Annons
Annons
Nyhet

Flygförbudet till Irak överklagat

Flygbolaget Viking Airlines håller inte med Luftfartsstyrelsen om att det bör vara flygförbud för svenska bolag i Irak. De har nu överklagat till regeringen.

Text: Redaktionen • 2007-08-22 Uppdaterad 2007-08-22

Flygförbudet till Irak beslutades av Luftfartsstyrelsen iden 10 augusti efter en misstänkt beskjutning mot ett plan på flygplatsen Sulaymaniya i norra Irak. Piloterna på planet, tillhörande Nordic Airways, upplevde att de blev beskjutna och såg ett starkt ljussken.

Luftfartsstyrelsen beslutade därför att upphÙ?va tillstånden att flyga till och från flygplatser i Irak för de svenska flygbolag som idag bedriver regelbunden flygtrafik dit. Beslutet påverkar Nordic Airways och Viking Airlines.

Men Viking Airlines som har flygit till Irak i snart två år menar att deras trafik har fungerat utmärkt utan minsta incident. Bolaget anser att flygförbudet bör begränsas till att gälla staden Sulaymaniah, och att det bör vara fritt att flyga till och från Erbil.

“Vi anser det orimligt att, på grund av en enstaka och obekräftad incident, vid en enstaka flygplats, avbryta ALL flygverksamhet till hela Irak och därmed även en fungerande flygverksamhet” skriver Viking Airlines i ett pressmeddelande. Michael Carlsson, vd för Viking Airlines, menar att man bör ge området möjlighet till rimliga kontakter med omvärlden.

– Vi har ungefär 3 000 passagerare som har bokat biljetter till och från norra Irak under den närmaste tiden som berörs av flygförbudet. Vi vill förstås återuppta flytrafiken så snart det är möjligt, säger han.

De flesta av dem som har bokat biljetter med Viking Airlines sedan flygförbudet trädde ikraft har dock tagit sig till Sverige på andra sätt, säger Michael Carlsson.

Text: Barbro Janson

Läs mer:
Tusentals strandsatta i Irak


Text: Redaktionen • 2007-08-22
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top