk lilleputt-tåg från staden Siliguri vid foten av östra Himalaya till stationen i Darjeeling. Resan på 8 timmar går genom tät djungel, gröna dalar, och te-odlingar. Spåret går ibland i cirklar och korsar sig självt. Järnvägen byggdes 1881 av britterna och är ett av de första storslagna exemplen på ett passagerartåg i bergs-terräng. Darjeeling Himalayan Railway kallas ofta för leksakståget, på grund av dess smala spår.
  indianrailways.gov.in

  Foto: Istock

  3. The Ghan, Australien

  Genom Australiens hjärta

  Det finns inget bättre sätt att uppleva Australiens vildmark än att boka ett säte på The Ghan. Tågresan tar 54 timmar och börjar i Adelaide på södra kusten. Sträckan tar dig norrut och via ett vidsträckt terrakottarött landskap med gles vegetation upplever du landets djurliv och olika naturskiftningar för att slutligen hamna
  i kuststaden Darwin. Namnet kommer från de afghanska kamel-förare som trafikerade rutten under 1800-talet.
  greatsouthernrail.com.au

  The Ghan.

  4. Hiram Bingham Orient-Express, Peru

  Slingrande resa

  Tåget passerar dimmiga bergstoppar, fortsätter genom idylliska jordbrukslandskap bland lamadjur och herdar och passerar sedan grönskande fält och färgstarka små byar. Resan tar en hel dag på lyxiga Hiram Bingham, som länkar samman kolonialstaden Cusco i sydost och den berömda inkastaden Machu Picchu i nordväst. Järnvägen byggdes på 1920-talet och är döpt efter den amerikanske upptäcktsresande som upptäckte Machu Picchu 1911.
  hiram-bingham.com

  Hiram Bingham Orient-Express. Tåg upp till Machu Picchu.

  5. Bernina Express, Schweiz och Italien

  Från glaciärer till palmer

  Resan börjar i schweiziska Chur. I djupröda vagnar med panoramafönster susar du förbi snöklädda alper, glittrande glaciärer och runda dalar med betande kor. Innan du når de grönskande palmerna i italienska Tirano har tåget slingrat på serpentinliknande spår, över 196 broar och genom 55 tunnlar. Vid ett tillfälle är loket uppe på en bro, medan de sista vagnarna fortfarande kämpar på under den.
  rhb.ch/en/panoramic-trains/bernina-express

  Foto: Istock.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!