Annons
Annons
Nyhet

Förbud mot diskriminering i luften

Från och med idag, torsdag, börjar nya regler gälla som förbjuder diskriminering av passagerare med funktions- och rörelsehinder som flyger inom EU.

Text: Redaktionen • 2007-07-26 Uppdaterad 2007-07-26

De nya reglerna kommer från en EU-förordning som antogs redan förra året. De införs i två steg. Flygbolagen får från och med idag inte neka personer att boka plats eller att gå ombord på ett flygplan med motiveringen att det bara finns ett visst antal platser som är anpassade för personer med funktionshinder.

Undantag får endast ske av säkerhetsskäl eller om flygplanet är så litet att det är omöjligt för resenären att komma ombord.

De övriga reglerna börjar gälla om ett år. Då ska rörelsehindrade resenärer även få rätt till gratis assistans på flygplatser och i planen. Det kan handla om stöd att gå på toaletten och förflytta sig, samt få plats i planet för rullstol.

Reglerna gäller flygningar från, byten av flyg och ankomster till flygplatser inom EU. Rätten till bokning, ombordstigning och assistans på flygplanet gäller även vid flygningar från länder utanför EU till EU om det är ett flygbolag i EU som utför dem.

En person som diskriminerats ska anmäla det till flygplatsens ledning eller till flygbolaget. Om det inte hjälper så kan man klaga till den tillsynsmyndighet som varje land ska utse. I Sverige är det Konsumentverket.


Text: Redaktionen • 2007-07-26
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen