Annons
Annons
Krönika

Res som du är

”Har du något tips på vart man kan resa?” Varje gång jag får frågan drabbas jag av någon sorts mikrokris. Många slänger sig med formuleringen resa som om det vore något generellt. Resor är högst personliga. En del reser för att få läsa sina böcker i lugn och ro vid poolkanten och gärna bli bruna

Text: Bodil Sjöström • 2006-09-04 Uppdaterad 2006-09-04

”Har du något tips på vart man kan resa?”
Varje gång jag får frågan drabbas jag av någon sorts mikrokris. Många slänger sig med formuleringen resa som om det vore något generellt. Resor är högst personliga. En del reser för att få läsa sina böcker i lugn och ro vid poolkanten och gärna bli bruna samtidigt. Andra för att hitta till någon avlägsen by i djungeln och struntar blankt i brunbrännan. Somliga sätter mat i fokus, andra äventyr som branta berg medan några vill vara långt borta och länge till lägsta möjliga pris.

Jag får frågan på mässor, på middagar, i hissen hemma och naturligtvis kommer frågorna till vår redaktion. Och anledningen att resa svingar sig mellan ytterligheter:
”Jag har vunnit pengar och kan resa vart jag vill.”
”Jag har inte långt kvar att leva och vill resa den tid jag kan.”

Att hitta rätt resa är lite som att köpa kläder. De ska återspegla den man är och gärna ska någon få syn på en – det ska vara något att berätta om då man kommer hem. Våra svar till alla som vill ha tips är naturligtvis en massa följdfrågor; vem är du, vad tycker du om, vad är viktigt för dig och vad vill du ha ut, följt av det oundvikliga, vad det får kosta?

För det fina med resan är att du kan få det mesta. Du kan skräddarsy din egen tur, du kan få hjälp av arrangör eller fixa själv och du kan köpa färdiga paket och inte göra ett jota. Fattas bara inspirationen.
Den håller du i handen.

Sällan har vi gjort ett så fullmatat nummer. Vi tar er till indianernas undanskymda värld i Guatemala, till Hongkongs filmmiljöer, Turkiet, Lofoten och Costa del Sol. Och vi låter Johan Tell som i många år rest i Italien plocka fram de bästa italienska stränderna. Vår Nepalexpert Mikael Persson berättar om att trekka i Nepal och den framtid som förhoppningsvis stavas demokrati. Tobias Larsson och Per J Andersson som båda är guideboksförfattare till såväl Grekland som Kroatien bjuder på reportage därifrån och duellerar om vilket av de två länderna som är bäst att resa till. Vi har jämfört prisnivåer i populära medelhavsländer, vi har staplat tips att tänka på när man bokar resa och Kristian Lindquist benar ut vad som gäller för taxfreeinköp inom och utom eu och vid mellanlandningar.

Och detta är nada mot vad du kan få här på http://www.vagabond.se/. Gratis guider att ladda ner, diskussionsforum där du kan få tips eller reskamrater genom andra läsare, reportage och otalet bra-att-veta-grejer. Exempelvis hur man planerar långresa, shoppingskola, valutakurser, vaccinationstips, visumråd och världens väder. Du kan kommentera våra krönikor, påverka innehållet i Vagabond genom läsarundersökningen, du kan uppehålla dig länge och jag lovar att du hittar det som passar dig bäst.

Eller förresten, nej, jag lovar ingenting. Av erfarenhet vet jag att ni som läser oss har höga krav, och lovar jag något skulle man kunna tro att vi känner oss färdiga.
Det gör vi inte. Det är dina frågor och dina krav som bygger Vagabond.
Fortsätt med det.


Text: Bodil Sjöström • 2006-09-04
KrönikaRestips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen