Annons
Annons
Mette Landfald,

Mette Landfald,

Restips

Säkrast men krångligast med checkar

Risken att drabbas av skimming när man använder kort utomlands är inte så stor som många tror. Men vill du resa med maximal säkerhet: välj resecheckar.

Text: Per J Andersson • 2009-01-09 Uppdaterad 2009-01-09

Läs mer: Växla rätt och spara hundralappar

Skimming eller betalkortskapning innebär att någon stjäl dina kortuppgifter och sedan handlar för dem. I Sverige har denna form av stöld ökat kraftigt på sistone, framför allt i Malmö där antalet brott fördubblades 2008 jämfört med året innan. Men det finns inga belägg för att fler svenskar drabbas på utlandsresa.
– Vi vet i och för sig inte alltid var kortuppgifterna kapas, men vi tror att det framför allt handlar om bedrägerier vid svenska bankomater och butiksterminaler, säger Magnus Pettersson, chef för Nordea kort.
Bankerna är noga med att hålla kunderna skadelösa om de drabbats av skimming. Därför har bankerna också ett intresse av att tona ner faran med att bli utsatt för kortbedrägerier. I slutänden handlar det om förtroende för kortsystemet, som bankerna tjänar stora pengar på.
Alla svenska banker säger att de alltid ersätter skimmade kunder fullt ut. Det bekräftas av Fredrik Nordqvist, jurist på oberoende Konsumenternas bank- och finansbyrå.
– Vi får knappt in några ärenden där kunder och banker tvistar om ersättning efter skimming, vilket tyder på att antalet kapningar inte är så många eller att bankerna snabbt ersätter kunderna, säger han och tillägger:
– Av detta kan man dra slutsatsen att säkerheten för kortkunden är hög.
De tvistemål som förekommer handlar om att kunden vill ha ersättning medan banken anser att kunden inte haft tillräcklig uppsikt över sitt kort, till exempel lagt in det i baren eller lånat ut det.
Är det ändå inte bättre att ha med sig kontanter och slippa oroa sig för kortbedrägerier?
– Nja, blir du av med kontanter är de borta för alltid, blir du av med kortet spärrar du det och får ett nytt. Det är en enorm skillnad, säger Magnus Pettersson på Nordea.
Valutaväxlingsföretagen betonar å andra sidan riskerna och krånglet med att använda kort på resan.
– När man är på semester ska man inte behöva oroa sig för kortbedrägerier eller att reskassan ska försvinna, säger Tom Friberg, kommunikationschef på Forex.
För att komma till rätta med den skimming som förekommer vill Europas banker höja kortsäkerheten ytterligare. Det sker genom att korten förses med datachip, som till skillnad från magnetremsan i stort sett är omöjligt att kopiera. Men i och med att remsan samtidigt finns kvar på korten blir det ingen högre säkerhet. Varför tar ni inte bort magnetremsan?
– Det är av hänsyn till butiker som inte hunnit skaffa sig chipläsare, svarar Magnus Pettersson på Nordea.
Allra säkrast är resecheckar, som inte kan skimmas och som ersätts direkt på plats av bank eller resechecksföretag. Användningen av resecheckar har minskat kraftigt senaste decenniet.
Bankerna är inte särskilt förtjusta i att marknadsföra resecheckar, som man ser som något förlegat.
– Resecheckar är som papperscheckar, ett betalningssätt på väg ut, säger Gunilla Nyström, privatekonom på SEB.

Läs mer: Växla rätt och spara hundralappar


Text: Per J Andersson • 2009-01-09
Restips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top